Evde teraryum yapımı için tariflerimiz var! Sukkulent türleri buluşturan teraryumlar son yıllarda çok moda. Bu trende uyup evinize cam içinde yeşil bir dünya davet edebilirsiniz. Bunun için cam küreler, bardaklar, kadehler kullanabilirsiniz. İşte size bir öneri.
Farklı sukkulent türleri çiçek marketlerden satın alabilirsiniz. Bu türleri seçmemizin en önemli nedeni dayanıklı olmaları ve kısa kök yapmaları.
TERARYUM YAPIMININ PÜF NOKTALARI
- Daima bir drenaj katmanı olmalı. Bitkilerin sağlıklı büyümesinin en iyi yolu doğru drenajın sağlanmasından ve çakıl tabakasının olmasından geçer.
- Sevginizi verin. Bu küçük eko sistemin ölü yapraklarını budayarak bakım yapın.
- Kişiselleştirin… Kullandığınız bitki ve küçük aksesuarlarla kendi tarzınızı yansıtıp terrarium’unuzu benzersiz kılın.
EVDE TERARYUM YAPIMI
Kullanacağınız cam vazo ve bardakları belirleyin. Bitkilerin formlarıyla objeler uyumlu olmalı. gerektiğini unutmayın. Dikim toprağını cam vazoya elinizle serin.
Ardından bitkileri dikebilirsiniz. Bitkileri seçerken farklı renk, boy ve formlarının birbirini tamamlamasına özen gösterin.
Toprak takviyesi yapın ve elinizle toprağı bastırın. Küçük bitkiler için ahşap bir çubukla toprakta çukur açıp buraya daha rahat bir şekilde bitkiyi dikebilirsiniz.
Dikim işleminden sonra can suyunu verin. Ardından doğal taş, kuru dal gibi dekoratif detaylar ile tasarımınızı tamamlayabilirsiniz.
EVDE TERARYUM YAPIMI İÇİN 2. TARİF
Silindirik vazo ve cam fanusları kullanarak evde yeşil bir dünya yaratabilirsiniz. Yeni nesil sera uygulamaları kışın yeşili bol bir yaşam alanı oluşturmanızı da sağlar.
Kendinize şişe içerisinde bir bahçe yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bitkilerin damacana, kavanoz ve şişe gibi cam malzemeler içinde yetiştirilmesine “teraryum” deniyor. ”Şişe ya da cam bahçeler” olarak dilimize uyarlayabileceğimiz teraryum’ları yapmak düşünüldüğü kadar zor değil.
Öncelikle doğru bitkileri seçmelisiniz. Mesela acorus, dracaena türleri, ficus, özellikle pumila, neprolepsis, fernler, fittonia, hedera, maranta, pilea, peperomia, selaginella, scindapsus, spathiphyllum, tillencia ve bromelia türleri olabilir. Önemli olan yavaş büyüyen ve yayılan bitkileri seçmek ve zayıflatılmış toprak kullanmak. Sizin için, Marjinal Flowers ile birlikte 3 değişik uygulama yaptık.
TERARYUM YAPIMI MALZEMELERİ
- Tillencia bitkileri
- Tel
- İskelet
- Pense
- Bıçak
- Süslemek için taş ve kuru kozalak
- Cam fanus/vazo
- Yosun
TERARYUM NASIL HAZIRLANIR?
Cam kabı çok iyi temizleyin. Şişe yüksekliğine göre taş ve çakıl parçalarıyla drenaj yapın. Drenaj tabakasının üstüne dikilecek bitkilerin fazla sulamayla köklerinin çürümemesi için ağaç kabuğu kullanabilirsiniz.
Toprağı yayın. Dikilecek bitkinin köklerinin etrafındaki fazla toprağı elinizle alın, kökü sıkarak silindir şekline getirin. Bitkiyi dikeceğiniz alana uzunca bir kamış ya da ince bir sopanın ucuna bağlayacağınız bir kaşık yardımıyla çukur açın, bitkiyi çukura bu kaşık yardımıyla yerleştirip bastırın. Bitkileri yerleştirdikten sonra sulayın. Su yayılarak alta inecektir. Su, drenaj seviyesinin 1-2 cm üstüne çıkmalı. Belirli periyodlarla spreyle bitkileri nemli tutmaya özen gösterin.
