Sundukları kullanım rahatlığıyla mutfaklara yeni çözüm önerileri getiren ada ünitelerini yaşam alanınıza dahil ederken işinizi kolaylaştıracak fikirlerimiz var.
Ada mutfakların yaşam alanlarında hem estetik, hem de işlevsel açıdan büyük değişimlere imza attığı bir gerçek. Ancak bir çoğumuz bu tarz mutfakların sadece geniş alana sahip mutfaklarda uygulanabileceğini düşünüyoruz.
Bir mutfak adasına sahip olmak için illa ki çok büyük bir mutfağınızın olması gerekmiyor. Ada mutfağı yerleştirebilmeniz için gereken boş alan minimum 240 cm uzunluğunda ve 220 cm genişliğinde olmalı. Çünkü en küçük hazır mutfak adasının ölçüleri 80×60 cm boyutlarında oluyor. 80×40 cm boyutlarında olanlar nadir olarak bulunuyor. Bunlar genelde bar tezgahı olarak kullanılabiliyor.
Ada mutfağın en önemli özelliği mutfakta bir akıcılık sağlaması. Bu nedenle yerleştirdiğinizde etrafında rahatça dolanabileceğiniz alanların bulunması gerekiyor. Standartlara göre ada ile duvar arasında en az 80 cm bulunmalı. En küçük üniteyi aldığınızda bu hesaba göre 240X220 cm’lik boş bir alanınız olmalı.
Ada mutfaklar, eviyeler ve yeni depolama alanları için de size ekstra alan sağlar. Seçim yaparken öncelikle mutfağınızın boyutu ve şekline göre karar verin. Ada mutfağın amacının, yeni alanlar yaratmak ve kullanım kolaylığı sunmak olduğunu unutmayın.
Seçtiğiniz ada ünite, alanınızı daraltmayacak boyutta olmalı. Eğer çok geniş bir mutfağınız varsa, bu sefer de ada mutfağınız çok küçük kalmamalı. Eğer küçük olursa uyumsuz bir görüntünün ortaya çıkmasının yanı sıra kullanışsız da olacaktır. Mutfağınız kare ya da dikdörtgen bir forma sahipse ada mutfağınızı da bu formda seçmelisiniz. Bu sayede hem mutfakta uyum yakalayıp, hem de fazladan doğacak boşlukların önüne geçebilirsiniz.
Cosentino Türkiye Ülke Direktörü Alpen Şensan, ada mutfak yaptırmadan önce ihtiyacınıza en uygun olanı seçin diyor.
“Tüm alanlarda olduğu gibi ada mutfaklarda da renkle uyum sağlanmalı. Farklı renklerle yaratılan zıtlıklar hoş bir uyum yaratsa da ada mutfağın uyumsuz bir renkte olması, mutfağın kötü durmasına yol açabilir. Uyum sadece renklerle değil tasarımla da sağlanmalı. Mutfakta kullanılan mobilya ve eşyalar ne kadar modern ya da geleneksel ise ada mutfak da aynı tarzda olmalı. Böylece hem göz, hem de kullanım açısından uyum yakalanabilir. Ada mutfak, işleri kolaylaştıracak noktada konumlandırılmalı. Konumu seçerken işinizi kolaylaştıracak doğru noktayı belirleyin. Bu sayede ada mutfağınız gerçek işlevini yerine getirebilir. Ada mutfak denilince kare ve dikdörtgen formlar akıllara gelse de U, L ya da paralel mutfak seçenekleri de bulunuyor. Alanın genişliği ve yaratmak istediğiniz, en önemlisi de ihtiyacınıza göre en uygun modeli seçerek mutfağınızı kişiselleştirebilir, uzun yıllar boyunca ihtiyacınızı karşılayabilecek bir ada mutfağa imzanızı atabilirsiniz.”
Lineadecor Ürün Geliştirme Yöneticisi Sevinç Gökçe, “Mutfaktaki temel fonksiyonların planlanması ve trafiğin düzenlenebilmesi için pek çok farklı ada çözümleri bulunuyor. Ada tipi mutfak yaptırmayı düşünüyorsanız, her mutfak planlamasında olduğu gibi öncelikle adanın ne amaçla kullanılacağına, nasıl bir işleve sahip olacağına karar vermeniz gerekiyor. Kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçlarına göre, mutfağın ölçüleri de göz önünde bulundurularak farklı modellerde ve boyutlarda mutfak adaları tasarlanabiliyor. İşlevsel ve dolaşımı rahat bir mutfak tasarımı için geçiş mesafelerini iyi planlamak ve çalışma üçgenine sadık kalmak gerekiyor. Serbest ada tasarımlarında ada yüksekliğini tezgah yüksekliğiyle eş tutarak, mutfaktaki çalışma alanınızı artırabilirsiniz. Daha geniş bir tezgâh ilavesi için derin dolaplardan faydalanabilir, daha fazla saklama alanına da sahip olabilirsiniz. Yaşam alanı ve mutfağın birleştiği açık mutfak planlarında, ankastre cihazlar tercih ederek salon mobilyası görüntüsüne yaklaşabilirsiniz. Daha küçük planlı mutfaklarda serbest ada tasarımları yerine yarım ada çözümlerinden de faydalanılabilir. Adaya entegre edilebilen özel masa ayaklarıyla şık bir oturum alternatifi oluşturarak, ekstra bir mutfak masasına ihtiyaç duymadan konuklarınızı ağırlayabilirsiniz. Adalarda açık raf sistemleri tercih ederek, ferah ve estetik saklama alanları yaratabilirsiniz.” diyor.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…