Dışarıdaki tüm koşuşturmayı ardınızda bırakıp kapıdan içeriye girdiğiniz anda huzur bulduğunuz yerde, evinizdesiniz. Peki evinizde sizi bambaşka dünyalara götüren, farklı yolculuklara çıkaran, ruhunuzu dinlendiren sihirli köşeniz neresi? Kitapları ve muhteşem kitaplığıyla bu ayki konuğumuz sinema sanatçısı Aslı Tandoğan…
Şahane bir kütüphaneniz var. Evinizi dekore ederken kitaplık hayaliniz kaçıncı sıradaydı?
ASLI TANDOĞAN: Kitaplar ve kitaplık, küçükken odamın büyüyünce de evimin en önemli bölümü oldu. Evlendikten sonra ise eşimle kitaplıklarımızı birleştirip çok zengin bir kütüphane oluşturduk. Dünyanın her yerinden mutlaka kitap alırız, sanırım bu konuda kendimizi tutamıyoruz, çok seviyoruz. Bu kadar çok kitap olunca elbette ki evin başrolünde kitaplar ve kitaplık oluyor. Yer değiştirme ve taşınmalarda düzenlenmesi ve kategorilere ayırmak ise karmaşık ve uzun süren bir iş.
Bambaşka dünyaların içine girdiğiniz, ruhunuza sızan ve size iyi gelen kitapları okuduğunuz köşenizi bizimle paylaşabilir misiniz?
A. TANDOĞAN: Evimizde biri salonda biri de yatak odamızda olmak üzere iki büyük kitaplığımız var. Kış bahçesinde kitap okumak bana hep çok güzel geliyor.
Peki sizce evinizin kalbi neresi?
A. TANDOĞAN: Salonumuzdaki şömine ve kitaplık evimizin kalbi. Kışın ateşimiz eksik olmaz, sohbetimiz muhabbetimizle şöminenin başında oluruz hep.
Bir tasarımcı olsaydınız, evinize nasıl bir kitaplık yapardınız?
A. TANDOĞAN: Kendi tozunu alabilen ve kategori edebilen teknolojik bir şey tasarlayabilirdim. İstediğin konudaki kitabı sana getirebilecek bir kitaplık da olabilir.
Dünyaca ünlü tasarımcılardan beğendiniz isimler kimler? Bunlar arasında kitaplık modellerinde “işte bu” dediğiniz bir tasarım var mı?
A. TANDOĞAN: Bizim evde Autoban marka kitaplık kullanıyoruz. Yıllardır severek kullandığım çelik şaşırtmalı bir modeli var.
Bu ay kitaplığınıza hangi kitapları aldınız?
A. TANDOĞAN: Feminist Manifesto/ He-yin Zhen ve Kitch ve Sanat/Thomas Kulka.
Kitaplık raflarını süsleyen objeleriniz ve onların anıları var mı?
A. TANDOĞAN: Kitaplığımı süsleyen birçok objem var ve zaman zaman değiştiriyorum. Annemin yaptığı seramik objelerden tutun, çok ağır da olsa dünyanın bir ucundan antika pazarlarından taşıdığımız kitap ağırlıklarına kadar bir çok obje, hepsinin çok anısı var elbette. Ben hatıralara çok değer veren ve bu yüzden de eşyalarından kolay ayrılabilen biri değilim. Bu nedenden depolama yerine çok ihtiyacım oluyor.
Kitaplarınızı heyecanla raflara dizerken nelere dikkat edersiniz?
A. TANDOĞAN: Sahaflardan alınan kitapları çok severim. İçinden notlar, kağıt para, mektup, kuru çiçek çıkabiliyor ve bu beni çok heyecanlandırıyor; daha önce kimlerin okumuş olabileceğini nasıl bir ev olduğunu hayal ederim. Düzenleme yaparken o günlerdeki ruh halime göre yaparım. Konusuna göre olabilir, yazarına, dönemine, yayın evine hatta bazen rengine, istediğim gibi oynarım.