Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır? Köklendirme nasıl yapılır? Tohumu nasıl ekilir? Dalından tutar mı? gibi soruların yanıtları sıklıkla merak ediliyor. Daha önce Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima) bakımı ile ilgili detaylara “Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar” yazımızda değinmiştik.
ATATÜRK ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Atatürk çiçeğini kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bu işlem için havanın ısındığı dönemi tercih etmelisiniz. Mayıs ayı itibariyle geceleri don olaylarının bitmesi ve gündüz gece sıcaklıkları arasında farkın azaldığı dönemde gerçekleştirilmelidir.
Ayrılan kökler gevşek dokulu, çabuk kuruyan, havadar toprak karışımlarını çok sever. Kendi toprak karışımınızı hazırlamak için saksı boyutunuza göre miktarını ayarlayabileceğiniz torf, bahçe toprağı, ponza taşı karışımına dikilebilir. Yeni yerine alışma sürecinde ilk zamanlar bir tık daha fazla sulama yapılmalıdır.
KÖKLENDİRME, DALINDAN TUTAR MI?
Atatürk çiçeğine budama yaparak bitki gelişimini destekleyebilirsiniz. Bunun için bitkinin dinlenme sürecine girmesini beklemelisiniz. Havaların soğumasıyla birlikte bitkinin sulama rutinini azaltın. Bitkinin yaprakları döküldükten sonra bitkiyi budayabilirsiniz. Budama yaptıktan sonra bitkiyi yine yeni durumuna alışabilmesi için budamanın ertesi günü sulamayı unutmayın! Yaklaşık bir hafta sonra bolca gün ışığı alabileceği bir yere konumlandırın ve toprak kurudukça sulama rutinini gerçekleştirin.
Budadığınız dalları da yeniden köklendirmeniz mümkün. Çelik alma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Budanan dalları yaklaşık 10 cm kadar sterilize edilmiş düz uçlu bir kesiciyle kesin. Sera etkisi ile filizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunun için şeffaf bir asetat kutu ya da kavanoz kullanabilirsiniz. İçerisine yukarıda bahsettiğimiz toprak karışımından belli bir miktarda yayın. Kesilen çelikleri belli mesafelerle yanyana dikin. Eğer asetat kapaklı bir kutuya dikim yapacaksanız genellikle kapaklarda hava delikleri oluyor. Eğer yoksa birkaç noktadan hava deliği açarak aydınlık bir yere kutuyu konumlandırabilirsiniz. Cam ve yayvan bir kavanoza uygulama yapacaksanız üstünü naylon ile kapatın ve yine hava delikleri açın. Aynı şekilde konumlandırma yapabilirsiniz. Ortam sıcaklığı filizlenme sürecinde önemlidir. Güneşe direk maruz kalmayacağı ama gün ışığından bolca faydalanabileceği bir şekilde konumlandırılmalıdır. Bakım koşullarına göre filizlenme süreci farklılık gösterse de yaklaşık iki hafta içerisinde filizlenmeye şahit olabilirsiniz.
Filizlenmenin başlaması köklerin hemen geliştiği anlamına gelmez. Köklenme süreci yavaş ilerleyebilir. Bu nedenle sabırla birkaç yaprak açmasını beklemenizi öneririz. Köklenme gerçekleştikten sonra bitkiyi hemen yeni saksısına aktarabilirsiniz. Fakat Atatürk çiçeği hızlı gelişim gösteren bir bitki değildir. Bitkim neden büyümüyor diye endişeye kapılmamanızı öneririz.
ATATÜRK ÇİÇEĞİ TOHUMU EKME
Atatürk çiçeği tohumdan da yetiştirilebilmektedir. Fakat bu epey uzun süren bir süreçtir. Ve olumlu sonuca her zaman ulaşmak pek mümkün değil. Gelişimi yavaş ilerleyen bir bitki olduğu için tohumdan yetiştirmek isteyenlerin epey sabırlı olmaları gerekir. Torf, bahçe toprağı ve ponza taşı karışımı içerisine tohumlar belli mesafe ile yerleştirilir ve yüzeye yakın olan bu dikimin üzeri yaklaşık 4 cm kalınlıkta toprakla örtülür. Ya da ayrı kaplarda filizlenmesini de sağlayabilirsiniz. Günde en az bir saat güneşten faydalanabileceği bir yere taşımalısınız. Yine üç günde bir tohumların toprak altında yerinin değişmemesi için su püskürtücü ile toprağını nemlendirmelisiniz. Tohumlar çimlenip toprak üzerinde görünmeye başladıktan sonra güneşli bir yere kapları taşıyın ve 3 günde bir su vermeye devam edin. Filiz boyutu 10 cm kadar olduğunda ise bulunduğu yerden filizleri toprağı ile birlikte çıkartarak aktarmak istediğiniz yere dikebilirsiniz.
Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır konusunun detayları bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? Solmuş barış çiçeği nasıl canlandırılır?
Yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açtırılır?
Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması