Bahçemizi paylaştığımız küçük dostlarımızla ile ilgili sorularımızı Peyzaj Mimari Nida Kireççi yanıtladı.
Bahçemizdeki diğer canlıları nasıl koruruz?
Nemli ve havadar olmayan ortamlarda yaşadığını bildiğimiz salyangozlar ve solucanlar, çimleri yaşam ortamı belirleyip bitkilerin yapraklarından, tohumlarından beslenirler. Onları, dünyamızın yanlız bizim değil onların da dünyası olduğunu unutmayıp onlara zarar da vermeden bahçemizin dışında, doğal bir yaşam alanına bırakabiliriz.
Mesela minik canlıların fidelerin filizlerini yememeleri için filiz diplerine kül ve kireç serpebiliriz. Yayacağı kokudan dolayı salyangozlar o alana gelmeyecek, böylelikle hem onlar hem bitkiler korunmuş olacak. Ve aynı zamanda toprağın kirece olan ihtiyacı da karşılanmış olacak. Burada önemli olan, bahçemizdeki diğer canlılara zarar vermeden, onları sadece bitkilerimizden uzaklaştırmak adına yaptığımız her seçimin, yaşadığımız dünyanın devamlılığı için de en iyi seçim olması gerektiğini aklımızdan çıkarmamamızdır.
Bahçeli bir evde yaşıyorsanız ve köpeğiniz varsa…
Bu noktada, onlarla yaşamaktan mutluluk duyduğumuz ve ailemizin bir üyesi olan köpeklerimiz için kullanışlı yaşam ve oyun alanları yaratmak bize düşüyor. Onların tuvalet ihtiyaçları ve oyun isteklerini de göz önünde bulundurarak bahçemizin bazı köşelerini onlar için tasarlamak hem bizi hem de onları daha özgür kılacaktır.
Mesela eğer köpeğiniz dişi ise, toprağın üstünü doğal taşlarla süsleyip, yer örtücü zemin olarak da halk arasında küstüm otu olarak bilinen Mimosa Pudica ile bahçeyi süsleyebilirsiniz. Ya da köpeğiniz erkek ise ona küçük bir top havuzu oluşturabilirsiniz. Farklı doğal materyallerden çeşitli kotlarda yükseltiler oluşturabilir ve bazı zeminleri de onlarla barışık bitki zeminleriyle kaplayabilirsiniz. Ancak her ne kadar bahçede oyun alanı oluştursak da onlar ile uzun ve hayat dolu yürüyüşler yapmayı ihmal etmemeliyiz.