Balkon bahçeciliği hakkında merak edilen soruların yanıtlarını, Peysaj Mimarı Selen Oktan Tanyeri, Instagram canlı yayınında Evim Dergisi’ne anlattı.
İşte Peyzaj Mimarı Selen Oktan Tanyeri’nin açıklamasından satır başları…
“Balkon bahçeciliği, pandemi döneminde yani havaların da ısınmasıyla balkona çıkmamız gereken bu dönemde önem kazandı.
Balkon bahçeciliğinde, öncelikle nasıl bir şey görmek istediğini planlamak gerekiyor. Ben öncelikle dekopaj yaptım balkonuma, makrome duvar süslerim vardı onları astım. Küçük ahşap sandıklar vardı, içine bitkiler koyarım diye saklıyordum.
Eğer büyük bir balkona sahipseniz, belki bir barbekünüz olabilir. Yeme içme kısmını dahil edebilirsiniz. Bunun yanında bitkilerin tabiki olması gerekir. Mutfak bitkileri olabilir, küçük saksılar içerisinde sebze, meyveler olabilir.”
“Balkon bahçeciliğinde pek çok sorun karşınıza çıkabilir. Bitki bitleri gibi bu sorunları yılmadan tedavi edip sevginizi ve emeğinizi üzerinden eksik etmemeniz gerekiyor.
Maydanoz, dereotu gibi bitkileri tohumdan çok rahat büyütebilirsiniz ve bakımı oldukça kolay bitkilerdir. Saksılar içerisine bu bitkilerin tohumlarını ekebilirsiniz. Saksının çok derin olmasına gerek yok.
Domates biber gibi bitkileri mayıs ayının sonuna kadar fide olarak dikebilirsiniz.”
“Organik bitkilerin yetişmesi için egzoz dumanları, insan etkileri vs. olmamalı.”
“Paketli hazır tohumlar alınabilir. Güvenilir markaların gayet güzel tohumları vardır. Onlardan hepimiz kullanıyoruz.”
“Dikey bahçeler, bir duvarı yeşillendirmek için, yeşil dokuyu alandan da tasarruf ederek kullanmak için gerçekten çok güzel bir çözüm. Bunu profesyonel yardım alarak sulama sistemi olan büyük panolar halinde de yapabilirsiniz, ya da daha küçük kendiniz yapmak istiyorsanız kısa köklü bitkileri ahşap bir saksıya toprak koyup üzerine kümes teli koyarak bitkinin düşmemesini sağlayabilirsiniz.
Bu tarz dikey bir bahçe oluşturursanız sulamayı fısfıs ile spreyleme sistemi ile yapabilirsiniz. Bunun için kısa köklü ve dayanıklı bitkilere ihtiyacınız var.
Bunun için binanın cephesinin nereye baktığı, güneş çok alıyor mu, rüzgar alıyor mu, korunaklı bir yer mi gibi soruların yanıtı da önemli. Bitkilerin çoğu aşırı rüzgardan hoşlanmıyor. Bu nedenle korunaklı bir ortam seçilmeli.”
Daha fazla bilgi ve detaylar için Evim Dergisi yayınını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Bir bahçeniz yok mu? Üzülmeyin; balkonunuzu bir bahçeye çevirebilirsiniz. Bir balkonunuz yok mu? Dert etmeyin; pencerenizin önünü bile bir bahçeye çevirebilirsiniz. Yani bahane yok, her durumda bir bahçeye çıkabilirsiniz. Askılı saksılarda rengarenk mevsim çiçekleri, yatay saksılarda sebze-meyveler ve mutfak otları yetişebilir imdadınıza. Sizin sevginizle, emeğinizle yaşayan en yakın dostunuz olurlar… Bitkilerle, çiçeklerle uğraşmak iyi gelir üstelik. En güzel terapi yollarından biridir. Hem gözünüzü, hem de ruhunuzu okşar çiçekler…
Bu ekimizde de evinizde bir bahçe yaratabileceğiniz saksı bitkilerini ve önerilerini bir araya getirdik. Çiçekleriniz kadar renkli günler geçirmeniz dileğiyle…
Terası, balkonu, hatta pencere önünü minik bir bahçeye çevirmek aslında hiç de zor değil. Başlamadan önce, önerilerimize göz atın. Bu temel bilgiler sayesinde bitkileriniz daha sağlıklı, siz de daha mutlu olursunuz.
Tabii ki ilerleyen aylarda ortamı harika bir bahçeye çevirebilirsiniz ama işe ilk kez başlıyorsanız, yetişmesi ve bakımı kolay birkaç tür deneyin. Mutfak otlarından başlayabilirsiniz mesela… Ya da sardunya ve petunya gibi bakımı kolay bitkilerle… Sukkulent ve kaktüs türlerini de unutmamak gerek… Daha sonra türleri keyfinize göre artırıp, büyük düşünebilirsiniz.
