Çamaşır makinesi temizliği sıklıkla unutulan temizliklerden biridir. Makinenizi en son ne zaman temizlediniz? Cevap “asla” ise, temizlik malzemelerinizi çıkarıp makinenin yanına gitme zamanı gelmiştir.
Çamaşır deterjanının makinenin kendisini temiz tuttuğunu düşünseniz de, gerçek şu ki, bu deterjanlar aslında zamanla çamaşır makinenizde birikerek cihazınızın etkili çalışma gücünü azaltır ve kimse bunu istemez.
Giysilerinizi temizlediğiniz çamaşır makinesinin de temizlenmesi gerektiğini unutmayın. Kirli giysileri yıkaya yıkaya çamaşır makineniz de kirlenir, hatta içinde bakteriler oluşur. Bulaşık makinesinde olduğu gibi, kirli bir çamaşır makinesinin ilk işareti kokusudur. Kokunun çeşitli nedenleri olabilir: Deterjan ve yumuşatıcı birikmesi, giysilerdeki bakteriler ya da yıkadığınız nemli giysileri uzun süre makinenin içinde bırakmak. Kapalı alandaki nem küfe neden olabilir, bu da makinenizin kokmasına yol açar.
Bir şeyi sıcak su ile yıkamanız onu bakterilerden arındıracağınız anlamanı gelmez, özellikle de e-coli ve salmonella gibi bakterilerden. Bu bakteriler mutfak bezleri ve iç çamaşırlarıyla beraber çamaşır makinenizin duvarlarına yapışabilir ve ordan da diğer yıkadığınız giysilere bulaşabilir. Bu nedenle makinenizi iyi temizlemeniz gerekir.
Çamaşır makinenizin her şeye yetecek temizleme ikilisi olarak elma sirkesi ve karbonatı görebilirsiniz. Makinenizi en yüksek derecede çalıştırın. İçine 4 fincan sirke ve yarım fincan karbonat ekleyip makinenizi 1 saat çalıştırın. Sonra makineyi kısa programda tekrar çalıştırın, bittikten sonra da suyu boşaltıp makineyi kurulayın. Beyaz çamaşırlarınızı yıkarken bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Beyazları yıkarken kullanacağınız çamaşır suyu hem çamaşırlarınızın hem de makinenizin hijyenini sağlar.
Bu detayları da inceleyebilirsiniz:
Çamaşır makinenizi günlük olarak çalıştırıyorsanız, iyi çalışmasını sağlamak için en az haftada bir veya iki haftada bir temizlemelisiniz . İyi haber şu ki, bu çok yorulmadan yapabileceğiniz oldukça basit bir iştir.
İşte çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır? sorusunun yanıtı ve tüm pratik adımlar…
Çamaşır makinenizin de temizlenmeye ihtiyacı vardır. Kullanım sıklığınıza göre değişebilir ancak tavsiye edilen şudur ki ayda bir kere makineniz boşken 60 derece veya üstü bir sıcaklığa ayarlayarak her zaman kullandığınız deterjanla birlikte boş yıkama yapınız. Bu işlemle makinenizde bakteri ve koku oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çamaşır makinesine ıslak mendil atmanın faydaları (saçlar ve tüylerden kurtulun)
NOT: Çamaşır makinesinden temiz giysileri çıkarırken çürük yumurta veya küf kokusu alırsanız, bu makinenizi temizlemeniz gerektiğinin oldukça güçlü bir işaretidir.
İlk önce, standart bir yıkama yapıyormuş gibi çamaşır makinenizi çalıştırın. En yüksek yük ayarını ve en sıcak su ayarını seçin. Burada özel ayarlar için endişelenmenize gerek yok, sadece kazanı en sıcak ve en büyük miktarda suyla doldurduğunuzdan emin olun.
Makineniz sıcak suyla dolduğunda kapağı açın ve bir litre sirke ekleyin. Sirke kiri etkili bir şekilde ortadan kaldıracak güvenli ve doğal bir çözümdür.
Kapağı kapatın ve kapağı yeniden açmadan önce kazanın yaklaşık bir ila iki dakika daha çalışmasına izin verin.
