Açık planlı mutfak tasarımında olması gerekenler nelerdir? Geleneksel mutfağınızı açık plana dönüştürürken odak noktanız fonksiyonellik olsa da ana yaşam alanındaki çağdaş stilin kilit detayları ile harmanlayarak bütünleyici olun.
AÇIK PLANLI MUTFAK TASARIMI İPUÇLARI
Mevcut beyaz bir mutfağı açık plana çevirirken ana yaşam alanında kullanılan farklı doku ve formlar ile dengeli biçimde harmanlamak akıllıca olur. Ancak önce ana yaşam alanındaki stile gönderme yapan birkaç ilham panosu oluşturmayı ihmal etmeyin. Bu, eski dokular ile yenilerini buluştururken size kolaylık sağlar.
Nostaljik dönem mimarisinden etkileniyorsanız tıpkı burada olduğu gibi rustik endüstriyel detaylar ile zenginleşen bir tarz yakalayabilirsiniz. İşe başlarken mutfağın başrolünde ne olacağına karar verin ve dinamik bir etki için klasik çerçeveli dolapları olduğu gibi bırakmak yerine modern detaylar ile canlandırın.
AÇIK MUTFAKLARIN DEĞİŞMEZİ ADA ÜNİTELER
Pek çok farklı etkinliğin yapılabildiği bir yaşam alanına dönüşen mutfakların kilit noktası ada üniteler. Kişiye ve ihtiyaca göre şekillenen bu üniteler, sohbet ya da çalışma alanı olarak da kullanılıyor. Ayrıca mutfakta hızlı yemek servisine imkan tanıyor ve en önemlisi ekstra depolama alanı yaratıyor. Ada üniteli bir mutfak tasarlıyorsanız ocak, fırın veya eviyeyi ada kısmında planlayarak pişirirken ve hazırlık aşamasında da misafirler ile sohbete devam edebilirsiniz. Ada ünitelerin masa yerine kullanılması, ada davlumbazları şık bir aydınlatma görevi görmesi de diğer avantajları. Sibel Batur Üğdül, İntema Mağazalar ve Mutfak İş Birimi Direktörü
AÇIK PLANLI MUTFAK MODELLERİ
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Duvarları yıkmak istemenize neden olacak açık planlı mutfak modelleri
Mutfağın ana yaşam alanlarına açıldığı evleri nasıl daha iyi planlamalı? Bu ara mutfağınız ile sizi ayıran sınırları ortadan kaldırmayı düşünüyorsanız bu fikirler tam sizlik!
Yaşam alanları küçülüyor. Hem 1+1 ve stüdyo hem de 2+1 tipi dairelerde açık mutfaklara çok sık rastlamak mümkün. Bununla birlikte mutfak ile ana yaşam alanı arasındaki sınırlar artık kalkıyor. Evde geçirilen zamanın azalması ile beraber mutfak da sosyal alanın içine dahil edilerek onun bir parçası oluyor. Bu tarz bir yaşam alanını daha iyi planlamak için bu fikirlere siz de göz atabilirsiniz.
Tezgah çözümü: Mutfak tezgahı mekanın geri kalanına bakıyorsa tezgahın üzerine 30 cm’lik bir yükselti ideal bir ayırıcı görevi üstlenebilir.
İşlevsel küçük alan: Alan dar olsa da hem işlevsel bir oturma köşesi yaratılmış hem de büyük bir pano ve rafa yer verilmiş. Bu köşe aynı zamanda mutfak alanını mekanın geri kalanından ayırıp onun işlevini vurgulayan bir sınır.
Mekan-mobilya ilişkisi: Açık mutfak her ne kadar mekanı ferahlatan ve alan kazandıran bir çözüm olsa da küçük bir eviniz varsa mutlaka mekanın büyüklüğü ile orantılı küçük mobilyalar tercih etmeye özen gösterin.
Devamlılık hissi: Mutfağı tam anlamıyla yaşam alanının bir parçası olarak değerlendirmek istiyorsanız mutfağa ait bazı eşyaları dekoratif olarak kullanabilirsiniz. Örneğin tabakları duvara asmak gibi…
Açık raf üniteleri: Açık raf üniteleri daha samimi ve sıcak bir mutfak alanı yaratır. Özellikle İskandinav ya da country tarzı mutfaklar da çok şık olabilir.
Dar alan: Dar bir açık planlı yaşam alanında mümkün olduğunca girintisi çıkıntısı olmayan hatta parlak yüzeyli ve kulpsuz bir mutfak tasarımı tercih etmeye özen gösterin.