İlk olarak 1920-1930’lu yıllarda çağdaş mimarlardan Le Corbusier tarafından öne atılsa da yaygın olarak 1960’lı yıllarda uygulanan açık planlı evler, artık neredeyse uyku alanının da fazla gizlenmediği yaşam alanlarına dönüşüyor.
Hanna Home.
Avantaj
1. Dekorasyon: Kimi evlerde salon ve mutfak gibi farklı alanlarda birbiri ile uyumsuz stiller uygulanabilirken açık planda bu uyuma dikkat etme mecburiyeti beraberinde görsel bütünlüğü sağlıyor.
2. Maksimum ferahlık: Özellikle yaz aylarında evde hava sirkülasyonu daha kolay sağlanır. Her odanın penceresini açarak havalandırmak yerine sadece balkon kapısını açarak tüm yaşam alanlarını bir anda ferahlatabilirsiniz.
3. Aile beraberliği: Tüm aile bir arada olacağından iletişim oldukça kolay sağlanır. Siz yemek hazırlarken oğlunuzun nasıl oynadığını görmek, eşinizin ne izlediğini bilmek ve bunları takip ederek yorum yapmak bireylerin birbirleri ile daha yakından ilgilenmesini de sağlıyor.
4. Sosyalleşme: Sosyal açıdan çok daha eğlenceli bir yaşam. Ev partilerinde arkadaş grupları ayrılarak salon, mutfak, yemek odası hatta antre de toplanılır. Oysa açık planda böyle bir seçenek olmadığından aktivitelere katılım artar ve daha çok sosyalleşilir.
Dezavantaj
1. Aydınlatma: Açık planlı yaşamın en büyük dezavantajlarından biri aydınlatma çözümleri. Geniş bir yerleşim planında pencerelerden giren doğal ışıktan maksimum faydalanmalısınız. Yapay ışık kaynaklarını ise gün ışığının ulaşmadığı, karanlık ve loş alanlara yerleştirerek dengeleyin.
2. Isıtma: Bir diğer dezavantaj ise ısıtma sorunu. Yaz aylarında sürekli klima çalıştırıyorsanız elektrik faturanız oldukça yüksek gelecektir. Aynı mantıkla kış aylarında da ısınma maliyetiniz artar.
3. Soğutma: Açık planlı evlerde çok fazla hava kaçağı olmasından dolayı klima üniteleri malesef daha az etkilidir.
4. Mahremiyet: Her ne kadar ailenizi sevseniz de kimi zaman birşey izlemek/okumak, dinlenmek ya da önemli bir işe konsantre olmak için sessizlik ya da mahremiyet gerekir. Açık plan evlerde bunu sağlamak oldukça zor olsa da ses geçirmez kumaşla kapladığınız bir paravanla ya da tekerlekli duvar panelleriyle bunu sağlayabilirsiniz.