Aloe vera için bitki besini tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, bakım sırlarını ve bitki besini tarifini anlattı. Aloe vera dış mekanda bakım sağlandığında daha sağlıklı ve hızlı gelişim gösteren bitkilerden biridir. Özellikle sıcak iklimli bölgede yaşıyorsanız yaz kış dış mekan bakımı yapmanızı öneririz.
Güneşe uzun süre maruz kaldığında yapraklarının rengi kahverengileşir. Bu bitkinizin öleceği anlamına gelmez. Sadece çok uzun süre ve dik açıyla güneşe maruz kaldığı için bitki strese girer. Rengini değiştirerek “beni gölgeye alın” demek ister.
Özellikle yaz mevsimindeki güneş yakıcı etkiye sahip olduğu için yarı gölge bir konumda bakabilirsiniz. Ayrıca yapraklarının dik ve dolgun olması için güneşten de faydalanması gerekir. Gün içinde sabahtan öğlene kadar ya da öğleden akşam güneşine kadar yarı güneş alabilir.
Aloe veranın gövdeye doğru büyümesini istiyorsanız bitki boyunun yarısını bir dairenin yarı çapı olarak kabul ederek bu çapta bir saksı tercih edebilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!
ALOE VERA İÇİN BİTKİ BESİNİ TARİFİ: SOĞAN KABUĞU
Aloe vera için bitki besini tarifi: soğan kürü. Aloe vera bakımında her şeye dikkat etmenize rağmen yavrulamasında sıkıntı yaşıyorsanız bunu desteklemek adına soğan kabuğunu kullanarak bir besin yapabilirsiniz.
Kısa sürede bu besin sayesinde yavrular elde etmeniz mümkün. Uygulamayı yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenlerden biri saksınızın alt tabanının birden fazla hava deliğine sahip olduğundan emin olmanız. Yine kullandığınız toprak karışımının kalitesi de çok önemli. Bu uygulama tek seferlik hazırlanır. Uzun süre saklanmaz. Günlük olarak yapılır ve kullanılır. Uygulama yılda bir defa yapılabilir. Gerekmedikçe yapılmamalıdır.
- Bir gece önceden soğanın kahverengi dış kabuğu su dolu bir kap içerisinde bekletilir.
- Ertesi gün rengi değişen su ile karşılaşacaksınız. Bu suyun içerisinde yer alan kabuklar süzülür. Ve aloe vera bitkisine uygulanır.
- Çok kısa sürede yeni yavrularla karşılaşacaksınız. Soğan kabuğu içerisinde yer alan amonyum nitrat yavru üretimini destekler. Bitkilerde sap kalınlığının artmasını sağlar.
ALOE VERA BAKIMI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR
Aloe vera nemli, aydınlık ve havadar ortamları çok sever. Evin içinde bakıyorsanız mutlaka evin en nemli ve en çok havalandırılan bölümü mutfağı tercih edebilirsiniz.
Aloe vera hakkında bilinen en yanlış bilgilerden biri suyu sevmediğidir. Halbuki yapraklarının dolgunluğu ve gelişiminde suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında sık sulanmalıdır. Kışın daha seyrek sulama yapılabilir. Sulama için izlenecek en iyi yol toprak nemi kontrolü yapmaktır.
Aloe veranın sulanmasında dikkat edilmesi gereken şey suyun yapraklara değmeden köke ve toprağa doğru yapılmasıdır. Aloe vera yapraklarına su değmesini sevmez. Yapraklarına değen su hava ile temasından dolayı hızlıca kuruduğunda mantar hastalıklarına sebep olabilir.
Aloe vera çoğaltmak için yavrularını kökten ayırıp yeni bir saksıya aktarabilirsiniz. Bunun için dikkat edilmesi gereken noktalar yavruların boyunun en az 10-15 cm ulaşması ve ilkbaharın sonlarına doğru bu işlemin gerçekleştirilmesidir.
Aloe vera ile yapılan maskeler, faydaları ve uzmandan tarifler