Bitkilerde demir eksikliği nasıl giderilir?

Bitkilerde demir eksikliği nasıl giderilir? Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Çözüm yollarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

Demir, bitkilerde klorofil gelişiminde ve fonksiyonunda, enerji transferinde, bitki solunumunda ve bitki metabolizmasında kısacası birçok fonksiyonunda önemli rol oynar.

BİTKİLERDE DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Bitkilerde demir eksikliği

Bitkilerde demir eksikliği durumunda klorofil maddesinin sentezlenememesiyle birlikte ne yazık ki bitkilerin genç yapraklarında ve yeni çıkan son yapraklarında kloroz görülür. Yani yaprak damarları arasında sararma şeklinde bir yorgun görüntü meydana gelir.

Toprakta demir, şelatlı halde bitki emilimi için kullanılabilir. Şelatlar, demiri tutan ancak büyüyen ortam pH’ı yüksek olsa bile demiri bitkiye serbest bırakan organik moleküllerdir.

Demir bitkilerde hareketsizdir. Bu nedenle ilk olarak en genç yapraklarda eksiklik belirtileri ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en belirgin belirtisi, en genç yaprakların damarları arasında kloroz veya sararmalardır. Yapraklardaki sarı renk soluk görünümdedir. Damarlar belirgin hale gelir. Bitkilerde sararmanın birçok nedeni olduğu için tespit etmek bilmeyenler için zor olabilir. Ama renk ve görünüm olarak ayırt etme şansınızda mevcuttur.

Sararma eğer çok baskın şekildeyse ya da sarıdan beyaza dönen bir görünüme sahipse bu yapraklar zamanla dökülmeye başlar. Ya da bitki yaprakları ne yazık ki ölür. Eğer bu durumda hala müdahale yapılmıyorsa bitkide dal kurumasına varan zararlara yol açar hatta bitkinin ölümüne neden olabilir. Bu nedenle sorunu en başında tespit edebilmek çok önemlidir.

Bitkilerde demir eksikliği veya kaybı solunum oranını düşürerek gelişme için mevcut enerji miktarını azaltır. Enerjinin azalmasıyla birlikte hücre bölünmesi yavaşlar. Bu yavaşlama sonucunda bitkinin vegetatif ve generatif bütün organların açıkça görülebilir hale gelir.

BİTKİLERDE DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİ

Demir eksikliğinin alkalin topraklarda görülme olasılığı daha yüksektir. Yani  pH> 7.5, özellikle kalsiyum karbonatın bol olduğu yerlerde demir eksikliği problemi ile karşılaşabilirsiniz.

Demir oksidasyon ve solunum zincirleriyle alakalı olan enerji metabolizmasında elektron taşıyıcı olarak rol oynar.

  • Demir kaybı genellikle kireç oranı yüksek topraklarda sıkça görülür.
  • Yine aşırı sulama nedeniyle oluşan taban sorunu neticesinde de bitkileri olumsuz etkiler.
  • Toprak içeriğinin aşırı oranda ağır metal içermesi, fosforca zengin topraklarda da etkisini göstermektedir.
  • Eğer toprak çok sıkılaştıysa ve uzun süredir havalandırılmıyorsa, işlenmiyorsa yine demir eksikliği gözlenebilir.
  • Havanın çok çok sıcak olduğu yerlerde de demir eksikliği sıkça rastlanır.
  • Organik maddece zengin ya da tam tersi zayıf olan topraklarda yaşayan bitkilerde de rastlanan bir problemdir.
  • Topraktaki yüksek azot, çinko, manganez seviyeleri de demir eksikliğine neden olabilir.

BİTKİLERDE DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Sezon boyunca, demir eksikliğine yönelik giderici önlemler, şelatlama veya yaprağa püskürtme yoluyla şelatlı demirin uygulaması yapılabilir. Demirin yapraktan uygulanması hızlı bir sonuç almak için önerilir. Fakat bu sonuç yeterli olmayabilir. Topraktan uygulama geç sonuç verse de etkisi daha uzun sürer. 

Bitki için şelatlı mikro elementler ile zenginleştirilmiş kompleks npk gübresi uygulanabilir. Ya da yukarıda da bahsettiğimiz gibi gübreleme ve yapraktan uygulama ile şelatlı mikro elementler uygulanabilir.

Bitkilerde amino asit ne işe yarar?