Bir bahçıvanın en çok dikkat etmesi gereken nokta! Bitkilendireceğiniz alanın güneş-gölge konumunu iyi gözlemleyin. Hangi saatlerde, ne kadar güneş aldığına bakın. Ardından yetiştirmek istediğiniz bitkileri listeleyin ve güneş-gölge isteklerini yanına yazın. Karşılaştırma yaptıktan sonra bitkinizi seçip, dikimi yapın. Bu sayede daha az fire vermiş olursunuz. Unutmayın;
istediğimiz, beğendiğimiz her bitkiyi yetiştirmemiz pek mümkün olmuyor.
Bir başka ülkeye ya da şehre gittiğinizde görüp çok beğendiğiniz bitkiyi alıp evinize geldiniz. Büyük bir hevesle diktiniz ama birkaç ay sonra solup gitti. Bu manzaralarla çok sık karşılaşılıyor, üzülmeyin. Beğendiğiniz bitkinin hangi iklime uyum sağladığını önceden öğrenin. Bulunduğunuz bölgenin şartları uygun değilse, onu kaybedebilirsiniz. Her zaman söylediğimiz gibi;
bulunduğunuz bölgedeki fidanlıklardan alışveriş yapın.
Balkon bahçeciliği yaparken alanınız küçükse, her dem yeşil bitkilere ek olarak 3 farklı renkte daha bitki yetiştirin. Bu sayede alanın çok karmaşık görünmesini engellersiniz.
Aynı rengin farklı tonlarını da kullanabilirsiniz elbette.
Saksı seçerken en önemli kurallardan biri, drenaj deliğini kontrol etmektir. Çünkü saksıda biriken, toprağın emmediği fazla su, bitkinizin hastalanmasına neden olabilir. Diyelim bir saksıyı beğendiniz ama drenaj deliği yok, açılması da mümkün değil. O zaman dibine minik çakıl taşları
döşeyin ki, fazla su süzülüp saksının altında biriksin.
Bitkilerinizi tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, diktiğiniz saksılara üzerinde bitkinin adının ve su isteğinin yazılı olduğu çubuklar ya da
kartlar hazırlayın. Böylece hangi saksıda hangi bitkinin olduğunu unutmaz, yanlış bakım yapmazsınız…
Birkaç saksıda her dem yeşil bitki bulundurursanız, tüm yıl boyunca yeşil bir görüntü elde etmiş olursunuz. Bu bitkileri de renkli mevsimlik çiçekler ve sebze-meyveler ile destekleyebilirsiniz.
Balkon bahçeciliği için bitkileri seçimi kadar, saksı seçimi de çok önemli. Meyve-sebzeler ve ağaççıklar için büyük saksıları tercih edebilirsiniz. Sarkık formlu bitkileri askılı sepetlere dikerek yerden kazanabilirsiniz. Çok vakit ayıramayacaksanız, sulama düzenekli saksılar biraz daha pahalı olsa da sizi
büyük bir yükten kurtarabilir. Bitkinizin kök yapısına ve büyüme orantısına uygun saksı seçin.
Bazı bitkiler düzenli olarak, bazıları ise yılda 1-2 kez gübre ya da bitki besini ister. Yetiştirdiğiniz bitkilerin ‘yemek’ ihtiyacını mutlaka belirleyin ve bir yere not edin.
Bitkilerinizin çiçeklerini, yapraklarını, varsa meyvesebzelerinizi sık sık kontrol edin. Göreceğiniz kahverengi bir nokta ya da kararmaya başlayan yapraklar bir hastalığın habercisi olabilir. Eğer basit önlemler yetmezse, bir uzmana danışıp ilaçlama yapmanız gerekebilir.
Bahçe düzenleme adımları: Baharda bahçe ve balkonda yapılacaklar
Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir? Yılbaşı ağacınızı her yıl ortaya çıkardığınızda temizlemelisiniz. Ancak dekorasyon öncesi…
Aralık ayında ne ekilir? Aralık ayında ekilecek, dikilecek çiçek, sebze ve meyveler nelerdir? Ay takvimine…
Evim ile ev turunun bu bölümünde Etiler'de açık plan tasarımı ile dikkat çeken modern ve…
Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Bitkileriniz için kış hazırlıklarına başladıysanız, bu…
Evim sayfalarında 2024 Aralık ayına yakışır aşk ve neşe ile dekore edilen evler, sevgi dolu…
Dengenin yarattığı güzelliği benimseyen Hollandalı iç mimarlar, hacimli çiçeklerle Kuzeyli stilleri harmanlayarak yeni bir dekorasyon…
Yorumları gör
Cok guzel.....Basarilarinizin,devamini dilerim....