Aspirin bitkilerde nasıl kullanılır? Asprin çiçeklere iyi gelir mi? Asprin ile bitki besini tarifi (detaylı anlatım) Hangi çiçeklere verilebilir? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, merak edilen soruların yanıtlarını paylaştı.
ASPRİN İLE BİTKİ BAKIMI
İlaç sektörünün en eski ilaçlarından biri olan aspirini tarım sektöründe ve bitki bakımında da kullanabildiğimiz bazı alanlar mevcut. Fakat herşeyde olduğu gibi aşırıya kaçan kullanım söz konusu olduğunda bitkilere yarardan çok zararda verebilirsiniz. Her bitki türü için kullanılması uygun değildir. Bitkinin en yorgun ve bitkin olduğu dönemde destek amaçlı kullanılabilir. Fakat sağlıklı bitkilere uygulama yapılmasını önermiyoruz. Daha çok tarım sektöründe kullanıma uygundur. İç mekan bitkilerinde belli ölçü ve kurallar dahilinde kullanılabilir.
ASPRİNİN BİTKİLERE FAYDALARI
Aspirinin etken maddesi asetilsalisilik asit’tir. Aspirinin ham maddesi olan salisilik asit ve türevleri söğüt gibi bazı bitkilerin yaprak ve kabuklarında bulunur. Salisilik asit köklenmeyi destekler. Salisilik asit kökleri uyarıcı etkiye sahiptir. Kök sayısını arttırmaya yardımcı olur. Yine salisilik asit yaralanma tepkilerini azaltır.
ASPRİN BİTKİLERDE NASIL KULLANILIR?
Aspirin bitkilerde nasıl kullanılır? Eğer köklendirme yapmak istediğiniz bir bitki dalı varsa bu dalı bir söğüt dalı ile birlikte oda sıcaklığında dinlendirilmiş suda bekletirseniz köklenmesi daha kolay olacaktır. Çünkü hem kendisi hem de söğüt dalı köklenmeyi destekleyen hormon salgılar. Söğüt dalından suya geçen salisilik asit burada hormon etkisi görevini sağlar.
Salisilik asit bitkilerin saldığı köklenme hormonunun daha iyi bir şekilde işe yaramasına yardımcı olur. Söğüt bitkisi ve birçok bitkide salisilik asit mevcuttur. Fakat köklenmede salisilik asitin etkisi tek başına yeterli değildir. Bu nedenle aspirin içerisinde yer alan salisilik asitte tek başına köklenme için yeterli değildir.
Aspirin tek başına salisilik asit değildir, asetilsalisilik asittir. Sadece içerisinde salisilik asit ve türevlerini barındırır.
Aspirin uygulaması tarımda sıkça başvurulan yöntemlerden biridir. Fakat uygulama topraktan yapılmaz. Genellikle yapraklara fısfıs şekilde gerçekleştirilir. Dış mekanda yer alan bahçe bitkilerinde tercih edilmesinin nedeni bitki bağışıklığına destek sağlayıp parazitlerden korumak içindir. Fakat bu uygulama çok sık yapılırsa ne yazık ki bu bitkilerde zarar görmektedir.
ASPRİN BİTKİLERE ZARAR VERİR Mİ?
Aspirin kullanımıyla ilgili hala yapılan ve sonuçlanmaya çalışmalar devam ediyor. Bitkiler üzerindeki etkisiyle ilgili yapılan çalışmalar daha net olarak ortaya çıkmadı. Fakat bitki bağışıklığını desteklediği, parazitleri uzaklaştırdığı, fotosentezi kolaylaştırdığına dair bulgularda mevcut. Çalışmalar netleşmediği için aspirini sürekli olarak kullanmak pek önerilmiyor. Belli bir doz kullanımı dahilinde uygulanması gerekiyor.
ASPRİN İLE BİTKİ BESİNİ TARİFİ
Bir aspirinin dörtte biri (çeyrek) 1 litre su içerisinde çözdürülür. Bu su bahçe bitkilerinin yapraklarına fısfıs bir şişe yardımıyla uygulanır.
İç mekan bitkilerinde topraktan kullanımı yine çok önerilmeyen bir uygulama. Çünkü her iç mekan bitkisinde aynı sonucu alamayabilirsiniz. Bitkiyi kaybetme riski mevcut. Özellikle topraktan uygulanması sonucunda bazı bitkilerin köklerini felç ettiğine dair bulgularda mevcut.
Genellikle iç mekan bitkilerinden Monstera türlerinde aspirin uygulaması denemelerinde uygun doz kullanımı dahilinde sorun yaşanmadığı gözlenmiştir. Uzun süre gelişimi duran yaşça büyük Monstera türlerinde yeni filizlenmeye yardımcı olduğu gözlenmiştir.
Yine dörtte bir aspirin 1 litre su içerisinde çözdürülür. Bu su ile yalnızca tek seferlik saksı boyutuna ve yüzeyine uygun şekilde sulama yapılır. Bir litre suyun hepsi bitkiye uygulanmaz. Bu sadece aspirin etkisini azaltmak için belirlenen bir ölçektir. Sürekli uygulanması bitkinizde olumsuzluklara neden olabilir. Sağlıklı bitkiye uygulanmamalıdır.
Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları