Odayı büyük ya da küçük gösteren renkler neler? Uzmandan yanıtlar

Renk Uzmanı Ayşe Ayşen Bulut

Hangi renkler odanın boyutuna ve ışık alımına göre daha uygun seçimlerdir? Odayı büyük gösteren ve küçük gösteren renkler nelerdir? Renkler, yaşamın pek çok noktasında büyük öneme sahiptir. Dekorasyondan giyime her yerde yaşamla iç içe olan renklerin, ruh halinden düşüncelerimize kadar etkisi vardır.

Renk Uzmanı Ayşe Ayşen Bulut, Evim Dergisi web sitesi için dekorasyonda sıklıkla merak edilen, renklerin dekorasyondaki yeri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

İşte Renk Uzmanı Bulut’tan renkler ve dekorasyon ile ilgili öneriler…

Odayı Büyük Gösteren Açık ve Nötr Renklerden Örnekler ve Yaratımları

Renkler, bir odanın algılanan boyutunu ve aydınlık seviyesini önemli ölçüde etkileyebilir. Odanın ışık alımı, boyutları ve kullanım amacı göz önünde bulundurulduğunda, doğru renk seçimleri odanın ferahlığını ve konforunu artırabilir. Renk seçimleri şöyle olmalı.

BEYAZ, mekanı en geniş ve ferah gösteren bir renktir. Özellikle küçük ve yeterince ışık almayan odalarda tercih edilmesi gerekiyor. Işığı yansıtma kapasitesi yüksektir, bu da odanın daha aydınlık ve büyük algılanmasını sağlamaktadır.

Açık GRİ ve BEJ, beyazın yanı sıra bu tonlar odaya derinlik ve genişlik hissi katar. Nötr tonlardır fazla dikkat çekmez.

Açık pastel renklerden açık MAVİ, LİLA, NANE YEŞİLİ gibi yumuşak tonlar, beyaz gibi mekânı geniş gösterir ama aynı zamanda biraz renk katarak sıcak bir ortam oluşturur.

Odayı Küçük Gösteren Renkler Arasında

Koyu MAVİ, BORDO, ZÜMRÜT YEŞİLİ yer alır.

Ann Lowengart Interiors.

Koyu tonlar odaya daha sıcak ve samimi bir his verir, ancak mekânı daha küçük gösterebilir. Büyük ve geniş odalarda dramatik bir etki yaratmak için tercih edilir. Küçük bir odaya uygulandığında ise daha dar bir atmosfer yaratabilir.

Siyah ve Koyu Gri renkleri dramatik bir etki yaratmak isteyenler bu renkler güçlü bir atmosfer sağlar. Ancak ışığı emdiği için odayı küçük gösterir. Bu tonlar, geniş odalarda belirli alanlara vurgu yapmak için kullanıldığında etkileyici bir hava yaratır.

AZ IŞIK ALAN ODALAR

Az ışık alan odalarda açık, parlak tonlar ve ışığı yansıtan renkler tercih edilmeli. BEYAZ, AÇIK GRİ, BEJ ve PASTEL açık tonları ışığı daha fazla yansıtır ve odanın daha aydınlık görünmesine yardımcı olur.

Gün ışığından mahrum kalan odalarda sıcak tonlar (AÇIK SARI, ŞEFTALİ,KREM) kullanarak mekânın soğuk ve karanlık hissini kırıp sıcak bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olur.

Bol ışık alan odalarda daha koyu renkler veya soğuk tonlar (MAVİ,YEŞİL,GRİ,İNDİGO)rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Bu renkler ışığı fazla yansıtmaz ve odanın çok aydınlık görünmesini de engeller.

Koyu Renkler genellikle geniş ve ışığı bol alan odalarda, (indigo,kömür grisi) dramatik bir vurgu yaratır ve fazla aydınlığı dengeleyebilir.

Mekânın daha yüksek tavan göstermek istiyorsanız tavanı açık renge boyamak (genellikle beyaz) odanın tavanını olduğundan daha yüksek gösterir.

