Banyo temizliği için pratik bilgiler

Banyo temizliği için pratik bilgiler! Klozet, duşakabin, zemin nasıl temizlenir?

Zahmetli ve sıkıcı banyo temizliğini kısa sürede, eğlenceli ve pratik hale dönüştürmek sizin elinizde.

Banyonuzun her zaman temiz ve güzel görünmesini istiyorsanız, bunun sırrı düzenli temizlikte yatıyor. Banyonuzu günlük ufak temizliklerin yanı sıra 2 haftada bir derinlemesine temizlemeniz yeterli olsa da bazı temizlik kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor. İşte bu kez banyo temizliğinde yapmamanız gerekenler:

KLOZET NASIL TEMİZLENİR?

Klozet çanağının içini ve ağız kısmını dezenfektan ve tuvalet spreyiyle temizleyin. Solüsyonu en az 10 dakika üzerinde tutun, sonra tuvalet fırçasıyla silin. Dezenfektanı kapak ve taharet musluğu da dahil, içten dışa tüm yüzeye uygulayın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Klozet ve lavabolardaki sararmalar nasıl yok edilir?

DUŞ BAŞLIĞI NASIL TEMİZLENİR?

duşa okaliptüs-nasıl-asılır

Duş ağzını ayda iki kez fırça ve toz deterjanla ovalayın ve süngerle silin. Üç ayda bir ağızlı kısmını örtecek kadar beyaz sirkeli suda bekletin. Bunun için plastik bir poşet kullanın ve ağzını bantla sıkıca sarın. İyice emdirmek için birkaç saat hatta bir gece boyunca içinde bekletin. Daha sonra sert bir fırça yardımıyla ovun. Sirke kalıntılarını temizlemek için kuvvetli akan suyun altında tutun.

DUŞAKABİN PERDESİ NASIL TEMİZLENİR?

Perdeyi zahmetsizce temizlemek için üzerine çamaşır suyu katkılı sprey temizleyici sıkın ve fırçanın ya da süngerin sert tarafıyla ovun. Bunu ayda iki kere tekrarlayabilirsiniz. Silme işini yukarıdan aşağıya doğru yapın ve her iki yüzeyi de silin ve durulayın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Duşakabin nasıl sökülür? Duşakabin yenileme için adım adım yapılacaklar

BANYO LAVABOSU NASIL TEMİZLENİR?

Lavabo, tezgah ve musluğa dezenfektan sıkın, 10 dakika bekleyin. Bir sünger yardımıyla, dairesel hareketlerle temizleyin. Lavabo ağzında ve batarya kenarlarında oluşan küf ve kirleri ise eski bir diş fırçası ya da sert uçlu bir fırçayla ovalayın.

BANYODAKİ BORU VE SERAMİKLER NASIL TEMİZLENİR?

Kapıyı kapatın ve kaynar suyu açarak banyoda bir miktar buhar olmasını sağlayın. Bu kirlerin gevşemesini sağlar. Daha sonra genel temizlik deterjanı ve sert fırçayla iyice silin. Derz araları fazla kirliyse bir miktar karbonat dökün ve fırçalayın, sonra durulayın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Seramik karo seçerken nelere dikkat edilmeli?

AYNA NASIL TEMİZLENİR?

Özel cam silme solüsyonları yerine çok amaçlı yüzey temizleyicisi tercih edin. Bu tip temizlik ürünleri aynaya yapışan saç spreyi ve diş macunu lekelerini sökmek için daha elverişlidir. Tüm yüzeye sıkın ve mikrofiber bezle silin.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Ayna alırken nelere dikkat etmeliyiz? A’dan Z’ye ayna dekorasyonu2020 Banyo Modelleri – En çok tercih edilen şık banyolar

BANYO ZEMİNİ NASIL TEMİZLENİR?

