Kendin Yap

Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? İşte kolay tarif

“Aşure nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyorsanız, sizlere sevebileceğiniz bir tarifimiz var. “Aşure nasıl servis edilir?”, “Aşurenin üzerine neler konur?”, “Aşure nasıl süslenir?” ya da “Aşurenin püf noktaları nelerdir?” İşte sizler için güzel bir aşure tarifi…

AŞURE TARİFİ

Aşure malzemeleri:

  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 500 g aşurelik buğday (3 su bardağı)
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 200 g kuru kayısı
  • 1 su bardağı fındık
  • 200 g kuru üzüm
  • 3 lt su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber

AŞURENİN ÜZERİNE KONULAN MALZEMELER:

  • Fındık
  • Tarçın
  • Nar taneleri
  • İsteğe göre gül suyu

KOLAY AŞURE YAPILIŞI

“Aşure nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı şu şekilde:

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Aşurelik buğdayı yıkayın ve tencereye koyup üzerine kaynar su dökün.

Buğdayı 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün.

Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)

Yumuşayan buğdaya pişmiş fasulyeyi, nohutu, kuru üzümü, doğranmış kayısıyı ve yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.

Aşureyi cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

AŞURE YAPILIŞININ PÜF NOKTASI

Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Haşlanmış olarak satılan hazır ürünlerden kullanmak istemiyorsanız yapımında kullanacağınız bakliyatları bir gece önceden suda bekletmeniz lazım.

Kullandığınız suyun kaliteli olması da önemli. İçme suyu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

AŞURE NASIL SERVİS EDİLİR?

Aşure yapımında kullandığınız kuru meyveleri küçük küçük doğradıktan sonra üzerine de serpiştirebilirsiniz. Vereceğiniz desenler hayal gücünüze kalmış.

Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olan tarçını unutmayın. Rendelenmiş Hindistan cevizi de lezzet ve güzel bir görüntü için sizleri bekliyor. Fındığı, fıstığı, cevizi bol tutun. Kuş üzümü de ekleyebilirsiniz. Ekşi severler mandalina dilimi ekleyebilir. Aşurenin üzerine susam da serpebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Aşure tüketirken dikkat! Lezzetine kanıp aşırıya kaçmayın! 1 küçük kase aşure 350 kalori! Rafine şeker yerine meyvelerin şekerinden faydalanın!

AŞURE İLE GELEN 6 FAYDA

Bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure; içeriğindeki kurubaklagiller, kuruyemişler ve kuru meyveler sayesinde tam anlamıyla sağlık deposu. Ancak lezzetine dayanamayıp bir kase ile yetinmekte zorlanıyorsanız bir daha düşünmenizde fayda var! 

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur “Günümüzde yaklaşık 15 malzeme ile yapılan aşure; vitamin, mineral, protein ve posa açısından son derece zengin olmasıyla sağlık açısından önemli faydalar sağlıyor. Buna karşın porsiyon kontrolü son derece önemli. Tüketiminde aşırıya kaçmamak ve haftada iki kaseden fazla tüketmemek gerekiyor. Özellikle diyabet hastaları çok dikkatli olmalı” diyor. Bir küçük kase aşurenin, ortalama 350 kalori olduğunu; bunun da iki dilim ekmek, iki tatlı kaşığı yağ ve iki porsiyon meyve anlamına geldiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur şöyle konuşuyor: “Aşure hazırlanırken rafine şeker yerine; incir, kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin miktarını artırarak meyvelerin şekerinden faydalanmak hem diyet yapanlar için hem de diyabet hastaları için daha uygun olur. Dışarıda içeriği bilinmeyen aşureleri tüketmektense evde bu şekilde kuru meyveler kullanılarak yapılan aşureyi porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Aşure yüksek kalorili bir tatlı olduğu için kilo verme döneminde olanların günlük enerji ihtiyacını göz önünde bulundurmaları gerekir.” Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, aşure ile gelen 6 faydayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Bağışıklığı güçlendiriyor

Bitkisel besin gruplarının çoğunu içeren aşure; bağışıklığı güçlendiriyor, vücut direncini artırıyor. Tam anlamıyla vitamin, mineral ve protein deposu olarak öne çıkan aşure; taze ve kuru meyveler sayesinde A vitamini ve C vitamini; buğday ve yarma gibi tahıllar sayesinde B grubu vitaminleri; ceviz, fındık ve fıstık gibi yağlı tohumlar sayesinde de çok iyi bir E vitamini ve omega 3 kaynağı olma özelliğine sahip. 

Bağırsakları düzenliyor

Aşure içerdiği tahıllar, kurubaklagil, kuru meyveler ve kuruyemişlerle posa açısından oldukça zengin bir tatlı olduğundan; bağırsak dostu olarak öne çıkıyor. Zengin posa içeriği sayesinde kabızlık sorununa karşı da fayda sağlıyor. 

Kalp ve damarları koruyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur “Aşure yapılırken kullanılan malzemeler bitkisel protein içerir yani kolesterol içermezler. Bu nedenle kolesterolü yüksek olanlar ve kalp damar hastalığı olanlar aşırıya kaçmamak şartıyla rahatlıkla tüketebilirler. Aşurenin içindeki kuruyemişler içerdikleri iyi yağlar sayesinde kolesterol dostu yiyeceklerdir.” diyor. 

Süt yapımını artırıyor

Aşure içerdiği yüksek enerjisiyle ve vitamin-mineral dengesiyle emziren annelere süt artırmada yardımcı oluyor. Ayrıca emziren annelerin hem artan enerji ihtiyacını hem de tatlı ihtiyacını karşılıyor. 

Büyüme ve gelişmeyi destekliyor

Büyüme gelişme çağındaki çocuklar için aşure, hem yüksek enerji içeriğiyle hem de içerdiği zengin makro-mikro besin öğeleri bakımından çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekleyen, sağlıklı bir tatlı olma özelliği taşıyor. 

Psikolojiyi olumlu etkiliyor 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur “Aşure yapılırken kullanılan malzemeler B grubu vitaminlerden ve omega 3 bakımından zengin olduğu için ruh halini iyileştiriyor, psikolojiyi olumlu etkiliyor ve depresyon riskini azaltıyor.” diyor. 

Mutfakta kış hazırlıkları: Turşu, marmelat, konserve tarifleri

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

7 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

9 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

10 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

10 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce