shibori-tekniği
shibori-tekniği

Bir başka batik: Shibori tekniği

Batik tekniğiyle yapılmış ürünleri biliyor ve evlerimizde kullanıyoruzdur. Şimdi sizi bir başka kumaş boyama tekniği ile tanıştırmak istiyorum.

BATİK NEDİR? SHIBORİ TEKNİĞİ NASIL YAPILIR?

Özellikle yazın giymeyi çok sevdiğimiz batik tişört ya da elbiseler, evinde farklı bir stil yaratmak isteyenler için alternatif oluşturuyor. Batik, kumaş katlandıktan ve iple sıkıca bağlandıktan sonra boyaya batırılarak üzerinde desen elde etme tekniği olarak biliniyor ve şimdilerde biraz daha gelişmiş bir teknik olan Shibori desenleri ile tasarımlarda öne plana çıkıyor.

Eski bir Japon kumaş boyama tekniği olan Shibori’de genellikle indigo rengi, kırmızı ve mor kök boyaları, özellikle ipek ve pamuklu kumaşlarda desen yaratmak için kullanılıyor. Bu teknikte desenler de kıvırma, bağlama, katlama gibi çeşitli yollarla hazırlanabiliyor.

SHİBORİ TEKNİĞİ NEREDE KULLANILIR?

Peki, Shibori’yi nerede kullanabilirsiniz? Shibori desenlerinin en iyi kendini sergileyebileceği alanlardan birisi yatak odası ve tabii ki yatak örtüleri. Dekoratif yastıklar, uyumlu ton ve desenlerdeki çarşaf ve nevresim takımları ile değerlendirilebilir. Yastıklar için de sınırsız çeşitlilikte Shibori deseni tasarlayabilirsiniz.

Sandalye ve koltuk döşemelerinde batik kumaşlar kullanmak sıra dışı bir stil yakalamanızı sağlayabilir. Evinizde yavan ve sıkıcı perdeler istemiyorsanız dağınık boyama stili ile hazırlanmış perdeleri yaşam alanlarınızda kullanabilirsiniz.

Perdeleri tamamlayacak şekilde halı ve kilimlerde de Shibori trendini takip edebilirsiniz.

Masa örtülerinde ya da Amerikan servislerdeki Shibori desenleri de mutfakta fark yaratmanızı sağlayabilir.

Duvarlarınızda shibori desenlerinde kağıt kullanarak bu stili takip edebilirsiniz ya da kendiniz bir kumaş parçasını bu teknikle boyadıktan sonra duvara asmayı deneyebilirsiniz.

Bir parça Shibori kumaşını askı benzeri bir düzenekle duvara astığınızda duvarınızın hemen farklılaştığını göreceksiniz. Çocuğunuzun odası için de Shibori desenli kumaşlardan minik bayraklar hazırlayıp duvara asabilirsiniz.

Kısacası bu desenleri evin istediğiniz köşesinde kullanabilirsiniz, bunun için biraz yaratıcı olmak yeterli. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bu teknik henüz çok fazla bilinmiyor ve uygulanmıyor.

SHİBORİ TEKNİĞİ ÇEŞİTLERİ

Bildiğim kadarıyla İzmirli bir öğretim görevlisi/sanatçı olan Mustafa Kula bu konuda çalışmalar yapıyor. Eğer siz evinizde kendiniz denemek isterseniz, bazı basit Shibori tekniklerini paylaşmak isterim.

Mesela Arashi Shibori (Fırtına Shibori) tekniği 4 metrelik bir çubuğun üzerine uzunca bir parça kumaşın katlanarak sarılmasıyla yapılıyor. Kumaşı katlama metodu fırtına benzeri çizgiler ve dalgalanmalar meydana getiriyor.

Kumo Shibori (Örümcek Ağı Shibori) tekniğindeki örümcek ağı desenleri makine ya da el yapımı olabiliyor.

Nui Shibori (Dikişli Shibori) tekniğinde kumaşta desen oluşturabilmek için malzeme boyanmadan önce dikiliyor.

Suji Shibori tekniğinde kumaş merkezdeki bir halatın çevresinde katlanıp bağlanıyor ve kumaş daha sonra boyanıp kurutuluyor, sonrasında dikkatlice çözülüyor. Son olarak kırışıklıkları yok etmek için kumaş gerilip uzatılıyor ve buhara tutuluyor.

Batik tekniği ile renkli hayaller ülkesine yolculuk

Eviniz için yaratıcı karantina el sanatları – 4 kolay ve şık fikir