Çamaşır odası nasıl olmalı? Evinizde mini bir çamaşır odası yapmayı istiyor ama işe nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, ipuçlarımızı takip edin.
Hazırlayan: Y. Mimar Banu Hatipoğlu
Eğer yaşam alanınız yeteri kadar büyükse çamaşır ve ütü işlerinin yapılacağı ayrı bir mekan tasarlamak evin kullanımı açısından çok büyük kolaylık sağlar. Yaşam alanlarında yeni bir çamaşır odası oluştururken ya da mevcut bir mekanın içinde çamaşır alanı tasarlarken temizlik, düzen ve pratikliği ön planda tutmalısınız. Bu doğrultuda da bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
KONUM + ALTYAPI
Çamaşır odası için tesisat ve sirkulasyon açısından uygun bir yer seçerek işe başlamak önemli. Bu sebeple banyo, mutfak veya yatak odasının yakınında olmasını tercih edin. Mekanı genel kat planında konumlandırırken boyutu ve sunduğu olanakları dikkate alın. İçinde sirkülasyon için yeterli alanların planlanmasıyla birlikte iyi bir havalandırma sağlanması gerektiğini unutmayın. Bu imkan mekanda rutubetin ve küflenmenin önlenmesine yardımcı olur.
ERGONOMİ + FONKSİYONELLİK
Mekan içersinde çamaşır ve kurutma makinesi için uygun bir yer ayrılmalı ve mümkünse bu ikisi yan yana veya üst üste yerleştirilmeli. Ergonomi açısından size kolaylık sağlaması için iki makinenin yan yana ve yerden 25-30 cm yukarıda konumlanmasını tercih edin. Bunu yapamıyorsanız iki makinenin üst üste konumlanması ideal bir kombinasyon olacaktır. Elde yıkanacak çamaşırlar için büyükçe bir eviye yeri ayırıp spiral hortumlu bir muslukla kombinlerseniz multifonksiyonal bir mekan tasarlamış da olursunuz; çünkü bu tip mekanlar genellikle diğer ev temizliği ekipmanlarının da depolandığı bir alan niteliği taşırlar.
DEPOLAMA + DÜZEN
Çamaşır odalarının olmazsa olmazı depolama dolaplarını tasarlarken; deterjanlar, yumuşatıcılar, ütü, ütü masası gibi ekipmanlar için yeterli depolama alanı da sağlamalısınız. Elektrikli süpürge, el süpürgesi, temizlik mopları gibi ekipmanlar ve aynı zamanda kovaları için tasarlanacak raflar, dolaplar veya çekmeceleri bu ihtiyacı karşılayacak şekilde planlamalısınız.
KULLANIM KOLAYLIĞI
Kirli çamaşırlar için uygun boyutlarda ve kolay taşınabilir bir çamaşır sepeti bulundurun. Birden fazla sepet kullanmak, çamaşırları renk veya tipine göre ayırmak için faydalı olabilir. Ütü masası ve ütü kullanımı için kendi içinde bir alan ayırmak kullanışlı olacaktır. Ütü masasının yanında prize erişim sağlanması ve ütülenen çamaşırların ara istasyonda bekletileceği askı sistemleri de eklemelisiniz.
IŞIKLANDIRMA + HAVALANDIRMA
Odada mümkünse yeterli miktarda doğal ışıklandırma ve havalandırma sağlayacak bir pencere bulunmasına dikkat edin, bu pencere narin çamaşırların daha kolay kurutulması için de faydalı olacaktır. Bundan bağımsız olarak yeterli ve yaygın yapay ışık sağlamaya da dikkat etmelisiniz. Işık rengi olarak 3500-5000 Kelvin arası bir değer tercih edin.
STİL + DOKU
Günlük yaşamın önemli bir unsuru olan bu mekanda da evin genelinde uygun bir dekorasyon tarzı izlemek doğru olur. Açık ve sıcak renklerle detaylandırılan bir tasarım, motivasyonunuzu da artırır. Narin lake boyalar ve kaplamalar yerine daha dayanıklı mdflam ve akrilik gibi hazır malzemeler, çelik ve porselen gibi aşınmalara dayanıklı malzemeden tezgah ve eviyeler süreç içinde çabuk eskimeyi de engeller.
Çamaşır odası düzeni nasıl olmalı? Çamaşırlar kontrol altında