Bahçe

Banyoda yetiştirebileceğiniz nemi seven 30 bitki

Banyonuzu canlandırmak, havasını değiştirmek istiyorsanız bitkiler adeta bunun için biçilmiş bir kaftan… Sizler için bir araya getirdiğimiz 30 farklı bitki çeşidini, banyonuza yerleştirerek yetiştirebilirsiniz. Çok fazla doğal ışığa ihtiyaç duymayan bu bitkiler yine de güneş ışığını görmek ister. Bu nedenle az da olsa güneş giren bir banyoya yerleştirmeniz iyi olacaktır.

İşte banyoda büyüyebilen 30 bitki listesi…

KURDELE ÇİÇEĞİ (CHLOROPHYTUM)

Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum) hem görüntüsü hem de kolay bakımı nedeniyle birçok kişinin sevdiği bitkiler arasında yer alır. Kurdele çiçeği bakımı zahmetsizdir. 

Bakımının detaylarına Kurdele çiçeği bakımı ve çoğaltma detayları: Kurdele çiçek açar mı? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

CALATHEA

Calathea Lancifolia

Calathea Çıngıraklı Yılan Lancifolia bitkisini orta dolaylı ışıkta ve orta ila daha nemli bir ortamda konumlandırabilirsiniz. Banyonuzun ortamı sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olacak ve güzel yaprakları banyonuza yeni bir hayat verecektir.

Detaylar: Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma

BAMBU

Bambular bakımı kolay olan bitkilerden biridir. Evinizde ya da iş yerinde bambu yetiştirerek alana daha ferah bir hava katabilirsiniz. 

Şans bambusu bakımı hakkında bilgi için “Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar” yazımızı inceleyebilirsiniz.

ALOCASIA POLLY (FİL KULAĞI ÇİÇEĞİ)

Yüksek nem, parlak, dolaylı ışık bu eşsiz bitkiyi mutlu edecektir. Düzenli buğulanmayı severler. Banyonuzu canlandırmak için göz alıcı bir bitki istiyorsanız, kesinlikle en iyi tercihlerden biri.

Detaylar: Fil kulağı çiçeği bakımı: Fil kulağı bitkisi (Alocasia polly) nasıl çoğaltılır?

ORKİDE

  • Toprak: Özel orkide toprağı kullanın.
  • Işık: Sabah ve akşam güneşi gören bir pencere önünde mutlu olur.
  • Isı: Ortam sıcaklığının kışın 20’den aşağı, yazın 25’den yukarı olmaması gerekiyor.
  • Su: Yazın bol su ister.

Orkide bakımı hakkında detaylı bilgiye “Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?” ya da “Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

TİLLANDSİA (HAVA BİTKİSİ)

Adının sizi aldatmasına izin vermeyin; bu eşsiz bitkilerin hayatta kalmak için havadan daha fazlasına ihtiyacı vardır. Aslında, hava bitkilerinin suya ihtiyacı vardır (onları ıslatarak sularsınız!) Ve orta ila yüksek nemde ve parlak dolaylı ışıkta gelişir. Daha küçük bir seçenek istiyorsanız ve yakınlarına konulacak bir banyo penceresine sahipseniz mükemmel bir tercihtir.

Detaylar: Hava çiçeği bakımı nasıl yapılır? Tillandsia özellikleri nelerdir? İşte püf noktalar

ALOE VERA

Bitkiyi soliter saksı içinde banyoda kullanabilirsiniz. Toprağının nemli olması gelişimi için yeterlidir. Saksının her noktasına eşit şekilde suyu ulaştırmalısınız.

Aloe vera bakımı hakkında bilgiye “Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

MONSTERA (DEVE TABANI)

İkonik yapraklarıyla monstera bitkisi her zaman harika bir ev bitkisidir. Çünkü banyonuz dahil birçok farklı ortamda gelişebilir. Düşük ışıkla başa çıkabilir. Ancak daha parlak dolaylı ışıkta daha iyi sonuç verir ve her türlü nem düzeyiyle başa çıkabilir. Bu özellikler tüm monstera türleri için geçerlidir. (monstera deliciosa, monstera adansonii, monstera obluqua)

Detaylar: Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

SALON YAPRAĞI

SALON YAPRAĞI

KARPUZ PEPEROMIA (PEPEROMIA ARGYREIA)

Nemi seven bir başka bitki olan karpuz peperomia (Peperomia argyreia), orta ila parlak dolaylı ışıkla birlikte ılık sıcaklıkları ve bol nemi sever. Bu bitkiyi düzenli olarak buğulayın ve banyonuzda tutun; oldukça mutlu olacaktır.