UYGULAMA 1: YATAY ARANJMAN
Tillencialar minyatür bitkiler. Çok yavaş büyüdüklerinden bulundukları kapta birkaç sene yaşayabilirler. Minyatür tillencialar hacminin iki katına çıkabilir. Bakımı çok zahmetli olmadığından ve özel ilgi gerektirmediğinden herkes kolaylıkla bakabilir. Üstelik uygun iskeletlerle kendiniz de bu tarz dikey aranjmanları rahatlıkla yapabilirsiniz. Minyatür bitkileri silindir vazoya yerleştirmeden önce sulamayı unutmayın! Zira suya ihtiyaç duyduklarını beyaz ya da griye çalmaya başlayan yapraklarından anlayabilirsiniz.
Tillencia (hava çiçeği) bitkisinin ana vatanı Güney Amerika ve Güney Afrika’dır. Nemli ortam severler. Bu sebeple cam fanuslar onların sevdiği ortamı yaratmak için çok ideal.~
UYGULAMA 2: DİKEY ARANJMAN
Kaya yosunu en dibe yerleştirilir. Tillencia içi boş salyangoz kabının içine koyulur. İçine dekoratif amaçlı minyatür karpuzlar yerleştirilir. İyi sulanırsa bu minyatür karpuzları uzun süre yaşatabilirsiniz. Salyangozun kenar kısmına asma aparatı yerleştirerek vazonuzun üst kısmına asabilir, vazonun üstünü yosun ile kapatabilirsiniz.
“Tillencialar toprağa ihtiyaç duymadığından sıradışı formlarda rahatlıkla uygulanabilirler.”
UYGULAMA 3: FANUSTAKİ BAHÇE
Genişçe bir cam fanusun içinde tillencia, scullent ya da kaktüslerle harika bir minyatür bahçe yaratabilirsiniz. Fanusun alt kısmına hem neminden faydalanmak, hem de arajmanın dekoratif görünmesi amacıyla yosun yerleştirilir.
Bitkilerin etrafına çam yosunu sarılarak fanusun içine yerleştirilir. Dilerseniz siz kozalak, çeşitli hayvan figürleri de yerleştirerek bahçenizi daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.
Eğer asarak kullanacaksanız fanusun ağzından aşağıya doğru sarmaşık gibi görünen selum bitkisi sallandırabilirsiniz.
Tillencia familyasındaki bitkilere yosun ile ideal bir ortam yaratabilirsiniz. Kökleri nemli kalacağından haftada birkaç kez spreyle su püskürterek nemli kalmasını sağlayın.
TERARYUM YAPIMI VE BAKIMI NASIL OLMALI?
- Öncelikle drenajı sağlamak ve fazla suyu çekmek için kabınızın en alt kısmına çakıl taşı yerleştirin. Sonra kömürü küçük hale gelene kadar kırın ve kullanacağınız bitki boyutuna göre cam kabınıza yerleştirin. Torf dökün ve üzerine biraz bastırın. Bir çubukla bitkiler için delik açın. Bitkilerinizi dikin.
- Yapraklarının kabın kenarına dokunmasına izin vermeyin. Bitkinize çok
fazla sulama yapmayın aksi takdirde çürür. - Terrarium’daki bitkinizin yaprağı çürümüş veya fazla büyümüş ise budama yapmayı unutmayın. Eğer üstü kapalı bir terrarium yapmak isterseniz bitkilerinizi her iki yada üç haftada bir havalandırın.
- Terrarium’un oluşumu için dolaylı ışık gerekir bunun için pencereden uzak bir yere konumlandırmalısınız. Ancak dikkat edin bir radyatörün yanına yerleştirmeyin.
MİNYATÜR BİR GÖRÜNTÜ İÇİN
- Bunun için küçük cam kavanozlar ve minik kaktüs kaplarını kullanabilirsiniz.
- Minyatür kaplar havanın sirkülasyon yapmasına izin verdiğinden kuru iklimde yetişen bitkiler için idealdir.
- Küçük cam kavanozlar görüntü olarak daha da çekici olabilir.
- Kaplar ufak olduğundan düzenli sulama ile bitkilerinizin kurumasını engelleyin.
Süzgeçten teraryum nasıl yapılır? Dekoratif sukulentler
Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bitkisi ile renklenin