Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl temizleneceği konusunda akıllarda soru işaretlerine neden olabiliyor.
BUHURDANLIK NASIL TEMİZLENİR?
Aromaterapi amacı ile sıklıkla tercih edilen buhurdanlıkların temizliği oldukça kolaydır. Siz de aşağıdaki adımları takip ederek buhurdanlığınızı kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
- Buhurdanlığınızı temizlemek için öncelikle haznesinde bulunan fazla suyu boşaltmanız gerekir.
- Ardından buhurdanlığın yağ koyulan kısmında bulunan fazla yağı nemli bir bez ile silebilirsiniz.
- Thealing mumunun konulduğu bölümde bulunan mum artıklarını nazik bir şekilde temizleyebilirsiniz.
- Son olarak buhurdanlığınızın dış kısmını temiz bir bezle silebilir ve kurumaya bırakabilirsiniz.
BUHURDANLIK TEMİZLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Buhurdanlık, düzenli olarak temizleme işlemi gerektirmeyen bir gereçtir. Tamamen doğal ürünlerle birlikte kullanılan buhurdanlığın temizliğini düzenli aralıklarla yapmanız gayet yeterlidir.
- Eğer önceki aromaterapi seansından kalan uçucu yağın etkisini hissetmek istemiyorsanız yalnızca yağın konulduğu kısmı dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz.
- Buhurdanlık temizliği yaparken kimyasal maddelerin ve güçlü deterjanların kullanılması önerilmez. Buhurdanlıkta kalan kimyasal kalıntılar uçucu yağların etkisini ciddi oranda azaltabilir.
- Buhurdanlık temizliği yaparken dilerseniz doğal maddelerden üretilmiş olan sabunlardan birini tercih edebilirsiniz. Doğal sabun ile temizlediğiniz buhurdanlığınızı ılık su altında nazik bir şekilde durulayabilirsiniz.
BUHURDANLIK NEDİR?
Özbakım için düşük çaba gerektiren aromaterapi tamamlayıcı olarak nitelendirilen buhurdanlık, aromaterapide kullanılan uçucu yağların hava ile tüketilmesini sağlar. Geleneksel yöntemlerden biri olarak buhurdanlık yöntemi, pratik oluşu ile öne çıkar. Buhurdanlık kullanarak evinizin havasına uçucu yağların sunduğu zenginliği katabilir, daha rahat bir şekilde nefes almanızı sağlayabilirsiniz. Buhurdanlığa koyulan uçucu yağ ısının etkisi ile küçük moleküllere ayrılır ve sakinleştirici bir havanın oluşmasını sağlar.
Buhurdanlıklar ateşe dayanıklı çeşitli yapı malzemelerinden üretilir. Uçucu yağları yaşam alanlarımıza entegre etmemizi sağlayan buhurdanlıklar geçmiş zamanlardan bu yana sevilerek kullanılır. Tarihi çok eskilere dayanan buhurdanlıklar, stresten uzaklaşmak için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Buhurdanlık; aromaterapi uçucu yağı, su, tealight mum ve çakmak ile birlikte kullanılır. İki parça ya da tek parça halinde üretilen buhurdanlıkların içerisinde bir hazne bulunur. Buhurdanlıkların içerisinde bulunulan hazneye su ve uçucu yağ konulur. Tealight mumun yerleştirildiği bir adet mumluk alanını da bünyesinde barındıran buhurdanlıklar, sıcak su ile birlikte kullanıldığında daha etkili bir aromaterapi seansı sunar.
Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar, buhar distilasyonu ile elde edilir ve bitkilerin öz suyu çıkarılır. Oldukça güçlü bir yapıya sahip olan uçucu yağlar, birkaç damla kullanıldığı takdirde bile yüksek etki gösterir. Buhurdanlığa koyulacak olan uçucu yağ çeşidi seçilirken kişinin aromaterapi yapmaktaki amacı önem arz eder. Örneğin; rahat ve huzurlu bir şekilde uyumak isteyen kişilerin lavanta yağını tercih ettiği bilinir. Sizde buhurdanlığınız ile birkaç farklı uçucu yağ çeşidini karıştırabilir, kendinize has kokular elde edebilirsiniz.
BUHURDANLIK KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Buhurdanlık ile aromaterapi seansı yapmadan önce uçucu yağlara karşı herhangi bir alerjiniz olmadığından emin olmalısınız. Buhurdanlık ile uçucu yağa maruz kaldığınızda nefes darlığı, baş ağrısı ya da boğaz ağrısı gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
- Koku miktarını artırmak amacı ile buhurdanlığın içerisinde kullandığınız yağ miktarını artırmamalısınız. Uçucu yağ kullanımında uygun doz miktarına oldukça dikkat etmelisiniz.
- Buhurdanlığı yakarken kullandığınız mumun niteliği önemlidir. Paraben, parafin gibi ağır kimyasallar içeren mumların kullanımından kaçınmalısınız. Buhurdanlıkta kullanmak üzere doğal mumları, bal mumunu ya da soya mumunu tercih edebilirsiniz.
- Buhurdanlığın konumlandırıldığı alana da dikkat etmelisiniz. Buhurdanlık sabit bir yere konumlandırılmalı ve devrilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Buhurdanlığı kullandıktan sonra direkt olarak temas etmemeli ve soğuması için belirli bir süre beklemelisiniz.