Akvaryum bitkileri nelerdir? İsimlerini ve özelliklerini biliyor musunuz? Genellikle bahçe ve evdeki bitkilerden bahsediyoruz. Bu kez konumuz çok farklı: Akvaryumun vazgeçilmezlerini keşfe çıkıyoruz.
Akvaryumun büyüklüğüne göre, tabana en az 8-15 santimetre yüksekliğinde kum serin. Alta 2-4 santimetre yükseklikte dişli dere kumu, üzerine silis kumu ve diğer akvaryum kumları karışımını ara katman olarak serin. En üste de 2-3 santimetre kalınlıkta, çakıl katmanı sererseniz, alttaki ince kumlar, su hareketleri ve akvaryuma yayılan temiz hava kabarcıkları yüzünden dağılmaz. Üzerine akvaryum bitkileri yavaş hareketlerle, kumu fazla karıştırmadan dikmeniz gerekir.
Rotala sp.: Pek çok türü olan, bu bitkinin bakımı orta derece zorluktadır. Orta veya yüksek ışık isteği olan rotala sp. 24-30˚C aralığında sıcaklık ister. Orta derece sertlikteki sularda yetişen, normal pH derecesinde, hızlı büyüyen bir bitkidir.
Cryptocoryne sp.: Yapraklarının şekli ve renkleriyle iyi bilinen bir akvaryum bitkisidir. Çok fazla türü vardır. Işık isteği ortayüksek, normal pH derecesi olan 7 civarında, 20-30˚C arasında yetişebilen, gelişmesi yavaş olmasına rağmen bakımı kolay bir bitkidir.
Akvaryumunuza şu bitkileri de ekleyebilirsiniz: Hygrophlya corymbosa (limon), Limnophyla sp., Ceratophyllum demersum, Egeria densa, Hygrophyla polysperma (zeytin), Lobelia cardinalis…
Myriophyllum sp.: Bakımı çok kolay, 20-28˚C dereceleri arasında yetişen, su sertliğine nispeten uyumlu bir bitkidir. 5.5-7.5 pH dereceleri arasında yaşar, yüksek ışık ister. Tüm bunları bulursa, hızla büyür.
Lilaeopsis sp.: Bakımı çok kolaydır. Yüksek ışık isteğine karşın 5-8 pH değerleri içinde, suyun sertliğine, hatta az tuzlu oluşuna dahi uyumludur. 18-30˚C arasında yaşayabilen, sorun yaratmayan, hızlı büyüyen bitkidir.
Echinodorus sp.: Bakımı çok kolay, yaprak şekilleri ve renkleriyle çok çeşidi olan, orta hızlı büyüyen bir bitkidir. 5-8 arasında, geniş pH sınırlarına uyum sağlayan bitki, orta ve yüksek ışık isteğine rağmen, 20-30˚C arasındaki sıcaklığa uyumu ile çok tercih edilir.
Akvaryum seçimi nasıl yapılmalıdır?