Hangi renkler hangi dekorasyon stiline uyar? Dekorasyona renklerin etkisini uzmandan dinledik

Renkler, yaşamın pek çok noktasında büyük öneme sahiptir. Dekorasyondan giyime her yerde yaşamla iç içe olan renkler, ruh halinden düşüncelerimize kadar etkisi vardır.

Renk Uzmanı Ayşe Ayşen Bulut, Evim Dergisi web sitesi için dekorasyonda sıklıkla merak edilen, renklerin dekorasyondaki yeri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

İşte Renk Uzmanı Bulut’tan renkler ve dekorasyon ile ilgili öneriler…

Renk Uzmanı Ayşe Ayşen Bulut

Hangi renkler, hangi ev stilleri ile uyumlu olur? Farklı stillerde (modern, klasik, rustik) hangi renkler öne çıkıyor?

Her ev stili, belirli renk paletleriyle karakterize olur. Kullanacağınız renkler, yaratacağınız stil evin ruhuna ve atmosferine farklı bir enerji kazandıracaktır. Renklerin bu atmosferle uyumu oldukça önemlidir.

Modern stilde dekorasyon yaratmak istiyorsanız. Sade ve net çizgilere sahip, minimal bir tasarım anlayışını öne çıkarmalısınız. Ana renkleri beyaz, gri, siyah gibi nötr tonlar olmalı. Vurgulu renkleri ise kırmızı, sarı, veya turuncu gibi cesur ve canlı tonlar seçilmeli.

Minimalist bir yaklaşım sergilenmesi için canlı renkler genellikle aksesuarlarda veya belirli mobilya parçalarında kullanılmalı.

Klasik stil tarz dekorasyon, sofistike ve lüks bir görünüm sunmanıza yardımcı olur. Ana renkleri bej, bordo, altın(gold), zümrüt yeşili, kraliyet mavisi gibi zengin ve vurucu tonlar olmalı. Vurgulu renkler koyu kırmızı, hardal sarısı, metalik altın, gümüş ve doğaya yakın tonlarla detaylarla zarafet kazandırabilirsiniz.

Rustik stil dekorasyon, sıcak ve davetkar bir ortam yaratmanıza yardımcı olur. Ana renkleri, doğal toprak tonları (kahverengi, bej, toprak sarısı), yeşilin yumuşak tonları. Vurgulu renkleri, turuncu, yeşil ve kırmızı gibi doğadan ilham alan renkler sıklıkla rustik aksesuarlarda ve kumaşlarda kullanılmalı.

Dekorasyonda Hangi Atmosferi Yaratmak İçin Hangi Renkler Kullanılabilir? 

Dekorasyonda yer verdiğiniz renkler, bir mekânın atmosferini doğrudan değiştirebilir ve etkileyebilir. İstenen ruh halini ve bu enerjiyi yaratmak için mutlaka renklerin psikolojik etkilerini göz önünde bulundurmak çok önemlidir.

Huzurlu ve sakin bir atmosfer yaratmak için

MAVİ ve YEŞİL renklerini dekorasyonda kullanmak sakinlik ve dinginlik hissi yaratmanıza yardımcı olacaktır. Açık MAVİ gökyüzünü çağrıştırıp rahatlatıcı bir etki, doğanın YEŞİL rengi güven ve denge ortamı sağlayacaktır.

Nötr Renkler, BEYAZ, KREM ve açık GRİ tonları huzurlu, ferah ve minimalist bir ortam yaratacaktır.

Enerjik ve Canlı Bir Atmosfer için

SARI renk neşenizi ve enerjinizi arttıracak özelliğe sahiptir. Özellikle mutfaklarda veya çalışma alanlarında çok büyük yer kaplamadan kullanıldığında dinamizm yaratır. TURUNCU ve KIRMIZI, iştah açıcı ve enerji verici renklerdir. Sosyal alanlarda sıcaklık ve hareketlilik hissi yaratır. Ancak fazla kullanıldığında stresli bir atmosfer yaratabileceği için dikkatli kullanmakta fayda var.

Sofistike ve zarif bir atmosfer için

BORDO, ZÜMRÜT YEŞİLİ ve MAVİ derin ve doygun tonlar, lüks ve şıklığı temsil ettirir. Bu renkler, klasik dekorasyonlarda veya şık salonlarda sofistike bir hava yaratır.

METALİK Tonlar için ALTIN, GÜMÜŞ ve BRONZ detaylar, lüksü ve zarafet imajını güçlendirir.

Sıcak ve davetkar bir atmosfer için

Toprak tonlar, KAHVERENGİ, BEJ, hardal SARISI ve KİREMİT rengi gibi doğal tonlar, sıcaklık ve samimiyet hissi verecektir. Bu renkler rustik ve geleneksel dekorasyonlarda sıkça tercih edilmektedir.

Ferah ve aydınlık bir atmosfer için

BEYAZ ve açık GRİ renkleri minimalist ve modern alanlarda genişlik ve ferahlık hissi yaratmanıza yardımcı olur. Aydınlık bir ortam isteyenler için bu renkler idealdir.

Açık Pastel Renkler için

Nane YEŞİLİ , açık LİLA ve PUDRA tonları, ferah ama aynı zamanda yumuşak bir his verir.

Dram ve Gizemli Bir Atmosfer için

Koyu MOR ve İNDİGO renkleri ile gizemli ve dramatik bir etki yaratabilirsiniz. Bu renkler, derinlik ve yoğunluk katar.

Siyah, özellikle modern ve minimalist tasarımlarda güçlü ve etkileyici bir atmosfer yaratır. Siyah mobilya veya aksesuarlarla da dramatik bir vurguda sağlayabilirsiniz.