Balkonlarınızda küçük bostanınızı yaratabilirsiniz. Üstelik bu hayalinizi gerçekleştirmek için çok geniş bir alana ihtiyacınız da olmayabilir.
Genel olarak eğer tohumdan elde etmek isterseniz yenilebilir bitkileri, yüzeye yakın olacak şekilde toprağa dikmelisiniz. Tohumları yaklaşık olarak 0.5-1 cm toprak yüzeyine yakın olacak şekilde eşit aralıklarla yerleştirip üzerini hafifçe toprakla örtmelisiniz. Öncelikle tohum ekilmeden toprağı hafif nemlendirmelisiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Balkonda sebze yetiştirmek için bilinmesi gerekenler
1. BİBER
Fide olarak satın alıp dikebileceğiniz gibi tohumdan kendinizde fideler üretebilirsiniz. Önce organik bir biber tohumuna ihtiyacınız var. Eğer hibrit bir tohuma sahipseniz bir sonraki sene için tohum ayırsanız bile meyvesini almakta zorluk çekersiniz. Sadece fide üretecektir. Ama organik bir biberin tohumu ise her sene için tohumunu ayırıp yeniden dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle tohumlarla filizlendirme işlemi yapmanız gerekiyor.
Filizlendirme süreci ilkbahar ortalarında yapılır. Özellikle nisan-mayıs ayı en ideal zamanlardır. Minik saksı ya da plastik bardaklar içerisine filizlenmesi için tohumlar dikilir. Tabanında birden fazla hava deliği olması önemlidir. Yoksa tohumlarınız çok fazla nemli kalmaktan dolayı çürüyebilir. Öncelikle belli bir seviyede toprak eklenir ve yüzeye yakın olacak şekilde 2 ya da 3 adet tohum belli bir aralıkla dikilip üstü toprakla örtülür. Ve toprak nemlendirilir.
Filizlenme sürecinde en önemli şey ortam sıcaklığıdır. Bu işlemi oda sıcaklığında gerçekleştirmeniz fidelerin oluşma hızında da etkili olacaktır. Filizlendirme işlemi yapılan biberlerin bulunduğu ortam her gün düzenli havalandırılmalıdır. Eğer uygun koşullar sağlanırsa biberler bir hafta içerisinde filizlenmeye başlar. Biber fidelerinin boyu yaklaşık 10 cm ulaştığında yeni saksılarına aktarın.
2. DOMATES
Domates için derin, drenaj delikleri olan, geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Toprak olarak gübre ve bahçe toprağı kullanırsanız verimli meyve alma olasılığını artırmış olursunuz. Fide olarak dikecekseniz toprak seviyesinde dikmeye özen gösterin.
Gübreleme için doğal gübre kullanmaya çalışın. Ve gübreleme döneminde yavaş yavaş gübre vererek köklerin gübreden verimli yararlanmasına yardımcı olun. Domatesten verim almak için aspirin ve yumurta kabuklarından faydalanabilirsiniz. Aspirin bağışıklığına, yumurta ise sağlıkla büyümesine yardımcı olacaktır.
Fide ya da tohumu dikmek için açılan çukura bu malzemeleri koyup dikimi gerçekleştirin. Gün içerisinde 6-8 saat güneş alabilir. Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. Tohumları bölmeli, hava delikli saksılara dikin. Toprağı sürekli nemlendirin. Fidelerin çıktığını gözlemlediğinizde güneşli ortama saksınızı taşıyın.
3. MAYDANOZ
Bakımı oldukça kolaydır. Balkonlarınızda rahatlıkla yer açabilirsiniz. Tohumlarını eşit aralıklarla yerleştirin. Yaklaşık 3-5 cm arasında boşluk bırakabilirsiniz.
Üzerini bir parmak kalınlıkta toprak karışımı ile örtüp toprağı hafifçe nemlendirmelisiniz. Gün içerisinde sabah güneşinden bolca faydalanabileceği bir konumda bakıma alabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken en önemli şey toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin ve sürekli nemini koruyun.
4. NANE
Geniş bir saksı tercih edin. Daha önce satın aldığınız nane dallarını toprakla buluşturup yeniden nane filizlendirebilirsiniz. Çok soğuk hava koşullarını sevmediği için en ideal tohum filizlendirme dönemi nisan-mayıs aylarıdır. Humuslu ve gevşek dokuya sahip bir toprak karışımında bakım sağlayabilirsiniz. Nemli toprağı çok sevdiği için bol verim almak istiyorsanız toprak nemini takip etmeyi ihmal etmeyin!
5. SEMİZOTU
Satın aldığınız semizotu dallarını toprakla buluşturabileceğiniz gibi yıkadığınız semizotu suyunun içerisinde kalan siyah minik tohumlarını toprakla dolu bir saksıya döktüğünüzde hemen filizlenmelerine şahit olabilirsiniz. Semizotu yayılarak gelişim gösterdiği için geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Saksının alt tabanı bol hava delikli olmalı. Semizotu sıcağı ve bol gün ışığı almayı sever.
6. ROKA
Tohumdan yetiştirmek için elde ettiğiniz tohumları bir gün önceden suda bekleterek filizlenme sürecini hızlandırın. Bol humuslu, geçirgen, organik bir toprak karışımında yüzeye yakın olacak şekilde eşit mesafede tohumları yerleştirin. Üzerini toprak ile örtülüp sprey şişe yardımıyla nemlendirin. Toprağın nemini gelişimi boyunca korumanız önemli. Bir diğer önemli nokta ise güneşin yakıcı etkisine maruz kalmaması. Gölge ya da öğlen güneşine maruz kalmayacağı bir köşede bakım sağlamalısınız.
Tüm gününüzü balkonda geçirmek isteyeceğiniz dekorasyon örnekleri