Banyo zemini temizliğini en son yapın. Dökülen saçları ve tozları elektrik süpürgesiyle alın. Kovaya sıcak su ve çok amaçlı deterjan doldurun. Temizlik için hem fırçalı hem de mikrofiber bezli bir mop kullanın. Fırçalı kısmı yapışmış kirleri sökerken, yumuşak kısmı seramikleri parlatır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Banyo ve mutfak zeminlerinde son hamleler

HAVALANDIRMA PENCERESİ TEMİZLİĞİ

  • Yılda dört defa pervanesini sökün ve vakumlu süpürge ile ızgarasındaki kiri emdirin.
  • Ön kapağını sökün, ılık su ve sabun ile yıkayın.
  • Vidaları ve varsa ampulleri çıkartın, bezle silin.
  • Yerine takmadan önce yine vakumla temizleyin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Küf oluşmasını istemiyorsanız dikkat!

TUVALET FIRÇASI NASIL TEMİZLENİR?

Klozet ve diğer yerleri temizledikten sonra, kaseye bir miktar dezenfektan döktün. Fırçanın kıllarını iyice temizlemek için dezenfektanlı suya daldırıp sıkıca çevirin. Fırçalığa koymadan önce kuvvetli bir biçimde silkeleyin. Altına bir kağıt havlu yayarak iyice kurutun.

BANYODAKİ ÇÖP KOVASI NASIL TEMİZLENİR?

Küçük çöp kovası daha kolay temizlenir. İçine naylon poşet yerleştirerek çöplerin etrafa bulaşmasını önleyin. Ayda bir içini dezenfektan spreyle temizleyin.

TUVALETE YAPIŞTIRILAN JEL YA DA TABLETLERE GÜVENMEYİN

1. Tuvalet içerisine yapıştıracağınız jel ya da yerleştireceğiniz tabletlere fazla para harcamayın. Bu tip ürünler hoş ve ferah kokuları nedeniyle tuvaletinizi temizmiş gibi algılamanıza yol açar. Tuvalet içerisini iyi bir temizleyici ile fırçalamak çok daha etkili bir temizlik sağlayacaktır.

DUŞAKABİN TEMİZLİĞİNDE SPREY TEMİZLEYİCİ YERİNE OVMAYI SEÇİN

2. Kendiliğinden temizlediği iddia edilen sprey tipi temizleyicilere fazla güvenmeyin. Bazı temizleyiciler sadece sprey işlemi ile banyo duvarlarını duş kapılarını temizliyor gibi görünse de çoğunlukla temiz ya da ferah bir koku taşıdıklarından bu izlenim oluşur. Oysa yaptığı temizlik küveti ya da duş kabinini ovmanın yerini tutmayacaktır.

BANYO HAVLULARINI ÜST ÜSTE ASMAYIN

3. Havlularınızı banyo içerisinde askıya ya da birbiri üzerine asmayın. Çoğunlukla havluları askıya asarız ya da ızgara tipi askılarda birbiri üzerine gelecek şekilde sereriz. Bu durum havlularda rutubet oluşmasına, bu da bakteri ve küf oluşumuna yol açar. Gerektiğinde havlularınızı banyo dışında tam olarak kuruyabilecekleri şekilde asın.

BANYO MATLARI VE HAVLULAR

4. Banyo paspas, mat ve havlularını göz ardı etmeyin. Banyo temizliği konusunda çoğunlukla göz ardı edilen mat ve havlular düzenli yıkanmadıkları takdirde toz, kir ve bakteri tutabilir. Havluları birkaç kullanımdan sonra, matlarınızı da en azından iki haftada bir yıkamalısınız.

ELDİVEN VE SÜNGER KULLANIN

5. Banyoda temizlik yaparken eldiven ve ovma süngeri kullanmayı unutmayın. Banyo temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri fazlasıyla kimyasal içerdiğinden ellerinizi mutlaka korumalısınız.

Banyo dolabı modelleri – Daha şık teknolojik banyo ve mutfaklar

Lavabo tıkanması nasıl açılır? Tesisatçı çağırmadan lavabo açma yolları