YELKEN ÇİÇEĞİ / BARIŞ ÇİÇEĞİ

  • Toprak: Lifli ve kumlu toprakları tercih ederler
  • Işık: Gölge ve yarı gölge alanlardan hoşlanır. Direkt güneş ışığını sevmez.
  • Isı: Gelişme döneminde ortalama 18-20 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Kış aylarında 15 derece sıcaklık yeterlidir.
  • Su: Toprağı kışın nemli tutulmalı, kireçsiz ve ılık suyla sulanmalıdır. İlkbahar ve yazın fazla su ister ama toprağını aşırı sulu hale getirmeyin.

Barış çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KALP YAPRAKLI PHILODENDRON (HEARTLEAF PHILODENDRON)

Bu philodendronun bakımı çok kolay ve çoğu koşulun üstesinden gelebilir. Aynı zamanda daha yüksek nemde büyüdüğü için banyonuz için de harika bir seçim diyebiliriz.

AŞK MERDİVENİ / KILIÇ EĞRELTİ OTU

  • Toprak: Asitli toprakları tercih eder.
  • Işık: Yarı gölge alanlarda sağlıklı gelişir.
  • Isı: Yazın en çok 30 kışın en düşük 10 dereceye kadar dayanır.
  • Su: Nemli ortamlardan hoşlanır.

Aşk merdiveni bakımı hakkında detaylı bilgiye “Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma nasıl yapılır?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

TELGRAF ÇİÇEĞİ (TRADESCANTIA ZEBRINA)

Telgraf çiçeği banyonuzda gelişmesi oldukça garantili bir bitkidir. Daha yüksek nem seviyeleri onu mutlu edecek ve gelişmeye devam ettirecektir.

Detaylar: Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği)

PAŞA KILICI

  • Toprak: Zengin karışımlı.
  • Işık: Yarı gölge ya da gölge yerlerden hoşlanır.
  • Isı: Ilık ortamları sever. En düşük 10 dereceye kadar dayanır.
  • Su: Yazın toprağı kurudukça sulayın, kışın ise sulamayı azaltın.

Paşa kılıcı bakımı hakkında detaylı bilgiye “Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ANTORYUM (ANTHURIUM)

Cesur gövdeli muhteşem, mumsu, kalp şeklindeki çiçekleriyle tanınan antoryum, iyi aydınlatıldığı sürece banyonuza bir başka uygun bitkilerden biridir. Bu bitki daha yüksek nem seviyelerine sahip parlak, dolaylı ışıklı bir yerde başarılı gelişim gösterir. Yapraklarının durumuna göre ortamın çok nemli veya çok kuru olduğunu anlayabilirsiniz. Sarı uçlar, ortamın çok ıslak olduğu anlamına gelir. Kahverengi uçlar, ortamın çok kuru olduğu anlamına gelir.

Detaylar: Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?

AÇELYA

Açelya, aslında Fundagiller ailesinin üyesi olan, dağ gülünden (Rhododendron) üretilmiş, onun bir alt türüdür. Bu nedenle botanik literatüründe dağ gülüyle birlikte tanımlanır. 

Açelya çiçeği bakımı ile ilgili detaylara Açelya çiçeği bakımı, özellikleri – Açelya ne zaman açar? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KUŞ YUVASI EĞRELTİOTU (ASPLENIUM NIDUS)

Eğrelti otları, özellikle kuş yuvası eğrelti otu gibi çeşitler olmak üzere banyonuz için harika bir seçenektir. Bu özel bitki, düşük ışıklı ortamlarda daha iyi sonuç verir. Aynı zamanda biraz daha düşük nem seviyelerini de kaldırabilir. Ancak daha sıcak, daha nemli bir ortamda çok daha iyi sonuç verecektir.

SARMAŞIK

Çok farklı sarmaşık çeşidi vardır. Ancak genellikle hepsinin bakımı birbirine benzer. İsterseniz aşağıdaki yazılarımızdan sarmaşık bakımları ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

DRACAENA

Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli dracaena türleri vardır. Harika banyo bitkileridir diyebiliriz. Bu bitki için yüksek nem önemlidir. Bu nedenle banyonuz temelde onun için mükemmel bir yerdir. Ayrıca düşük ışığı tolere edebilir. Ancak orta ila parlak dolaylı ışık konumunda daha da iyi performans göstereceklerdir.

Detaylar: Yuka bitkisi bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı?

GUZMANYA

Guzmanya bakımı hakkında detaylı bilgiye “Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KUŞKONMAZ EĞRELTİOTU (KUŞKONMAZ DENSIFLORUS)

Dantelli kuşkonmaz eğrelti otu banyo nemini sever. Orta veya parlak ışıkta iyi sonuç verir. Bu nedenle banyonuzun dışa bakan gün ışığı alan penceresi olmalıdır. Pencere kenarında bir noktada bakım sağlamak en iyisidir.

KEMAN YAPRAKLI KAUÇUK

Kauçuk, Moraceae (Dutgiller) familyasının Ficus elastica türüdür. Anayurdu tropikal Asya bölgeleridir. Her dem yeşil kalan, iri, koyu yeşil, parlak yaprakları vardır. 2 metreye kadar boylanma yapabilir.

