Çiçeklere maden suyu dökülür mü? Bitki besini tarifleri arayan bitkiseverler tarafından sıklıkla merak edilen bir soru. Maden suyu bitkilere iyi gelir mi? Faydaları ya da zararları nelerdir? Ne sıklıkla kullanılabilir? Hangi çiçeklere verilebilir? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
ÇİÇEKLERE MADEN SUYU VERİLİR Mİ?
Maden suyu doğal kaynaklardan çıkan minerallerce zengin yer altı sularından kuyu açılarak ya da kaynaktan doldurularak elde edilir. Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda özel miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir.
Maden suyu minerallerce zengin bir su olunca akıllara acaba bitkiler içinde faydalı mıdır? sorusunu getiriyor.
Evet, maden suyunun bitkiler için faydası mevcut. Fakat belli kurallar dahilinde uygulama yapmak gerekiyor. Özellikle iç mekan bitkilerinin toprak karışımlarında drenaj sağlayabilmek adına torf, cocopeat gibi yumuşak malzemelere yer veriyoruz. Her ikisi de bitkilere herhangi bir besin sağlamıyor. Bu nedenle karışımlar içerisine belli ölçekte bahçe ya da orman altı toprağı eklenmesini de isteriz ki bitki buradan besin temin edebilsin. Tabi iç mekan saksı bitkilerinde belli aylarda besin desteği sağlamak çok önemli. Bu besinler bitki türüne uygun içeriğe sahip olmalı.
MADEN SUYUNUN BİTKİLERE FAYDALARI
Eğer maden suyunu birkaç gün dinlendirirseniz yani gazının gittiğinden emin olduktan sonra bitkileriniz için bitki besini olarak kullanabilirsiniz. Aslında takviyesi de diyebiliriz.
Maden suyu ile birlikte bitki toprak karışımında eksik olan vitamin ve mineral eksikliği dengelenir. Yine saksı içerisinde yer olan bu toprak karışımı dünyamızda geniş alana yayılan yani yaşayan, nefes alan topraktan farklı bir yapıya sahip olduğu için dengelenecektir. Ve bitki sağlığına iyi bir destekleyici olacaktır.
MADEN SUYU ÇİÇEKLER İÇİN NE SIKLIKTA KULLANILABİLİR?
Maden suyunun çok sık, düzensiz ve yanlış kullanılması toprakta fazla mineral birikmesine neden olur. Fazla mineral barındıran toprak yapısı dengesizleşir ve bitkinin kökler yardımıyla aldığı bu besinin fazlası aynı eksikliği gibi bazı hastalıkların veya hasarın meydana gelmesine neden olur. Bu nedenle belirtilen ölçüde kullanım önemlidir ve mutlaka dikkate alınmalıdır.
Tüm bitki bakım uzmanları elbette ki bitki sağlığının olumlu yönde olması için tavsiyelerde bulunur. Bizim tavsiye ettiğimiz kullanım şekli çok sık periyotlarla olmamak kaydıyla altı ayda bir şeklinde yapılacak olan uygulamadır. Bunun için bir ölçek belirlememiz mümkün değil. Çünkü herkesin kullandığı saksı boyutu farklılık gösterir.
Aynı doğru sulamada yaptığımız gibi toprak yüzeyinin tamamı ıslanacak şekilde saksı alt tabanında yer alan hava deliklerinden suyun çıkışını gözlemledikten hemen sonra sulama kesilmelidir. Su saksı altından aktıktan sonra uygulamaya son verilmelidir.
Şunu son kez hatırlatmakta fayda var. Eğer bu uygulamayı doğru yapmazsanız bitkileriniz zarar görebilir. Lütfen her bir adımı uygulamayı ihmal etmeyin!
HANGİ BİTKİLERE VERİLEBİLİR?
Mineralli toprak sevmeyen bitki türlerine kullanılmaması en iyisi. Yani her sukulent ve kaktüs türü maden suyunu sevmeyebilir. Özellikle kışın gelişimi duran yani uykuya geçen, dinlenen türlere verilmemesi gerekir. Antoryum, Barış çiçeği (Spatifilyum), Afrika menekşesi, orkide gibi bitkilere uygulayabilirsiniz. Fakat tropik bitkilere yani Monstera türleri, Areca palmiyesi, Ficus türleri, Calathea türleri gibi bitki topluluklarına uygulanmamalıdır.
Çiçeklere maden suyu verilir mi ya da dökülür mü? sorusunun yanıtı bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir…
Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları