Cam ürünlerinin bulaşık makinesinde bozulmasının nedenleri ve kullanım ömürlerini uzatmak için neler yapabileceğimizi işin ustası Paşabahçe’ye sorduk.
- İlginizi çekebilir: Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? 5 adımda tertemiz olsun
- Mutfak ürünlerindeki işaretler ne anlama geliyor? Bulaşık makinesinde yıkanabilir mi?
- Teflon tencere ve tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?
- Her zaman bulaşık makinesine atmanız gereken 5 şey
SU SERTLİĞİ
Yıkama için kullanılan suyun kalitesi, yıkama sonucu üzerinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle su sertliği, cam ürünler için kritik faktördür. Yumuşak su korozyon (cam yüzeyinde bozulma) problemlerine neden olurken, aşırı sert su da cam ürünlerin yüzeyinde kireç lekesine benzeyen kalıntılar bırakabilmektedir.
- Türkiye’deki suların genellikle çok sert olmaması nedeniyle, makinenizde tuz kullanmayabilirsiniz. Ayrıca büyük şehirlerde sitelerde kullanılan arıtma sistemleri de bulaşık makinesine giren suların sertliğinin çok düşük olmasına neden olmaktadır.
- Cam ürünlerinin aşırı yumuşak su ile (4O dH –alman sertliğinin altında) yıkanmaması önerilir.
- Şebeke suyu fazla kireçli değil ise (su sertliği 6O dH’den düşük) toz deterjan veya tuz içermeyen tablet, şebeke suyunun sertliği 6O dH’den yüksek ise tuz kullanılması makine üreticileri tarafından önerilmektedir.
DETERJAN VE PARLATICI KULLANIMI
Deterjan formülasyonu cam ürünlerin bulaşık makinesi dayanımı üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Hijyenik, temiz ve pırıl pırıl cam ürünler; doğru miktarda, su sertliğine uygun deterjan ve parlatıcı kullanımı ile sağlanır.
- Bulaşıklarınızı su ile durulamadan, kaba kirlerini sıyırarak makineye yerleştirin. Aksi takdirde deterjan kir ile reaksiyona giremeyeceğinden, cam ürünlerin yüzeyini çizebilir.
- Eko-yıkama programları ile yıkama yaptığınızda su miktarı azalacağından deterjan miktarını da azaltın. Çünkü az suyla yıkama yapılırken çok fazla deterjan kullanılması cam ürünlerin yüzeyinde korozyon ve çizilme problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde makineniz tam dolu değilse, kullandığınız deterjan miktarını da doluluk oranında azaltın.
- Su lekesi problemlerini önleyebilmek için parlatıcı miktarını artırın.
- Cam ürünlerde renk değişimi (gökkuşağı görünümü-menevişlenme) görülüyorsa tuz içeren tablet kullanmayın, deterjan miktarını azaltın ve parlatıcı miktarını artırın.
- Bazı jel deterjanlar çay ve kahve gibi zor lekelerin çıkarılmasında etkin değildir. Cam ürünlerde sararma ve lekelenme gibi problemlerle karşılaşmanız durumunda, bu özellikteki jel deterjanları kullanmayın.
- Bulaşık makinesinde yıkadıktan sonra cam ürünlerinin üzerinde oluşan beyaz lekeler nemli bezle silindiğinde veya çamaşır suyu/sirkeli suda bekletildiğinde çıkıyor ise, bu durum ürün yüzeyinde deterjan birikimi olduğunu göstermektedir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda da kullandığınız deterjan miktarını azaltın ve parlatıcı miktarını artırın.
YIKAMA SICAKLIĞI
Yıkama sıcaklığı İdeal yıkama sıcaklığı 50-60 derece arasında olmalıdır. Çok yüksek yıkama sıcaklıkları cam ürünlerin korozyona uğramasına ya da kırılmasına neden olabilirken, düşük sıcaklıklarda da deterjan çözülemeyebilir.
- Kullandığınız deterjanın kutusu üzerinde yazan sıcaklık talimatına uyun.
- Desenli ürünlerde 60 derece yıkama sıcaklığının üzerine çıkmayın.
- Cam yüzeyinde oluşan korozyon probleminin bir nedeni de, bulaşık makinesinin arizi olarak çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapmasıdır. Doğru sıcaklıkta yıkamadığından şüphe ettiğiniz durumlarda servis ile temasa geçin.
Çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır? İçini ve dışını sirke-karbonat ile temizleyin