Ada üniteler mutfağı akıllıca planlamanın şık bir yolu. Peki ada üniteler hakkında neler bilmemiz gerekiyor? Yanıtlar Evim Dergisi 2014 arşivinden…
Ekstra depolama, yemek hazırlama, yıkama ve pişirme alanı yaratan mobil/sabit ada üniteleri mutfağı akıllıca planlamayı ve şık bir mekan yaratmayı sağlıyor.
Genellikle servis sehpası gibi de kullanılabilen bu tarz tasarımlar hem depolama alanı hem de yemek hazırlığı için ekstra tezgah yaratır. Mobil olduklarından yemek masasının yanında servis sehpası gibi kullanılabilir ya da yemek ve masa aksesuarlarının transferi için de rahatlıkla değerlendirebilir.
Ada üniteleri genellikle sabit olarak mutfağın ortasına konumlandırılır. Tekerlekli tezgahlara göre daha geniş ve büyüktürler. Hem yıkama hem pişirme yapabileceğiniz bir alan oluşturabilir, üzerinde rahatlıkla yemeğinizi hazırlayıp yiyebilirsiniz. Ayrıca depolama için de ekstra alan yaratırlar.
“Adı üstünde, ada üniteler… Çevresinde dolanabilmek için ada ünitesi yapılır bir mutfakta. Hareket özgürlüğü benim dağarcığımda, ada ünitesi tasarımı için anahtar sözcük. Yani ölçüler çok önemli… Ada ve çevreleyen tezgah arasındaki mesafe en az 110 cm olmalı.
Söz konusu olan iki kişinin aynı anda çalışacağı bir mutfaksa bir koridor da yaratmak gerekeceğinden bu ölçü 125 cm’e çıkar. Eğer adada oturma birimi de olacaksa sandalyelerin arkasından geçilebilecek kadar bir mesafe de bırakmak gerekir, yani ek bir 100 cm daha.
Adada çalışırken ihtiyacım olan bir nesneye (bıçak olur, tava olur) adım atmak zorunda kalmadan elimi uzattığımda ulaşabilmeliyim. Adanın dört bir tarafında malzemeleri koyabileceğim nişler, çekmeceler olmalı. Hatta pişirme ünitesi dolayısıyla davlumbaz yoksa üstünde de askılar olabilir, ama görüş alanını kesmemek kaydıyla.
Ada ünitesinde eviye de olabilir, ocak da… Adasında her ikisini bir arada isteyen kullanıcılar da çıkabilir, ama bunu pek tavsiye etmem. Zira ateşi ve suyu biraz birbirinden uzaklaştırmak lazım ve bu da bizi adanın ebatlarını büyütmeye götürür, ki o zaman adayı farklı bir tasarıma dönüştürür.
Bir kenarına tabureler yanaştırılarak kullanılan adalarda taburelerin ortada kalmaması ve oturan kişilerin tezgaha yanaşabilmesi için o cephede bir niş yaratmak gerekir. Genellikle küçük evlerde hayat kurtaran açık mutfaklar için adalı çözümler çok uygun.
Bu durumlarda eğer oturma birimi eklenmeyecekse, adanın salondan gözüken yüzeyini kulpsuz çekmecelerle donatarak temiz bir görüntü elde edilebilir.”
Mimar Esen Akyar, İglo Architects
Ekstra depolama, yemek hazırlama, yıkama ve pişirme alanı yaratan ada üniteleri mutfağı akıllıca planlamayı sağlıyor.
Banyo ve mutfak hakkında daha fazla pratik öneri, dekorasyon fikirleri ve detay arıyorsanız “Mutfak & Banyo” sayfamız ilginizi çekecektir.
Çimstone tezgahlar hakkında merak edilen tüm soruların yanıtını verdik.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…