Tavanı Alçak göstermek istiyorsanız tavanı duvarlarla aynı ya da daha koyu bir renge boyamak, odanın daha sıcak ve samimi görünmesine yardımcı olacaktır. Ancak tavanı alçak gösterecektir.

Hangi Renkler Bir Arada Kullanıldığında Uyumlu Görünür?

Renk teorisi, renklerin birbiriyle olan bağlantısını, ilişkisini, uyumlarını ve görsel etkilerini inceleyen bir kavramdır. Renk teorisi, genellikle renk çarkı üzerine inşa edilir ve bu çark, farklı renklerin birbirleriyle olan uyumunu anlaya yardımcı olur.

Renk çarkı, 12 temel rengi içeren bir diyagramdır. Renkler üç ana kategoriye ayrılır:

  1. Ana renkler, KIRMIZI, MAVİ ve SARI. Bu renkler başka renklerin karışımından elde edilemez.
  2. Ara renkler,ana renklerin eşit oranda karışımıyla elde edilen renklerdir. Bunlar
  • Kırmızı + Sarı = Turuncu
  • Mavi + Sarı = Yeşil
  • Kırmızı + Mavi = Mor

3.Üçüncül Renkler (Tertiary): Bir ana renk ve bir ara rengin karışımıyla elde edilen ara tonlardır (örneğin sarı-yeşil, kırmızı-mor).

Renklerin birlikte uyumlu görünmesi için kullanılan farklı yöntemler mevcuttur. En yaygın renk uyumları şu şekilde:

Tamamlayıcı renkler: Tanımı, renk çarkında birbirinin tam karşısında bulunan renklerdir (örneğin kırmızı ve yeşil, mavi ve turuncu).

Etkisi ise tamamlayıcı renkleri birlikte kullanıldığınızda güçlü bir kontrast ve enerji yaratabilirsiniz. Ancak çok dikkatli kullanılması gerekiyor ve denge sağlanmalıdır. Aksi takdirde aşırı uyaran bir etki olabilir.

Benzer renkler: Tanımı, renk çarkında yan yana bulunan renklerdir (örneğin sarı, sarı-yeşil, yeşil).

Etkisi, bu renk kombinasyonları doğal ve huzurlu bir görünüm sağlar. Doğada sıkça bu tür kombinasyonlar görülür. Benzer renkler, yumuşak geçişler ve uyumlu bir atmosfer yaratabilir.

Triadik renkler: Tanımı,renk çarkında eşit aralıklarla yer alan üç renkten oluşur (örneğin kırmızı, sarı ve mavi).

Etkisi, tradik renk paleti, canlı ve dengeli bir görünüm sağlamaktadır. Her renk eşit oranda kullanılmamalıdır. Birini baskın renk, diğerlerini ise destekleyici tonlar olarak kullanmak en iyi sonuç verir.

Monokromatik renkler: Tanımı,aynı rengin farklı tonları (açık ve koyu versiyonları) kullanılır.

Etkisi, monokromatik palet, minimalist ve sofistike bir görünüm yaratır. Yumuşak ve sakin bir atmosfer sağlarken, odaklanmış bir estetik sunar.

Renklerin Uyumlu Kullanımı İçin Öneriler

Nötr renklerle ile denge kurun. BEYAZ, GRİ, BEJ gibi nötr renkler, canlı renklerin yanında dengeleyici bir unsur olarak kullanılabilirsiniz. Bu, renk patlaması yaratmadan sofistike bir görünümde sağlar.

Aksan renkleri kullanmaya bakın. Yoğun,canlı renkleri küçük detaylarda veya aksesuarlarda kullanarak mekânı renklendirin (örneğin, yastıklar, tablolar). Ana renklerin hakim olduğu bir odayı bu şekilde hareketlendirebilirsiniz.

Renk Kuralına gelince, dekorasyonda 60-30-10 kuralı denilen bir yöntem kullanılır. Mekânda ana renk %60, ikincil renk %30, vurgu rengi ise %10 oranında kullanılır. Bu renk uyumu açısından dengeli bir ortam yaratmak sizin elinizde.