Bahçe

Ağustos ayında bahçe ve çiçek bakımı – Ay takvimine göre liste

Ağustos ayında bahçe ve bitki bakımı ile ilgili yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Ay evrelerinin dönüşümleriyle uygulanan bahçecilik çok eski yıllara dayanan bir yöntem. Eski bir kültür olmasının yanında elbette bilimsel bir gerçekçiliğe de dayanıyor. Bu rehber doğrultusunda siz de her ay Ay takvimine göre bahçe işleri ile buluşabilirsiniz.

AĞUSTOS AYINDA EKİLEN SEBZELER, MEYVELER, ÇİÇEKLER

Biyodinamik takvim, ay ve gezegenlerin burç kuşağındaki hareketine göre hazırlanmış rehber bir takvim. Maria Thun tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de pek çok çiftçi tarafından kullanılıyor. Bu takvimde on iki yıldız, dört grup altında toplanmış. Bu gruplar: Kök, Yaprak, Çiçek ve Meyve olarak tanımlanmış. Hangi günlerde ne tür bitkilerin ekilmesinin uygun olduğu gibi konularda yol göstericidir.

Yaprak (Su Elementi): Yaprakları ve sapları kullanılan sebzelerin ekilmesi, şaşırtma yapılması ve bahçede yerine yerleştirilmesi için uygun zaman. Yapraklı bitkiler çiçek günlerinde veya Meyve günlerinde hasat edilmelidir. Yaprak günlerinde hasat edilen ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar.

Bu ay: Mısır, kabak, salatalık, taze fasulye, patlıcan, domates, dolmalık biber listenizde yer alabilir.

Meyve (Ateş Elementi): Meyve ve tohumlu bitkilerin ekilmesi, fide olduktan sonra bahçeye aktarılması için uygun zamandır. Meyve günlerinde hasat, meyvelerin ve tohumların daha iyi depolama kalitesine sahip olmasını sağlar.

Bu ay: Üzüm, kayısı, şeftali, böğürtlen, vişne, kırmızı erik, kavun, karpuz ve incir sofralarınıza misafir olabilir.

Kök (Toprak Elementi): Kök bitkileri ve kök sebzeler için en uygun zaman anlamına gelmektedir. Mahsulleri kök günlerinde saklamak idealdir.

Bu ay: Sarımsak, havuç, soğan ve patates lezzetiyle sizleri bekliyor.

Çiçek (Hava Elementi): Çiçekli bitkiler veya tıbbi amaç için kullanılan çiçekli bitkilerin, ot türlerinin ekilmesi, yer değişimleri ve hasat edilmesi için uygun zamandır.

Glayöl, Aster, lavanta, Astromeria, yıldız çiçekleri, zinya, zambak çiçeklerini bahçeden toplayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ağustos ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 8 farklı renkli çiçek

AĞUSTOS AYINDA NELER OLACAK?

Her ay farklı gezegen geçişleri ve yıldız hareketleri sayesinde ayın farklı günlerinde farklı etkilerle karşılaşıyoruz. Bu hareketlerden en etkileyici olanı, gezegenler normal seyirlerine devam ederken Dünya’nın ekseninin farklı derecelik eğimi nedeniyle geri gidiyormuş gibi görünmesi. Yani ‘Gezegen Retrosu’..

Gezegenlerin Retroları bildiğiniz gibi doğalarına göre farklı etkiler yaratır. Bazen işler ters giderken, bazı Retrolarda geçmişle hesaplaşmalar yaşanabilir. Tüm bunların bahçe işlerini de etkileyeceğini unutmayın! Bilin bakalım bu ay bizi hangi gezegenin retrosu bekliyor? Kötü şöhrete sahip “Merkür Retrosu” değil, merak etmeyin!

Cevabımız; “Jüpiter retrosu” 28 Temmuz’da Kova burcunda gerilemeye devam edecek ve bu dönem 18 Ekim’de normal seyrine dönecek. Ayrıca 1-4-5 ve 22 Ağustos tarihlerinde; güneş, ay ve diğer bazı gezegenlerin buluşması; dilek dilemek için de olumlu zaman dilimleri olarak kabul edildiğinden dileklerinizi de listeleyebilirsiniz.

