Eğer bu yılın, şimdiye kadarki en düzenli yılınız olacağına dair kendinize söz verdiyseniz, doğru sayfadasınız. Her ay bir büyük temizlik işinin üstesinden gelerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Hazırlayan Günseli Büyüksağiş
İster pencereleri temizlemek ister bahçenin bakımını yapmak olsun, evi düzenli ve temiz tutmak için bir çok şey yapmak gerekiyor. Peki tüm bunların üstesinden nasıl geleceksiniz? Yanıt basit aslında; bir temizlik takvimi oluşturun. Bu takvim, sadece yapılması gereken işleri organize etmenize yardımcı olmakla kalmayacak, yılın belirli zamanlarında çok daha iyi bir şekilde yapılabilen bazı işleri de size hatırlatacak.
Evi toplayın: Yılbaşı süslerinizi toplaken evdeki bazı eşyaları da temizleyebilirsiniz. Bu ayı akıllıca kullanın, stressiz ve mutlu bir hayat için dağınıklığın nasıl ortadan kaldırılacağını öğrenin. Bu, kendinizi pozitif ve güzel bir yıla hazırlamanın da etkili bir yolu olacaktır. Çocuk odalarını ele alın. Giymedikleri veya oynamadıkları her şeyi ihtiyaç sahiplerine, hayır kurumlarına bağışlayın.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Ocak ayında bahçede yapılması gerekenler
Ocak ayında ne ekilir? Sebze, meyve ve çiçekler
Ulaşılması zor alanları temizleyin: En son ne zaman ince temizlik yaptınız? Yatağın altı ve kanepelerin arkası en son ne zaman temizlendi? Artık bunu yapmanın zamanı geldi. Bir toz bezi ve doğal içerikli bir temizleyici alın; radyatörlerin arkası, tabloların kenarları, kapı çerçeveleri ve rafları elden geçirin. Hedeflenecek diğer alanlar arasına gardırop, dolap, korkuluk ve süpürgelikleri de koyun.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Şubat ayında ne ekilir? Sebze, meyve ve çiçekler
Şubat ayında bahçede yapılacaklar: Dikim, budama, yer değiştirme
Şubat ayında evde yapılacaklar listesi! İşte 3 önemli madde
Kumaşları tazeleyin: Bahar neredeyse geldi, havalar ısınmaya başlıyor. Döşeme, halı, panjur ve perdeleri temizlemek için iyi bir zaman. Bu eşyalar ihmal edilir, ancak araştırmalar toz akarlarının, bakteri ve küflerin bu alanlarda çoğaldığını söylüyor. Kumaş perdeleri ya yıkayın ya süpürüp tozunu alın ya da kuru temizlemeye gönderin, gevşemiş minderleri doldurun ve gün ışığında havalandırın. Halılarınızı evde iyi temizleyemediğinizi düşünüyorsanız halı temizleme şirketine yollayın.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Mart ayında ne ekilir? Sebze, meyve ve çiçekler
Mart ayında evde yapılması gerekenler
Mart ayı bahçe bakımı ve bahçe dekorasyonu – 7 adımda bahçe düzeni
Pencereleri temizleyin: Baharla birlikte gün ışığı evlerimizi dolduruyor. Peki bunun dezavantajı ne? Camdaki en küçük lekelerin bile ortaya çıkması. Nisan pencerelerinizi derinlemesine temizlemek için iyi bir ay. Böylece kış mevsiminden kalan lekelerden de kurtulmuş olursunuz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Nisan ayında mutfakta yapılması gerekenler
Nisan ayında bahçede ne yapmalı? Madde madde bahçe bakımı
Evde 23 Nisan etkinlikleri ve pencere süsleme fikirleri
Mekanlara çeki düzen verin: Yaz ve barbekü sezonu geliyor. Uzun süredir içeriye yönelmiş ve dış mekan temizliğini ihmal etmiş olabiliriz. Mayıs ayında biraz sıkı çalışmak sizi önümüzdeki aylarda ödüllendirecektir. Balkonda ilk olarak tıkanmış giderleri açıp temizleyin, bahçede ise yaprakları iyice süpürün. Saksıları kaldırıp altlarında biriken toprakları temizleyin. Değiştireceğiniz saksıları planlayın. Balkon demirlerini boyayın. Dış mekan mobilyalarınızı elden geçirin.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Mayıs ayında bitkiler için yapılması gerekenler! Hangi bitkiler ekilir?
Kendiniz yapın: İç ve dış mekan temizlik rutininizi düzenli olarak sürdürmenin yanı sıra, evinizi en iyi halinde tutmanıza yardımcı olacak küçük görevlere odaklanmanın da zamanı geldi. Bu da haziranı mükemmel bir ay haline getiriyor. Sızdıran muslukları ve gıcırdayan kapıları tamir ederek işe başlayın. Kendi başınıza yapabileceğiniz onarımların sayısının ne kadar çok olduğuna siz de şaşıracaksınız. Birkaç temel araçla evdeki çoğu işin üstesinden gelebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Haziran ayında açan çiçekler nelerdir? Kısa bakım tüyoları
Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta bahçede neler yapılmalı?
