Seramik ihtiyacı: Metrekare miktarı + % 5 fire (çapraz ve örnek seramikler % 10) + % 5 yedek şeklindedir.
Seramiklerin döşenmesi: Burada önemli olan her koşula ve ısı etkisine göre doğru yapıştırıcı harcının seçilmiş olmasıdır. Bu konuda, üretici açıklamalarına mutlaka dikkat edin. Seramik yapıştırıcısı perdah malası yardımıyla eşit miktarda sürülür ve uygun dişli mala ile taranır. Her zaman 15 dakika içerisinde işleyebileceğiniz kadar harç kullanmaya dikkat edin. Seramikler yapıştırıcıya yerleştirilerek yavaşça itilir (önce komşu seramik parçasına bitiştirilir ve yapıştırıcının dışarıya taşmasını engellemek için buradan başlayarak çekilir) ve sonra bastırılır. Duvar seramiklerinde düzenli bir derz yolu sağlayabilmek için derz artısı kullanılır.
Derzler: Doğru derz harcının seçiminde temel kıstas, derz genişliği ve kullanılacak olan yerdir. Derzler temiz, kuru ve yapıştırıcı maddeden arındırılmış olmalıdır. Derz harcı elle veya mikser yardımıyla karıştırılır. Duvar seramiklerinde derz harcı derz yönüne çapraz olarak derz süngeri veya derz tahtası yardımıyla yedirilir. Fazla derz malzemesi mümkün olduğunca temiz ve çapraz bir şekilde çekilir. İhtiyaç halinde derz işlemi kısa süre sonra tekrar edilir. Yer seramiğinde harç, derz çekçeği yardımıyla çapraz olarak yüzeye pürüzsüz şekilde sürülür, fazlalıklar çekilir. Sıvalama işleminden sonra seramik, nemli bir sünger yardımıyla temizlenir ve yumuşak bir bezle parlatılır.
Bağlantı derzleri: Silikon ile derz işlemi öncesi sıvı yalıtım malzemesi, daha sonrada silikon düzleştirici madde kullanımı önerilir. Hijyenin önemli olduğu alanlarda mantar önleyici silikon kullanılır. Mermer ve doğal taş için kullanılan esnek derzler, mermer silikonuyla doldurulur.