Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için neler yapılabilir? Bazen kötü kokular buzdolabımızı işgal edebiliyorlar. Böyle durumlarda bir çay bardağı içine karbonat, kahve telvesi veya kullanılmış filtre koyup, buzdolabınıza yerleştirin.
BUZDOLABI KOKUSU İÇİN BİR KASE SÜT
Diğer bir etkin yöntem de, bir kase sütü buzdolana koymaktır. Her ki türlü de, buzdolabınızdaki kötü kokular yok olur. Öte yandan, yine de kısa aralıklarla sık sık buzdolabınızın içini dipten temizlemeyi ihmal etmeyin.
Bir kase sütü buzdolabına koyun ve bir iki gün bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kötü kokularu yok edecektir. Buzdolabının alt gözüne limon dilimleri koyup her gün değiştirirseniz de aynı sonucu alırsınız.
BUZDOLABINDAKİ KÖTÜ KOKULAR KARBONAT VE SU İLE GİDERİLEBİLİR
Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için bir kaba su ve 1 çorba kaşığı kadar karbonat koyup temiz bir bezle silin kötü kokulardan eser kalmayacak.
TAZE KAHVE TELVESİ İLE KÖTÜ KOKULARDAN KURTULUN
Küçük bir kaba taze kahve telvesi yayın ve bir gece buzdolabında bekletin. Önce dolabınız kahve kokacak, daha sonra tüm kokular yok olacaktır.
KEDİ KUMU
Küçük bir tabağa koyacağınız az miktarda kedi kumu kokuyu emer. Kumu birkaç gün dolapta bekletin ve tüm kokuları emmesini sağlayın.
ESANSİYEL YAĞ
Birkaç pamuk topunu vanilya esansiyel yağıyla ıslatın ve buzdolabına koyun. 24 saat dolapta bekletin. Mis gibi kokacaktır.
GAZETE
Buzdolabının çekmecelerine ve raflarına bir tomar gazete koyun ve birkaç gün dolapta kapalı tutun. Sonra kağıdı çıkarın ve buzdolabını 4 litre suya 1 bardak beyaz sirke ekleyerek karışımla dolabı silin.
VANİLYA
Buzdolabının içindeki kokuyu yok etmek için vanilya parçacıkları döktüğünüz koton bezleri tabağa koyarak dolabın içine yerleştirin. Koton kötü kokuları içine hapsederken geriye hoş bir aroma kokusu kalacaktır.
BUZDOLABI TEMİZLİĞİ
Koku kaynağını bulup ortadan kaldırana kadar temizlik yapsanız da kötü koku kaybolmayacaktır. Son tüketim tarihi geçmiş yiyecekleri veya dolapta bir haftadan daha uzun zamandır bekleyen herhangi bir şeyi arayın. Koklayın ve bir koku yayıyorsa veya küf fark ederseniz atın. Raflarda sıvı sızdıran herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin.
Her şeyi buzdolabından çıkarın ve yiyeceklerinizi bir soğutucuya koyun. Ardından rafları çıkarıp sıcak su ve sabunla temizleyin. 1 çorba kaşığı çamaşır suyu ve 4 litre su karışımı ile rafları sterilize edin.
Buzdolabının yüzeylerini, tavanını ve tabanını, kapı içi ve contasıyla birlikte iyice silin. Bir havluyla kurulayın ve malzemelerinizi tekrar dolaba koyun.
BUZDOLABI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Yiyeceklerin üzerindeki koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı içindekileri serin tutmak için daha çok çalışacaktır. Buzdolabına koymadan önce gıdalardaki ekstra paketleri çıkarın. Boşluk kadar enerji tasarruf edeceğinden ince plastik filmleri kullanın.
- Derin dondurucudan çıkaracağınız donmuş bir malzemeyi bir gün
önceden alarak buzdolabınıza koyun ve orada çözülmeye bırakın. Dolaba soğukluk vereceği için buzdolabınızın daha az enerji harcamasını sağlamış olursunuz. - Derin dondurucudaki buz kalınlığının 5 mm’yi geçmemesine dikkat
edin. - Buzdolabının kapağını mümkün olduğu kadar az açın veya uzun süre açık tutmayın. Buzdolabının dondurucu ve gövde kapısının açılıp kapanması esnasında önemli ölçüde soğuk hava kayıpları olur. Bu
yüzden kapıları mümkün olduğu kadar az açık tutmaya özen gösterin. - Buzdolabına sıcak malzeme koymayın. Aksi halde üniteniz ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi fazla tüketecektir.
- Sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Aksi halde dolabın içindeki nem
oranını artırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur. - Soğuk su tüketiminiz çok ise su pınarlı modelleri, buz tüketiminiz fazla ise otomatik buz makinalı modelleri tercih edebilirsiniz.