Bitki bakımında en sık yapılan hataları ve çözümlerini bir araya getirdik. Eğer siz de evinizdeki bitkileri canlı tutabilmek için mücadele eden pek çok insandan biriyseniz, size yardımcı olabilecek ipuçlarımız var.
İngiltere’nin Guildford kentinden ev bitkisi bakımı konusunda uzman olan Secret Garden’dan Angela, bitki bakımı hakkında püf noktaları anlattı.
Aşırı sulamayı işaret eden uyarılardan kışın bitki bakımında dikkat edilecek noktalara kadar işte bitki bakımında sık yapılan hatalar ve çözümleri…
İnsanın doğasında, bir şeyleri yetiştirme arzusu vardır. Ev bitkisi bakımı söz konusu olduğunda ise işler biraz zorlaşabilir.
Ev bitkilerinizi haftada bir kez, ya da hava çok sıcaksa iki kez sulamalısınız.
Emin olamıyorsanız, parmağınızı toprağa biraz batırın; ikinci ekleme kadar nem hissetmezseniz, sulama zamanı gelmiş demektir.
Adı üstünde alttan sulama yani bitkiyi toprağın üzerinden değil, tabandan suladığınız zamana verilen isimdir. Bu sulama şeklinin etkili olması için, drenaj delikleri olan bir saksıya ve bir saksı tabağına ihtiyacınız var.
Mümkün olan her bitki için alttan sulama yapılması tavsiye ediliyor. Çünkü bu şekilde sulama kökleri neme doğru yani aşağı doğru büyümeye teşvik eder. Bu durum köklerin daha güçlü olmasını sağlar.
Bitkilerinizin neden hep öldüğünü merak ediyor musunuz? Bitkilerin ölmesinin en yaygın nedeni aşırı sulamadır. Aşırı nem kökleri çürütür ve öldürür, bu nedenle az ve sık sulamak ve bitkilerinizin gelişmesi için en iyi seçenektir.
Kuru bir bitkiye su vermek, onu bataklıktan çıkarmaktan çok daha kolaydır!
Hepimiz bitkilerin ışığa ihtiyacı olduğunu biliyoruz, ama ne kadar? Soru bu.
Ev bitkileri asla doğrudan güneş ışığında ve tam karanlıkta olmamalıdır (gece hariç). En ideal seçenek, aydınlık ve havadar bir odada gölgeli bir alanda olmalarıdır.
Evinize nereye yerleştireceğinizi seçmeden önce ışık seviyelerini dikkatlice düşünün.
Saksıdaki bitkilerin çoğu artık vitaminli toprakla geliyor ancak bu yeterli mi? The Secret Garden’dan Angela’ya göre, tüm bitkiler bitki besinlerinden faydalanmalı.
Bitkileriniz için, yüksek kaliteli kompost kullanmak da oldukça önemli. Bu, kendi başına bitkileri mümkün olduğunca besleyecektir.
Kış aylarında düşük sıcaklıklar ve don olayları bitkileri öldürür. Bu nedenle, kışın bitkilere daha fazla dikkat etmek gerekir. Bitkilerinizi pencereden uzak tutun ve doğrudan radyatörlerin yakınına yerleştirmekten kaçının.
Yaz aylarında, bitkilerinizi biraz daha fazla sulamalısınız. Ne kadar ışık aldıklarını yeniden inceleyerek gerekirse konumlarını değiştirmek iyi bir fikir olacaktır.
Zaman zaman herkes bitkilerdeki sararmalarla karşılaşmıştır. Ancak bu uyarı işaretlerinin ne anlama geldiğini anlamak gerekir. Bitkilerinize yardımcı olmak için bu işaretlerin anlamlarını anlatalım.
Ev bitkilerinizin neden sarıya veya kahverengiye döndüğünü mi merak ediyorsunuz? Onlar hasta!
Renksiz yapraklar sulama, ışık veya sıcaklık ile ilgili sorunları gösterebilir.
Önce toprağı kontrol edin. Aşırı nemliyse, bitkinizin renk bozulmasının en olası nedeni aşırı sulama olacaktır. Eğer toprak tamamen kurumuşsa, muhtemelen susuzdur.
Sarı veya kahverengi yaprakların bir başka yaygın nedeni de yeterli ışık almıyor olmasıdır. Ev bitkileri fotosentez için suya ve ışığa ihtiyaç duyar.
Bitkileriniz iyi aydınlatılmış bir alanda görünüyor olabilir ancak güneşin konumunu ve ışığın gün boyu yer değiştirebileceğini unutmamalısınız. İhtiyacı olan ışığı alıp almadığını anlamak için birkaç kez kontrol edin.
Bitkiniz yeterince mutlu değilse solacaktır.
Bitkiler susuz kalınca, kapanmaya başlarlar. Fotosentez yapamazlar, yani yiyemezler ve sonuç olarak enerjileri biter. Enerji olmadan her şey zayıflar ve solgunlaşır.
Bazı yaprak kayıpları gayet normal olsa da, dökülen yaprak sayısında artış fark ettiyseniz, bakım rutininizi yeniden değerlendirmelisiniz.
Bitkilerin duyguları olmadığını düşünebilirsiniz ama çevrelerindeki değişikliklere tepki verirler. Örneğin ani sıcaklık değişimi onları strese sokabilir ve yaprakların dökülmesine neden olabilir.
Ev bitkisi bakımının en kolay ve aynı zamanda en zor kısımlarından biri, nem seviyelerini doğru oranda tutmaktır.
Ev bitkilerinizi yeterince sulamadığınızı gösteren işaretlerden biri de yapraklarının dökülmesidir. Su az geldiğinde, bitkileriniz suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanmak için bazı yapraklarını dökebilir.
Bitkileriniz sürekli böcekleniyor mu? Bunun nedenini öğrenme zamanı…
Yanlış bitki sulamasıyla gelen sorunların sonu yok. Bitkilerinize çok fazla su verdiğinizin bir başka işareti, hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyan mantar, sivrisinek gibi canlıların toprak üzerinde ortaya çıkmasıdır.
Ayrıca, aşırı sulamanın bir sonucu olarak çürüyen kökler de sinekleri ve diğer böcekleri bitkilerinize çekecektir.
Spor Eğitmeni Aylin Anter, Bodrum'a tepeden bakan evinde spor ile iç içe bir yaşam sürüyor.…
Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir? Yılbaşı ağacınızı her yıl ortaya çıkardığınızda temizlemelisiniz. Ancak dekorasyon öncesi…
Aralık ayında ne ekilir? Aralık ayında ekilecek, dikilecek çiçek, sebze ve meyveler nelerdir? Ay takvimine…
Evim ile ev turunun bu bölümünde Etiler'de açık plan tasarımı ile dikkat çeken modern ve…
Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Bitkileriniz için kış hazırlıklarına başladıysanız, bu…
Evim sayfalarında 2024 Aralık ayına yakışır aşk ve neşe ile dekore edilen evler, sevgi dolu…