Yaklaşık bir veya iki dakika sonra kapağı açın. Sirkeyi ve suyu yaklaşık bir saat çamaşır makinesinde bekletin. Gerçekten kirli bir makineniz varsa, daha da uzun süre bekletebilirsiniz. Yaklaşık bir saat sonra kapağı kapatın ve yıkama işleminin tamamlanıp boşalmasına izin verin.
Şimdi çamaşır dolaplarınızı organize etmek için harika bir zaman. Evinizdeki düzenlemeye karar verdiğiniz alanlardan en son aklınıza gelenlerden biri olabilir, ancak düzenli dolaplar bugünü daha verimli tamamlamanızı sağlayacaktır.
Sirke işini yaparken, çamaşır makinenizin üstünü ve dışını, kapak ve düğmeler dahil olmak üzere silmek için harika bir zaman. Bir çok amaçlı temizleyici ve mikrofiber bez ile bu işi yapabilirsiniz, ancak gerçekten çok kirliyse, biraz daha ağır bir şeye ihtiyacınız olabilir.
İlk döngüyü sirke ile tamamladıktan sonra, çamaşır makinesini tekrar sıcak suyla doldurun. Bu sefer sirke yerine bir bardak karbonat kullanın. Bu sadece geride kalan sirke kokusunu yok etmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalan kalıntıları parçalamak ve geride kalan kiri temizlemek için de harika işler ortaya çıkarır.
Bu sefer suyun oturmasını beklemenize gerek yok. Makineyi normal şekilde sıcakken çalıştırın ve tamamen boşalmasına izin verin.
Makine çalışırken, kapak ve yanlar dahil olmak üzere makinenin dışını silmeye odaklanın. Bir mikrofiber bez çoğu iş için iyi sonuç verir, ancak bir diş fırçası çatlaklara ve makinenizin altına girmek için kullanışlı olabilir.
Alternatif olarak, bu zamanı listenizdeki başka bir işle uğraşarak geçirin ( belki hızlı bir banyo temizliği?).
Makinenin son döngüyü tamamladıktan sonra, tamamen kuruması için kapağını açık tutun.
Makinenin çalışması tamamlandıktan sonra lastik contasını temizlemek için sirkeli bir bez kullanın. Kalan küf kokusunu önlemek için tüm köşeleri ve çatlakları silin ve iyice kuruladığınızdan emin olun.
Artık çamaşır makinenizi derinlemesine temizlediğinize göre, bunu düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmek iyi bir fikirdir. Lastik contasını silmek ve makinenize düzenli olarak sirke ve karbonat temizliği yapmak, makinenizi mümkün olan en iyi durumda tutacaktır.
Ek olarak, makinenizi asla aşırı yüklemeyin veya gerekenden fazla deterjan kullanmayın. Bu detaylarla birlikte, cihazınızın mükemmel durumda kalmasını sağlayabilir ve çamaşırlarınızın çamaşır makinesinden hepimizin bildiği o küf kokusuyla çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Detaylar: Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Neden temizlenmeli?
Dikişe başlarken biçkiden önce kullanacağınız kumaşı mutlaka yıkayın ve kurutun. Böylelikle bazı kumaş cinslerine bağlı olarak yıkamadan kaynaklanabilecek çekmelere göre dikiş payını ve bedeni hatasız ayarlama şansınız olur.
Klima bakımı nasıl yapılır? Bakım yapılmazsa ne olur?
Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? 5 adımda tertemiz olsun
Fırın ve ocak temizliği nasıl yapılır? Temizliğin püf noktaları
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Yorumları gör
Sakın en yüksek derece de çalıştırmayın kazanın ağzındaki lastikler yanıyor. Fiziksel bir yanık yok ama yıllarca geçmeyen leş gibi bir lastik kokusu oluyor üstelik çamaşırlarınıza da geçmeyen bu kokuyu bırakıyor. Ben zar zor kokuyu geçirdim sürekli boşta deterjan ve yumuşatıcı ile kullanarak. Maksimum 60 C'de çalıştırın. Ben temizlerken deterjan ve deterjanın üzerine çamaşır suyu ve güzel koku yaysın diye de yumuşatıcı ekliyorum. Tertemiz oluyor.