Evde Düzen

Balkondaki kombinin donmaması için neler yapılabilir?

Balkondaki kombinin donmaması için yapılması gereken bazı işlemler var. Kışın kullanılmayan kombi, uzun süre kullanılmadığı için donabilir. Kombinin kapatılması, içindeki suyun soğuktan donmasına neden olur. Bu nedenle balkondaki kombiye yalıtım şart.

BALKONDAKİ KOMBİNİN DONMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Balkondaki kombinin donmaması için yapılması gerekenleri, kısa süre kapatılacak ve uzun süre kapatılacak kombi olarak ikiye ayırabiliriz.

Kısa süre kapatılacak kombinin donmaması için (6 ay ya da daha uzun bir süre) elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Bu sayede donmaya karşı emniyet sistemi devreye girebilir.

Elektriklerin kesilmesi gibi durumlarda ise, kombi içerisindeki kullanım suyunun boşaltılarak, vanaların kapatılması gerekir.

Kombi kışın uzun süre kullanılmayacaksa, elektrik beslemesi ve gaz vanası kapatılmalıdır. Ayrıca kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır.

BALKONDAKİ KOMBİ KAÇ DERECEDE DONAR?

Balkondaki kombi sıfırın altında eksi derecelerde donabilir. Kombilerde donmayı engelleyen sistem vardır ve hava durumu 4 derecenin altına indiğinde kombi kendi kendine çalışarak sıcaklığını arttırır. Dolayısı ile kombinin fişi takılı ve su tesisatı açıkken donması zordur.

Balkondaki kombi boruları için kışın kullanılmadığında yalıtım yapılmalı. Kombinizi bir dolap içine alarak da donmaya karşı koruyabilirsiniz. Plastik malzemeden yapılan hazır kombi dolapları bunun için idealdir.

CAM BALKONDA KOMBİ DONAR MI?

Açık ya da cam balkonda eksi derecelerde kombi donabilir. Çok soğuk havalarda kombiye giden soğuk su boruları donma yapabilir. Böyle bir durumda boruyu çözmek için sıcak su dökmek sık kullanılan yöntemlerden biridir.

Kombiye gelen ve giden yan yana iki çift boru bulunur. Bu boruların biri sıcak diğeri soğuk su borusudur. Balkondaki kombinin donmasını engellemek için bu borular çiftli olarak bir streç yardımı ile tamamen hava almayacak biçimde sarıp üzerini bantla kapatarak yalıtım yapabilirsiniz.

KIŞIN KULLANILMAYAN KOMBİNİN DONMAMASI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Henüz hiç çalıştırılmamış, son tüketiciye teslim edilmemiş, ilk çalıştırılması yapılmamış ve montaj aşamasında bekleyen ürünler için alınması gereken tedbirler:

  • Kombinin dış mekâna monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden korunması gerekir. (Rüzgâr, rutubet, donma vs.) İyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir alana monte edilmelidir.
  • Açık balkonlara kombiler korumasız olarak monte edilmemelidir. Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekir.
  • Test amacıyla doldurulmuş olan suyun, test bittikten sonra kombi, radyatörler ve tesisat devresinden boşalttırılması için müteahhitlere, tesisatçılara ve kullanıcılara bilgi verilmelidir.

KOMBİ SUYU NASIL BOŞALTILIR?

Banyoda veya balkonda tesisat sisteminin suyunun boşalmasını sağlayan tahliye musluğu bulunur. Tahliye musluğundan kombi suyunu boşaltabilirsiniz. Eğer musluk yoksa kombinin suyunu boşaltmak için kalorifer peteklerinden birinin vanası açılmalıdır.

Genellikle banyo peteğinin vanası tercih edilir. Buradan tesisattaki tüm su boşaltılır. Ancak bunu yaparken kombiye bağlı olan beyaz borudaki mavi soğuk su vanası kapalı, kombi üzerindeki su ekleme vanası açık olmalıdır. Bu sayede kombinin içindeki suyu boşaltabilirsiniz.

Öte yandan bu işlemi yapsanız bile, kombiye gelen soğuk su borularının bir kısmı balkon dışında kalır. Balkon kapalı olsa bile buradaki borular donabilir.

Kombi alırken bunlara dikkat!

Kombi bakımı nasıl yapılır? Bakım yapılmazsa ne olur?

Evde pratik petek temizleme: Kalorifer bakımı nasıl yapılır?

Pimapen yaz kış ayarı nasıl yapılır? Ne işe yarar?

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir?

Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir? Yılbaşı ağacınızı her yıl ortaya çıkardığınızda temizlemelisiniz. Ancak dekorasyon öncesi…

8 saat önce

Aralık ayında ne ekilir? Çiçek, sebze ve meyveler

Aralık ayında ne ekilir? Aralık ayında ekilecek, dikilecek çiçek, sebze ve meyveler nelerdir? Ay takvimine…

10 saat önce

Etiler’de modern ve konforlu bir villadayız

Evim ile ev turunun bu bölümünde Etiler'de açık plan tasarımı ile dikkat çeken modern ve…

11 saat önce

Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenler

Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Bitkileriniz için kış hazırlıklarına başladıysanız, bu…

1 gün önce

Evim Dergisi Aralık 2024

Evim sayfalarında 2024 Aralık ayına yakışır aşk ve neşe ile dekore edilen evler, sevgi dolu…

1 gün önce

Kuzeyli zarafetin çiçeklerle buluştuğu dekorasyon akımı

Dengenin yarattığı güzelliği benimseyen Hollandalı iç mimarlar, hacimli çiçeklerle Kuzeyli stilleri harmanlayarak yeni bir dekorasyon…

1 gün önce