Çiçeklerde karınca neden olur? Saksıdaki karıncalar nasıl uzaklaştırılır? Evlerimizde bitki bakımı sağlamanın güzellikleri yanında ne yazık ki bazı olumsuzlukları da olmuyor değil. Bunlardan biri de ne yazık ki karınca istilası. Bitkilerimize göz diken yaramaz bir karınca kolonisi ile baş etmek için neler yapabiliriz? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, bu yazımızda saksı bitkilerinde karınca sorunu ve çözümünü sizler için detaylarıyla ele aldı.
ÇİÇEKLERDE KARINCA NEDEN OLUR?
Çiçeklerde karınca neden olur? sorusunun yanıtı şu şekilde; Karıncalar yiyecek arayışı dışında kendilerine korunaklı ve güvenli bir yuvaya sahip olmak isterler. Bu isteklerini ne yazık ki bazen bitkilerimiz üzerinden sağlamaktadırlar.
Toprak yüzeyinde yer alan çatlaklar içerisine yerleşebilirler. Yine sürekli olarak bitkilerimize sağladığımız nemlendirme işlemi de onlar için harika bir yuva ortamı diyebiliriz. Bitkinin sürekli olarak sabit bir konumda yer alması da karıncaları cezbeden nedenlerden biridir.
Karıncalar, bitkilerde oluşan yaprak bitleri gibi canlıların ardında bıraktığı tatlı özsu atıklarını çok sever. Özellikle ateş karıncası olarak bilinen tür bitkinize yuva yaparak bitkinizin yapraklarında gizlenmeyi tercih eder. İşte yaramaz karınca dememizin nedeni de tam olarak bu tür davranışlar sergilemelerinden kaynaklanıyor.
SAKSIDAKİ KARINCALAR NASIL UZAKLAŞTIRILIR?
Saksılarınızda karınca tespit ettiğinizde en kısa sürede kurtulmanızda fayda var. Eğer toprak ve saksı değişimini erteler ve durumu kontrol altına almazsanız ne yazık ki bitkiniz zarar görüp yaşamını yitirebilir.
Eğer karıncalar çiçeklere saldırırsa ne yazık ki evlerine su basarak onlardan kurtulabilirsiniz. Bitkiyi tamamen saksıdan çıkartıp su dolu bir kap içerisine oturtup bu şekilde onlara zarar vermeden kurtulmanız mümkün. Eğer aynı saksı kullanılacaksa çok iyi sterilize edilmeli ve öyle kullanılmalıdır.
Karıncalar eğer toprakta daha yoğun şekilde yer alıyorsa yine bitkiyi tamamen saksıdan çıkartıp toprağını evden uzak bir noktaya atmanız ve yine aynı saksı kullanılacaksa iyice sterilize etmelisiniz. Bitki köklerini ve bitkiyi su altında iyice yıkamalısınız.
Karıncaların bir daha bitkilerinize gelmemesi için tüm bu işlemlerden sonra saksı ya da bitki yakınına çubuk tarçın ya da bitki toprağına toz tarçın dökebilirsiniz. Tarçın kokusu karıncaları rahatsız eden bir etkiye sahiptir.
Yine fesleğen, nane, karanfil gibi keskin kokulu bitkilerde karıncaları rahatsız eder ve uzaklaştırır.
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur?