Ada evlerinin bahçelerinde yetiştirilebilecek 10 bitki

Ada evlerinin bahçelerinde yetiştirilebilecek bitkiler nelerdir? Genellikle beyaz ve mavinin buluştuğu ada evleri, bahçedeki pembe ve yeşil tonlarla taçlanır. Ada hayatını ve sahil yaşantısını seven çiçeklere birlikte göz atalım mı?

Güneşin sıcaklığına, denizin kokusuna, ılık esen meltemin sesine aşık onlar. Mutluluklarını bizimle paylaşmak için çabalıyorlar. Kimileri açtıkça açıyor
rengarenk çiçeklerini, kimileri meyvelerini sunuyor, kimileri de dekoratif görüntüsüyle süslüyor bahçeleri… Saksıların da sıkı dostu onlar. Pencere önlerinizi, balkon korkuluklarınızı donatabilirsiniz bu güzel çiçeklerle. Haydi şimdi gelin ada evlerinin bahçelerine dikilebilecek bitkileri tanıyalım…

BEGONVİL (Bougainvillea)

Akdeniz ve Ege’nin olmazsa olmazıdır. Sıcak bölgelerde rahat gelişim gösterir. Geçirgen bahçe toprağında mutlu olur ve sağlıklı gelişim gösterir.
Doğrudan güneş alan, rüzgardan korunaklı yerlerde yetiştirin. Soğuğa ve dona duyarlıdır. Bahar aylarında çiçekli bitki gübresi verin. Kireçli ortam sevmez. Sarmaşık türü olan bu bitkiyi budayarak, çalı, çit, küçük ağaç formuna dönüştürebilirsiniz.

Begonvil

İlkbahar-sonbahar arasında kök gövdesinden yapacağınız kuvvetli budama, bir sonraki sene çiçeklenmeyi fazlalaştırır. Toprak yüzeyi nemli kalacak şekilde sulama yapın. Yaz aylarında çelik alma yöntemiyle üretebilirsiniz. Oldukça gösterişli çiçekleri vardır. Üç parçalı çiçekleri morumsu-kırmızı, eflatun pembe, portakal, sarı ve beyaz arasında değişen renklerdedir. Mayıs-ağustos arası en çok çiçekli olduğu dönemdir.

Begonvil bakımı hakkında detaylı bilgiye “Begonvil çiçeği bakımının püf noktaları – Begonvil hikayesi ve yetiştirilmesi” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ZAKKUM (Nerium oleander)

Apocynaceae ailesindendir. Her dem yeşildir. 2-5 metreye kadar boylanabilir. Nemli, geçirgen toprak idealdir. Genelde geniş ve dağınık bir yapı oluşturan zakkum, orta ya da hızlı büyüme gösterir. Güneşli yerleri sever. Salgıladığı sıvı zehirlidir. Düzenli budama ister. Çiçeklenmeyi artırmak için sürgün uçlarını, dallanmayı artırmak için çiçekli dallarının uçlarını kırpın. Solan çiçekleri diplerinden düzenli olarak kesin.

Zakkum

Çiçeklenme döneminde çiçekli bitkiler gübresi verin. Böylece yaz sezonunda 3-4 kez çiçeklenir. Toprak kuruduğu zaman su verin. Akdeniz, Ege ve Marmara’nın kıyı kesiminde güzel gelişim gösterir. Dallar üzerinde kümeler halinde açan çiçekleri, beyaz, sarı, pembe, kırmızı tonlarda, yalın ya da katmerlidir. Bazı türleri hoş kokuludur.

Zakkum bakımı hakkında detaylı bilgi için “Zakkum çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

ZEYTİN (Olea sp.)

Akdeniz’in en önemli bitkilerindendir. Çok uzun ömürlü bir ağaçtır. Gövdesi geniş olup kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Her dem yeşildir. Yaprakları ortalama 18-30 ay yaşar. Kendini hızlı bir şekilde yenilediğinden, yaprakların bir kısmı dökülürken bir kısmı çıkar. Bu sayede ağaç hep yeşil görünür. Yaprakları mızrak biçimli olup derimsi dokuludur. Yaprakların kuruması, sararması, düşmesi ağacın iyi bakılmadığını, yeterli su almadığını, toprağının gübreye ihtiyacı olduğunu gösterir.

