Çiçeklerde örümcek ağı nasıl geçer? Neden oluşur?

Çiçeklerde örümcek ağı nasıl geçer? Neden oluşur? Olmaması için ne yapmalı? Bir gün bir baktınız ki bitkinizin yaprakları üzerinde bir ağ tabakası mevcut. Önce yaramaz bir örümcek gelip bitkime ağlarını örüp gitmiş düşüncesi hakim olur. Hemen gidip bitki yapraklarını su altında yıkamaya koyulursunuz. Ve bu sorunun bittiği düşüncesiyle keyfiniz yerine gelir. Fakat saatler sonra ya da ertesi gün yine aynı problemle karşı karşıya kalırsınız ve sorunun farklılığını işte o an anlamış olursunuz. Kim bu ağları ören? Dışarıdan gelen bir örümcek mi yoksa başka bir şey mi? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf yanıtladı.

ÇİÇEKLERDE ÖRÜMCEK AĞI

Bu probleme neden olan soruna biz örümcek akarı diyoruz. Örümcek akarları kırmızı veya sarı renkli minik canlılardır. Dikkatli bakıldığında hızlı hızlı yaprak yüzeyinde veya bitkinin diğer bölümlerinde hareket ederler. Yaprak yüzeyinde yer bırakmayacak şekilde sımsıkı ağlarını ören örümcek akarları ayrıca bitki öz suyuyla beslendikleri için epey hasara neden olurlar.

Örümcek akarlarının popülasyonu büyükse bitkinin birçok bölümünü istila ederler. Yaprak saplarını, çiçek saplarını ve çiçekleri de kolonize edebilirler. 

ÇİÇEKLERDE ÖRÜMCEK AĞI NEDEN OLUŞUR?

Çiçeklerde örümcek ağı nasıl geçer

Örümcek akarının oluşma nedeni nemsiz kalmış kuru ve çok sıcak bir ortamda bakılan bitkilerdir. Bitki nemsiz kaldığı anda hemen örümcek akarları hızla buraya yerleşir. Eğer ilk başlarda farkedilip müdahale edilirse önüne geçmek daha kolaydır. Fakat çok geç bir süreçte farkedilirse bitki birçok yaprağını, çiçeğini hatta dalını kaybedebilir. Mücadelesi zor bir zararlıdır. Ama doğru adımlarla ilerlenirse kurtulmak mümkündür. 

Örümcek akarları beslenirken ağızlıklarıyla yaprak derisini deler ve özünü emer. Yaprak yüzeyi örümcek akarından temizlendikten sonra yaprak yüzeyinde mat, bitkin, solgun ve minik noktacıklı bir görünüme şahit olursunuz. Bu yapraklar ne yazık ki bir daha toparlanamaz. Eğer bitki üzerinden almazsanız bir süre sonra sararıp bitkiden ayrılacaktır.

ÇİÇEKLERDE ÖRÜMCEK AĞI NASIL GEÇER?

Özellikle yaprak altlarına yerleşen bu canlılardan kurtulmak için doğal yöntemlerle birlikte doğal olmayan ilaçlama tekniklerinden de faydalanabilirsiniz. Fakat ben sabırlıyım ve en doğal yolla mücadele edeceğim diyorsanız o zaman size birkaç önerimiz var.

Öncelikle çay ağacı yağı ile mücadeleden bahsedelim. Birkaç damla çay ağacı yağını pamuğa damlatın. Önce gözle görünen bölgeleri bu pamukla temizleyin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tek bir pamukla bu işlemi yapmamanız. Çünkü tek pamukla işlemi devam ettirirseniz az sorunlu yaprağa ister istemez diğer yapraktaki canlıyı taşıyabilirsiniz. Her bir bölüm için ayrı işlem yapmalısınız. Yaprak ve dallar üzerinde görünen yerleri temizledikten sonra bitkiyi tamamen bulunduğu saksı veya kaptan çıkartın. Kökleri dahil eden su altında yıkama gerçekleştirin. Bitkiyi yıkadıktan sonra çay ağacı yağı damlatılmış su dolu sprey bir şişeyi çalkalayın. Ve yine bitkinin her yerine bu suyu uygulayın. Uygulamayı yaptıktan sonra bitkiyi 25-30 dakika kadar dinlendirin. Gerekirse bir tur daha uygulamayı yineleyin. Daha sonra bitkiyi yeni bir toprak karışımıyla birlikte sterilize edilmiş saksıya aktarın. Saksının iyice temizlenmiş olması çok önemli ve yine bitki saksılarınızın alt tabanında birden fazla hava deliği bulunmasında özen göstermeyi unutmayın!

Bir diğer uygulama organik içerikli sıvı bulaşık detarjanıyla uygulama yapmak. Bu uygulama hastalığın en başında yapılırsa etkili olacaktır. Yukarıdaki işlem adımını aynı şekilde uygulamanız doğrultusunda sonuç alabilirsiniz.

Yine çay ağacıyla aynı etkiye sahip olan neem yağını da doğal yöntem olarak ve aynı adımlar doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Bu zararlılara bitkinizin maruz kalmasını istemiyorsanız ortamdaki nem, sıcaklık dengesini iyi sağlamalısınız. Bitkiyi havasız, kuru, sıcak ve nemsiz bir ortamda bırakmamalısınız. Eğer nem seven bir türse yapraklarını düzenli olarak nemlendirebilir ortam çok sıcaksa su kaplarıyla ortam nemini destekleyebilirsiniz.

Evde örümcek neden olur? Örümcek olmaması için yapılacaklar

Pirinç suyunun çiçeklere faydaları nelerdir? Bitkilerde kullanımı