AĞUSTOS AYINDA YAPILACAKLAR

İLK 15 GÜN: Bahçe işleri için ay takviminde neler oluyor derseniz; ayın ilk günlerinde “Son dördün” yaşandığı için bu günlerde gergin bir enerji hakim! Bundan dolayı da ruhsal anlamda huzursuzluk hissedebilirsiniz. O zaman kendinize buz gibi bir limonata yapın ve bahçeye çıkın! Ardından da gelsin yeşil enerji!

Enerjinizin düştüğünü düşündüğünüz bu dönemde kendinizi sebze bahçesinde bulabilirsiniz. Elbette bugünler yeni bir işe başlamak için uygun olmasa da devam eden işleri unutmamalısınız. Domatesler, biberler, fasulyeler, patlıcanlar ve daha farklı birçok sebze türüne bu ay dikkatli bakmalısınız. Sebze fideleriniz boy attığı için alt kısımlarında fazla yapraklanma olabilir. Bu yaprakları, dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz. Fazla yapraklar temizlendiği zaman su ve toprakta bulunan yararlı maddeler meyvelere gider ve bu sayede ürünler kuvvetlenir.

Ay burcunun Boğa’da olmasından dolayı yaşamdan zevk aldığımız konular gündeminizi daha fazla meşgul edebilir. Ayın 6’sında yeni ay yengeç burcunda! Bu günlerde kimyasal gübrelemeden uzak durmanız gerekir, bitkide yanmalara sebep olabilirsiniz. Meyvelerinizi de hasat etmek için birkaç gün beklemeniz ideal olacak.

Yapraklı bitkileri ekmek için uygun bir zaman. İlerleyen günlerde ise; aşırı aceleci ve fevri hareket ederek sonuca hemen ulaşmak isteyebilirsiniz. Oysa bu dönemde böyle bir davranış göstermeyin ve bir sonraki ay fazının başlamasını bekleyin. 10 Ağustos da Hilal fazına geçtikten sonra bahçe işlerine hız verebilirsiniz.

BAHÇE İŞLERİNDE 2. DÖNEM

Bahçede yaz sıcaklarını daha fazla hissediyoruz, bunun için sakın öğle saatlerinde bahçe işlerine başlamayın! Sabahın ilk saatlerinde veya güneşin etkisi geçtikten sonra bahçeye çıkabilirsiniz. Ama siz siz olun şapkanızı ve güneş kreminizi unutmayın! Güneşin etkisiyle çiçekli bitkilerinizde bozulmalar olabilir. Böyle bir durumda “Bitkiniz doğru yerde mi dikilmiş?” Bu sorunun cevabını bulmalısınız. Mesela ortancalar gölgede mutlu olur. Güneş altında çiçekler hemen kafalarını büker. Lavantalar ise güneş sever. Ama yaz günlerini renklendiren sardunyalar için yarı gölge idealdir.

14 Ağustos Ay fazı “İlk dördün” oluyor. Bugünler sulama yapabilirsiniz ve ardından da yumuşayan toprak sayesinde elinizle yabani otları temizleyebilirsiniz. Yaz sezonunda yabani otlar hızlı bir şekilde çıkar bunun için sık sık temizlemelisiniz.

22 Ağustos Dolunay fazı ile bahçe işlerine mola vermelisiniz. Bahçede iş yapmak yerine sandalyenizde arkanıza yaslanın ve güzel bahçenizin keyfini çıkarın! Bu dinlenme süresini 25 Ağustos gününe kadar devam ettirebilirsiniz. Ama havaların çok sıcak olmasından dolayı ara verdiğiniz sulamayı da kontrollü yapmalısınız. Bahçeden topladığınız sebze ve meyveleri kışlık konserve veya dondurucuya depolayabilirsiniz. Ayın son günlerinde ise ekim dikim işlerine devam edebilirsiniz.

Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta bahçede neler yapılmalı?

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

8 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

9 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

10 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

10 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce