Amaryllis çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Güzel Hatun çiçeği adıyla da bilinen Amaryllis çiçeği ne zaman açar? Anlamı nedir? Amaryllis güzel hatun çiçeği soğanı nasıldır? Saksıda bakımı nasıl yapılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, güzel çiçekleri ile dikkat çeken Amaryllis’in bakımı ile ilgili detayları anlattı.
İşte amaryllis çiçeği (güzel hatun çiçeği) sulama, güneş ihtiyacı, çoğaltma, budama, özellikleri, hastalıkları ve çözümleri ve saksı değişimi ne zaman yapılır? sorusunun yanıtı…
Güzel hatun çiçeği amaryllis ilkbahar döneminde çiçek açar. Çiçekleri göz kamaştırıcı güzelliğe sahiptir. Uzun saplı yapıdadır. Narin çiçeklere sahiptir. Eğer bitkinin soğanı büyükse tek soğandan birkaç dal çiçek açabilir.
Güzel hatun çiçeğine evde bakım yapıldığından, çiçek açmasını her sene gerçekleştirmek için soğanını toprağa diktikten sonra, soğuk ve karanlık bir yerde sulamadan bekletip bitkiyi strese sokabilirsiniz.
Aslında bu strese sokma işlemi dış mekandaki kış etkisini yaratmak için yaptığımız bir yöntemdir. İki hafta kadar bu ortamda sulamadan bekletin. Daha sonra aydınlık yere konumlandırabilirsiniz.
Yine amaryllis çiçeğini açar açmaz serin bir noktaya almanızda fayda sağlayacaktır.
Çiçekleri solduktan sonra diğer sene açması için yapacağımız işlemlerden önce yaprakların iyice sararmasını beklemeliyiz ve bu süreçte sulama yapmaya devam etmeliyiz.
Amaryllis çiçeğini sularken yaprakların çıktığı noktaya su değmemesine dikkat edin. Çünkü çürümeye müsait bir noktadır. Soğanın en üst kısmı yani toprak dışındaki yer su içerisinde olmamalıdır.
Bitkinin sulamasını oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile yapmalısınız.
Amaryllis çiçeği anlam olarak gurur ve asilliği temsil etmektedir.
Çoğaltılması çok kolaydır. Bitkinin soğanını tekrar tekrar dikerek yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Soğanları bu süreçte topraktan çıkartıp nemsiz, serin, karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ya da toprağı hiç sulamadan saksı içerisinde durmasına müsaade edebilirsiniz.
Ekim ayında soğanı toprağa dikip ilkbahar için hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Yine çoğaltmak için tohumda kullanmanız mümkün. Fakat sabırla iki sene kadar bir süre soğanların oluşmasını beklemeniz gerekiyor.
Toprak da yine amaryllis çiçeği bakımı konusunda (güzel hatun çiçeği) önem taşır. Suyu bünyesinde tutmayan, çok taneli olmayan her tür toprakta yaşaması mümkündür. En önemli şey toprağınız su tutmasın, drenajı iyi olsun yeterli.
Amaryllis çiçeği, Amaryllidaceae ailesine ait soğan köklü bir bitkidir. Çoban çiçeği, güzelhatun çiçeği ve nergis zambağı olarak da bilinmektedir. Nergisgiller ailesindendir.
Amaryllis çiçeğinin anavatanı Güney Amerika’dır. Kökeni Brezilya’dır. Fakat bitkinin ününü ortaya çıkartanlar Hollandalılardır. İç mekanda bakım için uygun hale getirilmiştir.
Tek yıllık bitkilerdir. Fakat soğan köklü olması nedeniyle rahatlıkla çoğaltılır. Diğer seneler içinde dikimi gerçekleştirilebilir.
Bitkinin yaprakları etli yapıdadır. Yapraklar uzun şeritler halinde, soğandan direk çıkmaktadır.
Nergis ve petunya çiçeklerinin stres seviyesini düşürdüğü ortaya çıktı
Nergis çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltması nasıl yapılır? Anlamı nedir?
Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenler
Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi