Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır? Barış çiçeği Spatifilyum ve Yelken Çiçeği isimleriyle de bilinir. Barış çiçeğinin özelliği sürekli zambağa benzeyen beyaz çiçekler açmasıdır. Salon çiçeklerinden biri olan barış çiçeğinin bakımı, sulanması, saksı değişimi ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlatıyoruz.
Peki Barış çiçeği nasıl sulanmalı? Özellikleri nelerdir? İşte yanıtlar…
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Barış çiçeği neden çiçek açmaz? (Çiçek açtırma yöntemleri)
Barış çiçeği (Spatifilyum) çeşitli cinslerde bulunabilir. Örneğin sadece bir ya da iki çiçek açan cinsleri de vardır, çok fazla çiçek açan çeşitleri de…
Barış çiçeğinin bakımı için öncelikle yapraklarına bakmak gereklidir. Sararmış yapraklar köke yakın bir kısımdan kesilmelidir.
Spat çiçeğinin yapraklarının kuruması çiçeğinizin öldüğü anlamına gelmez. Çiçek gelişirken bazı yapraklarını kurutabilir. Bir iki yaprağın kurumasının hiçbir önemi yoktur. Eğer çiçeğin bir anda birden fazla örneğin 7-8 yaprağını çürütmeye başladıysa bu bitkide bir sorun olduğu anlamına gelir.
Yelken çiçeği (SpathIphyllum) beyaz çiçeğiyle zarif bir görüntüye sahiptir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına, çiçeğine ve köklerine zarar verir. Toprak nemli kalıncaya kadar sulamalısınız ve suyun toprağın her tarafına ulaştığına emin olun. Bitki, genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer. Sararmış veya çürümüş yaprakları makas ile kesin.
Diğer bitkilerde de olduğu gibi yelken çiçeğinde de senede bir ya da iki senede bir kez, önceki saksıya göre iki parmak daha geniş bir saksıya alınıp, etrafına toprak desteği verilmeli. Spat çiçeğine bu şekilde bakmaya devam edebilirsiniz.
Genellikle bitkilerde saksı değişimi havalar soğumadan ve aşırı sıcak olmadan önce ilkbahar ortaları ya da ağustos sonu gibi yapılır. Barış çiçeği saksı değişimi de ilkbahar döneminde yapılabilir. Fakat sürekli saksı değişimi yapılmasını sevmez. Bitki yer değişikliğinde küsebiliyor ve toparlanması zaman alıyor. Bu nedenle iki yılda bir yapılabilir.
Spat çiçeği suyu sever. En sağlıklı su kontrolü ise, suyu vermeden önce bitkimizin toprağına parmağınızı hafifçe sokarak nemini kontrol etmemizdir. Eğer nem varsa kesinlikle su verilmemelidir.
Eğer uzun süre su vermeyi unutursanız yaprakları serilmiş halde görebilirsiniz. Bu halde bulduğunuz barış çiçeğini çöpe atmayın. Yaprakları bir araya toplayın ve geçici olarak bir ip ya da kuşak yardımı ile bağlayın. Suyun içinde yarım saat bekletin.
Toprak bu sayede suyu çekecek ve bir gün boyunca bağlı beklettiğiniz barış çiçeğine yavaş yavaş verecektir. Yaprakların yeniden eski haline döndüğünü göreceksiniz. Yelken çiçeği kolay kolay ölen bir çiçek değildir.
Spatifilyum çiçeğinin yapraklarına dilerseniz vitamin verebilir, yaprakları silebilirsiniz. Yelken çiçeğini isterseniz duş da aldırabilirsiniz.
Barış çiçeği büyürken güneşe göre yapraklarını eğecektir. Bunu engellemek ve her yönden eşit olmasını sağlamak için çiçeği haftada bir kez çevirmeniz gerekecektir. Bu şekilde orantılı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Çiçeklerin anlamları nedir? 20 farklı çiçek ve anlamı
Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?
Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar
Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları: Saksıda kamkat nasıl yetiştirilir?
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Şeker gübresi çiçeklere verilir mi? Faydaları ya da zararları konusunda merak edilen soruları yanıtladık. İşte…
Yorumları gör
Merhaba barış çiçeğimin yapraklarının uç kısmında sararma ve kuruluklar var onlari nasıl yeşil hale getirmeliyim veya o uç kısımları kesmelimiyim
Selamlar Ahsen Hanım,
Uç kurumaları esinti, cereyan, çok sulama, ortamdaki nemin az olması gibi birçok nedenden olabilir. Barış çiçeğinde sıkça meydana gelir bu minik uç kurumaları. Makasla kuruyan yerler kesilebilir. Kuruyan yüzeyin tekrardan yeşile dönme gibi bir durumu olmaz
Merhabalar. Benim çiçeğimin yapraklarında sıkıntı yok anca 3-4tane beyaz çiçek vardi onlar karardı ne yapmalıyım kesmeli miyim bilemedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhabalar Ayşe Hanım,
Çiçekleri solduktan sonra kesebilirsiniz.
Mutlu günler
Cicegim yaprakları kurudu saksıya değiştirdim kuruma devam ediyo 200yaprakli çiçek 1yaprakla kaldı çok üzüldüm 😔suya kök koydum oda buyumuyo ne yapsam bilemedim
Sardunyalar buyuyo ama bı türlü çiçek vermiyo dışarda balkondalar aydınlık ta ama anlamadim
Toprak ışık ısı su şelinde yaptığınız tablo cok guzel. Her kisaca bilgi edinmemizi sağlıyor. Ama her çiçekte bu tablo yapılmamış, yapılsa çok güzel olurdu
Benim barış çiçeğim 5 senelik bir çiçek ama yaprakları çok seyrek ve çiçek açmıyor beş senede bir tane çiçek açtı çiçek açması için ne yapmalıyım