Ateş çiçeği bakımı salvia-splendens

Ateş çiçeği bakımı ve özellikleri (Salvia splendens)

Ateş çiçeği bakımı nasıl olmalı? Bilimsel adı Salvia Splendens olan ateş çiçeği (Scarlet sage) özelliklerini, sulama, çoğaltma ve toprak değişimi gibi konuların detayını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

ATEŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI PÜF NOKTALARI (SALVIA SPLENDENS)

  • Kırmızı Salvia ılık ve nemli havalarda büyür.
  • Kendi doğal menzili olan Brezilya’da bile yüksek nem oranına sahip bölgelerde yetişir ve yıl boyunca sıcak kalır.
  • Bitki en iyi tam güneşte büyür ve çiçek açar. Ancak yazların çok sıcak olduğu bölgelerde, stresi azaltmak için bitkiye özellikle öğleden sonra kısmi gölge sağlanması gerekir.
  • Bitki çok soğuk havalarda hayatta kalamaz. Fakat dondan zarar görmez.
  • Kızıl adaçayının sulama ihtiyaçları orta seviyedir. Bununla birlikte nemli toprakta geliştiği için toprak nemini korumak için yeterli su sağlanmalıdır. Bitki orta derecede sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır.
  • Scarlet splendens’in kökleri, alt tabakalarda bulunan yüksek tuz seviyelerine karşı hassastır. Bu nedenle uzmanlar yüksek gübre konsantrasyonlarından kaçınmayı önermektedir.
  • Görkemli adaçayı bitkisi taneli, nemli, iyi drene edilmiş, orta derecede verimli ve humus bakımından zengin topraklarda yaşamayı sever.

ATEŞ ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Ateş çiçeği bakımı

Ateş çiçeği (Salvia splendens), kızıl adaçayı bitkisidir. Nane ailesinin (Lamiaceae) yumuşak otsu bir türüdür ve Brezilya’ya özgüdür. Adı 1822’de tanımlanan Salvia splendens, daha sonra genellikle ‘Lee’nin kızıl adaçayı’ olarak adlandırıldı. Scarlet Sage, ateş çiçeği, tropikal adaçayı, kızıl slavia adlarıyla da bilinmektedir.

Salvia splendens, çok yıllık bitkilerdir. Bitki taksonomisi, kırmızı salvia bitkilerini ‘Salvia splendens’ olarak sınıflandırır . “Kızıl adaçayı” nın genel ismine rağmen, birçok kişi bitkilere sadece “kırmızı salvia” ya da “ateş çiçeği” adını verir.

ATEŞ ÇİÇEĞİ NE KADAR BÜYÜR?

Salvia splendens beyaz, somon, pembe, mor, lavanta, bordo ve turuncu gibi renklerde de mevcuttur. Ateş çiçeği bakımı iyi yapıldığında, 18 ila 30 inç yüksekliğe ulaşır. Çiçekleri sivri uçlu büyür ve oldukça gösterişlidir.

Daha küçük veya bodur çeşitleri yaygın olarak yatak bitkileri olarak yetiştirilir. Tüm dünyada halka açık bahçelerde ve alışveriş merkezlerinde yaygın olarak görülür.

Bitki tipik olarak 12 ”- 18” inç yüksekliğe ve yaklaşık 12 ”inç genişliğe kadar büyüyebilmektedir.

Kalp şeklindeki veya oval yapraklar yaklaşık 3 inç boyutunda ve koyu yeşildir. Özellikle birçok memeli, geyik ve tavşan için caydırıcı olan hafif bir koku yayarlar.

Yerli Salvia splendens türü yoğun, parlak kırmızı çiçekleri ile bilinir. Bu nedenle genellikle kızıl adaçayı olarak adlandırılır.

Ateş çiçeği bakımı

Bununla birlikte, yeni salvia türleri, aşağıdakiler gibi çeşitli renklerde çiçeklerle yeşil yapraklar üretir:

  • Parlak Kırmızı Çiçekler (Kırmızı Salvia)
  • Beyaz çiçekler
  • Mor çiçekler
  • Pembenin Tonları

Adaçayı Salvia’nın göz alıcı çiçekleri uzun ve tüplüdür. Yeşil renkli yaprakların üzerinde kalın, dik, salkım çiçek sivri şekilde uçlarında ortaya çıkar.

SALVIA SPLENDENS NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Çiçeklenme zamanı haziran ayında başlar ve don mevsiminin başlangıcına kadar sürer.

ATEŞ ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Salvia splendens tohumla çoğaltılabilir. Tohumları ilkbaharın son donma tarihinden yaklaşık 6 ila 8 hafta önce kapalı bir saksıya ekin.

Salvia splendens tohumlarının çimlenme için ihtiyaç duyduğu sıcaklık aralığı 22 ° C – 24 ° C ‘dir.

Doğru koşullar altında tohumlar genellikle 12 ila 15 gün içinde filizlenir.

ATEŞ ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Kırmızı adaçayı herhangi bir ciddi hastalığa veya zararlıya eğilimli değildir. Ancak beyaz sinek, salyangoz ve sümüklü böceklere dikkat etmelisiniz. Bitki, sinek kuşlarını ve kelebeklerini kokusu nedeniyle kendine çekebiliyor.

Bitki çayı tarifleri ile hastalıklardan korunun

Ahtapot çiçeği bakımı (Callisia fragrans) Çiçek açar mı?