Zeytin ağacı

Bahar sonlarına doğru salkımlar oluşturan küçük beyazımsı çiçekler oluşturur. 5-6 yıl içerisinde, meyve verecek duruma gelir. Suyu sever ama susuzluğa da dirençlidir. Güneşli alanlarda yetişmek ister. Sıcak ve ılıman bölgeleri sever. Toprak bakımından seçici olmayan zeytin, kuraklığa ve sıcağa dayanıklıdır.

YASEMİN (Jasminum officinale)

Zeytingiller ailesindendir. 200 kadar türü vardır. Bahar sonunda, yaz döneminde açan beyaz ya da mavi narin çiçeklere sahiptir. Güzel kokusu sayesinde bahçelerin vazgeçilmezidir. Büyük saksılarda da yetiştirilebilir. Bodur, çalı ve sarmaşık olarak birçok türü vardır. Ilıman iklimin hakim olduğu yerlerde yetiştirilmesi çok daha kolaydır. Işık isteği fazladır. Bahçenizde güneşli ya da yarı gölge alana dikebilirsiniz.

Yasemin

Organik maddece zengin toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapın. Aşırı sulamadan uzak durun. Duvarların dip kısımlarında ya da pergolalara sardırarak güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz. Sert rüzgarlardan korumanız gerekir. Korunaklı yerlere dikmeye özen gösterin.

Yasemin çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgi için “Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

CAM GÜZELİ (Impatiens walleriana)

Haziran-eylül ayları arasında çiçeklidir. Çiçekleri katmerli, yalınkat ve salkım şeklindedir. Düzenli bakım ve besinle bütün yıl boyunca çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Üretmek için nisan ayında tohumlarını ince bir üretim torfuna ekin. 4-6 hafta sonra küçük saksı ya da keselere, don tehlikesinin bittiği mayıs ayındaysa toprağa dikebilirsiniz. Aşırı sıcaktan hoşlanmaz.

Cam güzeli

Birkaç gün susuz kalırsa sararan kısımlarını budayın. Su ve besin takviyesi yapın. Böylece bitkiyi canlandırabilirsiniz. 150 santimetreye kadar boylanabilir. 50 santimetreye kadar da yayılma gösterebilir. Sapları ince ve kırılgandır. Sağlıklı gelişim göstermesi için nitelikli bahçe toprağı ister.

Cam güzeli hakkında detaylı bilgi için “Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması” yazımızı inceleyebilirsiniz.

HANIMELİ (Lonicera)

Sarılıcı, çalı formunda, yaprak döken ve her dem yeşil olmak üzere 200’e yakın türü vardır. Beyaz ve sarı tonlardaki çiçekleri yaz başında açmaya başlar. Hafif esen rüzgarla, etrafa güzel bir koku yayar. Kanaatkar bir bitkidir. Çok fazla isteği yoktur. Güneş sever, yarı gölgede de mutlu olur. Çelik ya da tohum yoluyla üretim yapılır. Geçirgen bahçe toprağında yetiştirebilirsiniz.

Hanımeli

Sonbahar ya da ilkbahar başında budama yaparak, form verebilirsiniz. 15 günde bir sıvı çiçek gübresi verin. Yapraklar karşılıklı, basit oval ve 1-10 santimetre uzunluktadır. Türlerin çoğu hoş kokulu, yenilebilen nektar üreten, çan şeklinde çiçeklere sahiptir. Meyvesi çok çekirdekli, kırmızı, mavi ya da siyah çitlembik şeklindedir. Birçok türünün meyveleri hafif zehirlidir. Lonicera caerulea türünün ise yenilebilir meyveleri vardır.

SARDUNYA (Pelargonium)

Çok yıllık, otsu ya da yarı odunsu çalı şeklindedir. 200’den fazla türü vardır. Kokulu güzel yaprakları ve gösterişli çiçekleriyle yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Yapraklarının orta kısımları açık, kenarları koyudur. Çiçekleri yalınkat ya da katmerlidir. Kırmızı, turuncu-kırmızı, pembe, beyaz renklerde olabilir.