Bakımı ile ilgili detaylar: Kauçuk çiçeği bakımı: Sulama, çoğaltma ve tüm püf noktalar

BEGONYA (BEGONIA MACULATA, BEGONIA CORALLINA)

Pek çok begonya türü banyo ortamının sıcaklığından ve neminden hoşlanırlar. Özellikle rex begonyaları gösterişli yapraklarıyla iç mekanlarda çok iyi büyür. Begonviller nemli koşulları sever. Ancak kök çürümesine neden olabilecek suyla dolu toprağı sevmez. Çiçek açabilen begonviller, sabahın erken saatlerinde bir miktar doğrudan güneş ışığı alan bir banyoda parlak bir noktaya ihtiyaç duyar. Yaprakları için yetiştirilen begonviller, doğrudan güneş ışığından uzakta parlak bir yere ihtiyaç duyar.

Detaylar: Begonya bakımı nasıl yapılır? Begonya çiçeği çeşitleri, çoğaltma ve sulama

ÇİN HERDEMYEŞİLİ

Aglaonema ismi Yunanca’dan gelmektedir. Aglos: parlak; nema ise ip anlamına gelmektedir. Aglaonema bitkisi; Spathifyllum, Dieffenbachia ve Philodentronla akrabadır.

Çin herdemyeşili bakımı hakkında detaylı bilgiye Çin herdemyeşili bakımı ve özellikleri nelerdir? (Aglaonema) yazımızdan ulaşabilirsiniz.

CROTON (KROTON)

Kroton bitkilerini renkli yapraklardan oluşmaktadır. Şatafatlı, çok renkli yaprakları vardır. Bu tropikal geniş yapraklı yaprak dökmeyen bitkiler yavaş büyür. Croton bitkileri, ıslak toprakta yaşamayı sevmemelerine rağmen parlak, ancak dolaylı ışığa ve bol miktarda neme ihtiyaç duyar. Sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin. Sonbaharın sonlarında ve kışın sulamayı azaltın.

Detaylar: Kraton bitkisi bakımı nasıl olmalı? (Croton petra) nasıl çoğaltılır?

SİKLAMEN

Sonbahar-kış döneminde çiçeklenir. Pencere önünde veya çiçek tarhlarında bahçede yerini bugünlerde alabilir. Pembe, mor, kırmızı ve beyaz renklerinde olan çiçekleriyle oldukça güzel bir çiçektir.

En çok gölgelik yerleri seven siklamenler tohumdan ya da yumrularından üretilir. Özellikle çiçek açtığı dönemde suyu sever, ancak bitkinin yapraklarına su gelmemesine dikkat edin.

Sulamanın ardından saksı dibinde su kalmadığına emin olun. Kireçsiz ve asitli toprakta mutlu olur. Çiçekli dönemde 15 günde bir sıvı çiçek gübre takviyesinde bulunun.

Bakımı ile ilgili detaylar: Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen çiçeği özellikleri

DAĞ PALMİYESİ

Nasa tarafından havayı temizleme özelliği bulunan bitkilerden biri seçilen dağ palmiyesi zorlu şartlara dayanıklı bir bitkidir. Düşük ışık ve nem seviyesi düşük ortamda hemen direnç kaybetmese de bu bitkinin bakımı için önemli bir kaç noktaya dikkat etmekte gereklidir.

Dağ palmiyesi hakkında detaylı bilgiye “Dağ palmiyesi (Chamaedorea Elegans) bakımı nasıl yapılır? Ne kadar büyür?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

AFRİKA MENEKŞESİ

Afrika menekşesi / Saintpaulia
  • Toprak: Nötr veya çok az asitli toprak idealdir.
  • Işık: Yarı gölge ya da hafif güneşli yerleri sever.
  • Isı: Ortalama 22-25 derecede sağlıklı gelişir.
  • Su: Hafif nemli ortamları sever.

Menekşe bakımı hakkında detaylı bilgiye “Hercai menekşe tohumu nasıl ekilir? Hercai bakımının püf noktaları” ve “Menekşe bakımı nasıl olur? Sulama ve çoğaltma püf noktaları yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

ZAMİA BİTKİSİ

Zamia

Zamia bitkisi susuzluğa, ışıksızlığa dayanıklı olduğu için bakımı kolay bitkilerden biridir.

Bakımı ile ilgili detaylar: Zamia bitkisi bakımı nasıl yapılır? Zamia (zeze) çiçek açar mı?

Ayda sadece 1 kez sulamanız gereken 12 iç mekan bitkisi

Yatak odasında bulunması faydalı olan bitkiler

Salon bitkileri nelerdir? En popüler 12 iç mekan bitkisi

Harika Pelin Şengül

Yorumları gör

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

3 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

5 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

6 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

6 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce