Bohem stil ev dekorasyonu

Bohem stil ev dekorasyonu ve A’dan Z’ye tüm püf noktalar

Bohem stil ev dekorasyonu çok şık. Farklı kültürlerin ilginç karışımlarından oluşan özgürlükçü bohem dekorasyon stili popülerliğini koruyor. Peki bu stil hakkında neleri doğru, neleri yanlış biliyoruz?

BOHO STİLİN İLHAM KAYNAĞI

Farklı kültür harmanlarından doğan bohem ya da boho aslında bir yaşam tarzı. Hayatı biraz uçarı ve kaygısız bir bakış açısı ile ele alan bu tarzın ilham kaynağı dünyanın farklı topraklarındaki dokular, renkler ve desenler. Tüm bu detayları sıra dışı bir estetik algı ile kurgulayan stilin modadan dekorasyona pek çok alanda son yıllarda popülerliği oldukça artmış durumda. Peki boho ne anlama geliyor? Bohem stil ev dekorasyonu ile ilgili detayları şu şekilde ifade edebiliriz…

BOHEM AMA KAÇ FARKLI STİL?

bohem stil ev dekorasyonu

Adını Çekya’da bir bölge olan Bohemya’da seyahat eden çingenelerden alıyor. Fransız Devrimi’nden sonra eski hamilik sisteminin çökmesiyle yoksulluğa düşen sanatçı, yazar, aktör ve müzisyenlerin benimsediği bir yaşam tarzı olan bohem bugün bir isimden çok bir sıfat olarak kullanılıyor. Önceleri salaş, umursamaz ve hayatı gelişigüzel yaşıyormuş gibi duran Hippi akımı ile özdeşleşen bohem aslında içerisinde romantik, sıra dışı ve etkileyici öğeler barındırıyor. Günümüzde bohem ana akım kültürünün bir parçası ve çağdaş stillere de ilham kaynağı oluyor.

HİPPİ VE 70’LER BOHEM

60’ların orijinal bohemlerinden ilham alan hippi bohem, batik ve çiçek motifleri, vintage rock detaylar, koyu ahşaplar, turuncu, yeşil ve pembe gibi çarpıcı renkler bütünü.

ROMANTİK BOHEM

Vintage stilin öne çıktığı romantik versiyona narin tığ işleri, dekoratif aplikeler, transparan kumaşlar, yumuşak pembe tonları ve tüy detaylar hakim.

CESUR BOHEM

Siyah ve kahve gibi koyu tonlar, deri ve süet, zımbalar, grunge detaylar ve metalikler bu versiyonun olmazsa olmazlarından.

COUNTRY BOHEM

Fotoğraf: Black and Blooms

Kovboy havası yansıtan kırsal boheme denim ve süet dokular, saçaklar, karamel, hardal ve zengin kahve gibi sıcak tonlar hakim.

BOHO CHİC

Son yılların popüler versiyonunda klasik bohemin gelişigüzelliği yerini, estetik kaygısı yüksek bir lükse ve ışıltıya bırakıyor. Altın, gümüş, sim nakışlar ve kadife, doğal hasır ve rattanla buluşuyor.

EKLEKTİK BOHEM

Her biri farklı kültürden, dönemden veya stilden ilham alan ve kusursuz biçimde harmanlayan eklektik bohem, doğallığın ve yaratıcılığın ana faktör olduğu benzersiz mekanlara imza atıyor.

EKLEKTİK VE BOHEM ARASINDAKİ FARK

En çok karıştırılan bu iki stil aslında oldukça farklı bakış açılarına sahip. Bohem stil tasarım ilkelerini ve kuralları bir kenara bırakarak daha çok kişisel zevklere, beğenilere ve daha salaş, rahat bir atmosfer kurgulamaya yoğunlaşırken, eklektik stil tasarım ve dekorasyonun ana ilkelerini bozmadan denge, ritm, orantı ve ölçek gibi unsurların estetik biçimde harmanlanmasına dayanıyor.