Haziran ayında dikilen bitkiler nelerdir? İşte en güzel çiçekler
Haziran ayında bitkiler için yapılması gerekenler
Daha yükseği hedefleyin!: Yaz aylarında kitaplıkların üstü, mutfak ve banyo dolapları gibi göz hizasının üzerindeki alanlara yönelin. Bu alanlardaki dağınıklık sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda çok büyük miktarda toz birikmesine neden olur, dolayısıyla bunları iyice temizlemeniz gerekecektir. Islak bir bez ile silmeden önce tozları alın. Tozları almanın en doğru yolu elektrikli süpürge ile vakumlayarak almak olacaktır, böylelikle altta kalan tezgah ve rafları daha fazla kirletmemiş de olursunuz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Temmuz ayında bahçe ve bitki bakımı ile ilgili sorular ve yanıtları
Temmuz ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 6 farklı çiçek
Temmuz ayında ne ekilir? Ay takvimi ve yapılacaklar listesi
Zeminleri mükemmel hale getirin: Zeminler mikropların üreme alanıdır. Buhar bakteri ve virüslerin yüzde 99’unu öldürür. Bu nedenle halı, döşeme, sert zemin ve yüzeylerde buharlı temizleyici kullanabilirsiniz. Çok sık su doldurmak istemiyorsanız deposu büyük bir model tercih edin. İşi daha hızlı ve kolay biçimde tamamlamak için 360 derece dönebilen başlığı olan bir model seçebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Ağustos ayında bahçe ve çiçek bakımı – Ay takvimine göre liste
Kanepenizi sevin: Yaz tatili bittiğine göre televizyon karşısında uzun gecelere hazırlanabiliriz. Kanepe ve koltuklarda daha uzun saatler geçireceğiniz bu dönemde oturma alanlarında derin bir temizlik işine kalkışabilirsiniz. İşe kanepenizi detaylı süpürerek başlayın. Elektrikli süpürgenizle kuytu köşelere girin, minderlerin arkasında biriken tozları görünce şaşıracaksınız. Kılıflarınız daha çok kullanılacağından bu aylarda daha sık kirlenecektir. Onları makinede yıkanabiliyorsa talimatlara uyarak yıkayın. Sabit kılıflarınız varsa ya da makinede yıkanamıyorsa buharlı temizleyici kullanabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Eylül ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 8 renkli çiçek
Eylül ayında dikilen çiçekler nelerdir? Eylül ayında ne ekilir?
Eylül ayında bahçe bakımı: Eylül bitmeden yapılacaklar
Eylül ayında evde yapılacak tadilat işleri (Yıkım, onarım, yalıtım)
Eylül ayında bahçeye ne ekilir? Ay takvimine göre bahçe işleri
Yatağı atlamayın: Yazlık yorganınızı daha kalın bir yorgan ile değiştirmenin zamanı geldi. Öyleyse neden yatak odanızda da güzel bir temizlik yapmıyorsunuz? Yedekler de olmak üzere tüm nevresimlerinizi yıkayın. Yatağı temizlerken üzerindeki temizleme talimatlarını uygulayın. Yastık ve yorganlarınızı yıkayın ya da kuru temizleme yapın, çünkü bunlar bolca toz akarı içerir. Yatağın her iki tarafını da süpürün ve altını iyice temizlediğinizden emin olun; burada da bolca toz birikir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi
Ekim ayında ne ekilir? Ay takvimine göre Ekim ayı bahçe işleri
Ekim ayında evde yapılması gerekenler: İşte 6 madde
Ekimde bahçeye dikilebilecek 5 bitki
Sıra beyaz eşyalara geldi: Bir öğleden sonranızı buzdolabınızın derin dondurucusunu temizlemeye ayırın. Fırın ve ocağı temizlemek çok da hoşunuza giden bir aktivite olmayabilir ama temiz fırın camından yemeklerinizin nasıl piştiğini daha rahat görebilirsiniz! Bulaşık makinenizin içindeki kireç, kir ve deterjan kalıntılarını detaylı temizleyin. Deterjan bölmesini de atlamayın.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Kasım ayında bahçede yapılacaklar: İşte 13 madde
Kasım ayı için kaligrafi çalışması örneği! İşte adım adım yapılacaklar
Kasım ayında ne ekilir? Ay takvimine göre Kasım ayı bahçe işleri
Kasım ayında gün gün bahçe işleri
Son bir detoks: Bu ay evinizi yeni yıla hazırlamaya odaklanabilirsiniz. Banyo ve mutfakta derinlemesine bir temizlik yapın. Derzleri temizleyin, bu dokunuş mutfak ve banyonun daha ferah görünmesini sağlayacaktır. Antrenizi düzenleyin. Bu alanın güzel kokmasını sağlayın, çünkü konuklarınızın eve adım attıkları ilk alandır. Hoş bir koku onları daha girişte etkileyecektir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: Aralık ayında ne ekilir? Çiçek, sebze ve meyveler
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…