Sardunya

Çalı formundaki yaşlı bitkilerin sürgünleri, mart ayında yarı yarıya ya da 1/3 oranında budanır. Sıvı çiçek gübresiyle 15 günde bir beslenmesi sağlanır. Güneş ve yarı gölge sever. Üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumlar, herhangi bir tohum kompostuna şubat ayında ekilir. Yaklaşık beş-on gün içerisinde çimlenir. Burada oluşan fideler dört-beş yapraklı olunca küçük saksılara şaşırtılır. Üretim için bir başka yöntem de çelik almadır. En uygun zaman temmuz-eylül ayları arasıdır.

Sardunya bakımı hakkında detaylı bilgiye “Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ORTANCA (Hydrangea)

Türüne göre mart-ağustos ayları arasında çiçekli kalır. Nemli ya da yarı nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Bol güneşli ve açıklık bir yerde değil, duvar diplerinde ya da ağaç altlarında yetiştirmeye özen gösterin. Besin maddelerince zengin, humuslu ve asitli toprakları çok sever. En uygun budama zamanı ilkbahar aylarıdır.

Ortanca

Daha sonraki budamasını, sonbaharda yapraklarını dökünce yapabilirsiniz. Yazın tam büyüme zamanında gübrelenirse çiçekleri daha gösterişli olur. Özellikle yaz aylarında bol bol sulayın. Dalından ya da kökünden aldığınız çelikle üretebilirsiniz. Rengi toprağın asit oranına yani pH değerine göre değişiklik gösterir.

Ortanca bakımı hakkında detaylı bilgiye “Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

PALMİYE (Palmea)

Türlerine göre, 20 santimetreden 60 metreye kadar boylanma yapar. Gövde çapları silindir biçimindedir. Yaprakları genellikle yeşildir. Yaprak uzunlukları birkaç santimetreden dokuz metreye kadar değişebilir. Salkım şeklinde açan çiçekleri krem rengi ya da yeşildir. Bu çiçekler daha sonra meyvelere dönüşür. Çoğu, geçirgen, derin ve nemli toprakları sever. Bolca sulanmak ister.

Bahçenizin bol güneş alan bir bölümü onun için idealdir. Sıcak ve ılıman iklimlerde sağlıklı gelişim gösterir. Dengeli oranda azot, fosfor ve potasyum içeren gübreyle beslenmesi gerekir. Dalları yoktur; bu nedenle budamadan söz edilemez. Ama kurumuş ve şekli bozulmuş yaprakların gövdeye bağlandığı yerden kesilmesi gerekir. Üretimi sonbaharda olgunlaşmış tohumlarının bahçe toprağına ekilmesiyle yapılır.

LAVANTA (Lavandula officinalis)

Ballıbabagiller Lamiaceae ailesinden, Akdeniz kökenli bir bitkidir. Yarı çalımsı, çok yıllıktır. 20 santimetreyle bir metre arası boylanma yapar. Tüylü ve kısa saplı yaprakları vardır. Bahardan yaz sonuna kadar çiçek açar. Mavi ve mor tonlarındaki çiçekleri güzel kokuludur. Geçirgen olduğu sürece her tür toprakta sağlıklı gelişir. Ama en sevdiği toprak kireçli topraktır. Güneşe aşıktır. Işık isteği fazladır. Soğuğa karşı hassastır. Yabani otlardan hoşlanmaz.

Lavanta bakımı hakkında daha detaylı bilgiye “Saksıda lavanta bakımı nasıl yapılır? Lavanta saksıda yetişir mi?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Lavanta

Dikim yapılacak alanın temizlenmesi gerekir. Toprağını havalandırmayı unutmayın. İki yılda bir organik gübre ve kompostla toprağı destekleyin. İlk gübreyi dikim esnasında verin. Daha sonraki yıllarda ilkbahar ayları gübreleme için uygundur. En önemli isteği budamadır. Sonbahar aylarında budayabilirsiniz.

Su istemeyen dış mekan bitkileri: Susuzluğa dayanıklı 19 çiçek