Detaylar: Eklektik stil nedir? Eklektik stil salon dekorasyonu püf noktaları

BOHO STİLİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLECEKLER

bohem stil ev dekorasyonu

Tasarım kurallarına aykırı olan Bohem stilin özgün havasını yansıtmak için:

  • Fonda koyu kahve, yeşil veya gri kullanın. Buna mistik mor, ateşli turuncu ve elektrik mavi ekleyin ve son olarak metalik ve mücevher tonları gibi sıcak renkler ile vurgu yapın.
  • Çarpıcı renkleri sevmiyorsanız zeytin yeşili, konyak, hardal sarısı ve bakır gibi hafif ton karışımlarını deneyin.
  • Desen ve dokuları buluşturmaktan çekinmeyin. Geleneksellikten uzaklaşın ve İkat, Suzani gibi farklı coğrafyaların desenlerini çiçek ve geometriyle buluşturarak egzotik nüanslar yaratın.
  • Duvara etnik bir halıyı, tablolar ve sanat objeleriyle yan yana asın veya kanepenin üstüne serin. Hepsi fazla gelse de stilin en önemli detaylarından.
  • Özünde sanatla iç içe bir duruş sergileyen bu stilde, bir duvarı çerçevelenmiş retro albüm kapakları, çeşitli tablo, mask, gravür ve eklektik posterlerle süsleyerek evde bir galeri havası yaratın.
  • Kanepenin dışında yerlere bolca yastık ve minder koyarak konforlu alanlar kurgulayın.
  • Atmosferi rahatlatmak için stratejik yerlerde boşluk bırakın ve renk tercihlerinizde beyazı akıllıca kullanın.
  • Çuval bezi ve sisal gibi doğal dokuları ipek, şönil ve kadife ile birleştirin.
  • Dekoratif tekstillerde püskül, tığ işi ve makrameye bolca yer verin.
  • Rustik ve eskitme yüzeyleri altın veya bakır gibi parlak olanlarla eşleştirin.
  • Tenteli, cibinlikli yataklar bohem stilin olmazsa olmazlarından.
  • Mobilyaları takım ruhundan kurtarın. Kullandığınız her parçanın bir hikayesi olmalı. Bu yüzden eskicileri, antikacıları gezerek hem eğlenin hem dekore edin.
  • Boho stil evler “yaşa ve rahat et” hissi vermeli. Bu yüzden modern düz arkalıklı mobilyalar yerine şezlong ve divan gibi rahat parçalar seçin.
  • Modern bir sarkıt yerine fener, mum, abajur veya lambader kullanın.
  • Doğayı kucaklayın, farklı ışık ve sıcaklık seviyelerine dayanan yeşil bitkilere yer açın,
  • Klasik yerine boho-chic seviyorsanız taşlı avizeler, altın varak aynalarla göz alıcı olun.
  • Son olarak evi aile yadigarı eşyalar, el yapımı aksesuarlar ve seyahatlerden toplanan yerel objelerle süsleyin.

BU HATALARA DÜŞMEYİN

Bohem stil ev dekorasyonu sırasında bu hatalara düşmeyin:

Dağınıklıktan kaçının: Bohem stil farklı form, doku ve desenlerin gelişigüzel buluşması olsa da bu dağınıklık anlamına gelmiyor. Rastgele olmak adına boya renkleri, bitkileri, mobilyaları, malzeme ve aksesuarları belli bir kurgu olmaksızın ve plansızca seçerek yaşam alanlarında görsel bir kaos yaratmayın.

Aşırıya kaçmayın: Yeterince ile aşırılık arasındaki ince çizgiye dikkat! Çok fazla unsur barındıran bu stilde mekan ölçülerine sadık kalın ve “az çoktur” ilkesini uygulayın. Küçük odalara tıkıştırılmış fazla eşya mekanı boğar. Boho çok renkli bir stil olduğundan özellikle küçük evlerde doğru uygulanmadığında dikkat dağıtabilir.

Güvenli sularda yüzmeyin: Geleneksel algılardan kurtulun, kalıplarınızdan çıkın ve güvenli sularda yüzmeyin. Çünkü stilin özü mekanları eksantrik ve iddialı göstermek. Yaratıcılığın ön planda olduğu bir ev bohem stilin sıcak ve davetkar havasına vurgu yapar. Bu yüzden biraz cesur olun.

Dengeyi kaçırmayın: Renk, doku ve diğer öğeleri uyumlu biçimde buluşturan stili uygularken odalara nefes aldırın ve dolu/boş dengesini akıllıca ayarlayın. Özellikle bitki ve aksesuarları belli bir denge ve mesafede yerleştirerek yaşam alanlarını ferahlatın. Aksi halde stili algılamak zorlaşır ve her şey çorbaya döner.

En etkileyici 6 boho chic stili oda dekorasyonu

En iyi 10 dekorasyon stili ve evinize uyarlayabileceğiniz hızlı stil ipuçları

Modern bohem stilde dekore edilmiş 10 şık yatak odasından ilham alın

10 adımda yeni bohem stilini evinize uyarlayın