İkramların başrol oyuncusu çayın tarihçesini biliyor musunuz?
Çayın yaklaşık 5000 yıl önce Çin’de doğduğubiliniyor. Nasıl ortaya çıktığı ile ilgili çeşitli yorumlar bulunuyor. Bunlardan ilki Çin İmparatoru Shen Nung’un keşfettiği yönünde. Shen Nungaynı zamanda bir bilim adamı olduğundan halkını hastalıklardan korumak için suyun devamlı kaynatılarak içilmesini emredermiş. Bir gün kaynamış suyu tam içecekken içine bir çay yaprağı düşer. Böylelikle suyun rengive tadı değişir. Bu içeceği deneyimlediklerinde dinçlik verdiğini keşfederler. Çay böylece yavaş yavaş dünyaya yayılır. Çinli Budistrahip Yeisei çayın meditasyon üzerindeki etkilerini gördükten sonra ilk çay tohumlarını Japonya’ya getirir. Bunun sebebi çayın meditasyon sırasında zihin için gerekli olan dinçlik ve dinginlik halini yaratması. Çay daha sonra keşişler ve Zen rahipleri tarafından Japonya’ya yayılır. Çay Japonya’dan sonra Portekiz üzerinde Avrupa’ya ve İngiliz kolonicileri tarafından da Amerika’ya yayılmıştır. Amerika’nın çaya en büyük iki katkısı, aynı zamanda hızlı tüketim kültürünün de bir parçası haline gelen poşet çay ve buzlu çay olmuştur.
Çay demlemenin püf noktaları – Ofçay
İyi çay demlemek için demlik seçimi, yumuşak ve kireçsiz su kullanımı önemli. Çaydanlıkta su bir kere kaynatılmalı, demlik boş şekilde çaydanlığın üzerinde olmalı. Kaynayan suyun ısısı birkaç dakika bekletilerek 85-90 dereceye düştükten sonra, sıcak demliğe önce çay ardından sıcak su ilave edilmeli. Çayı demlerken su tek bir noktadan ve çaydanlık yüksekten tutularak demliğe boşaltılmalı ki oksijen kaybına uğramasın ve çay haşlanmasın. Çayın demlenmesi çaydanlıktan gelen sıcak su buharı ile gerçekleştiği için ocak ateşi çok kısıkta olmalı. Yani dem ne kaynayacak sıcaklığa çıkarılmalı ne de 10 dereceden fazla düşürülmeli. Isısı korunarak demleme süreci tamamlanmalı. 12-15 dakika sonra çay servise hazır olur. Çay, demlendikten 30-35 dk. sonra bayatlamaya başlar, bu sebeple kısa sürede tüketilmelidir.
İyi çay nasıl olmalı? Dikkatli bakınca siyah çay içerisinde bakır kırmızısı bir fon görüntüsü olmalı. Homojen görünümlü ince kıvrımlı olması gerekir. Kuru çay orijinal kokusunu uzaktan da olsa hissettirmeli. Tüketim esnasında ya da demlendiğinde parlak kırmızıya yakın bir renk ve berrak olmalı, kesinlikle boğuk ve mat renkte olmamalı. Tat olarak dili çeken ancak acı olmayan bir burukluğa sahip olması gerekiyor. Demlendikten 40 dakika sonra bayatlama özelliği çayın iyi olduğunun göstergelerinden biri. Tüketim sonrası posasına bakıldığında parlak kırmızıya yakın kahverengi bir görüntüye sahip olur.
Floral motifler
Floral motifli çay takımlarınızı taze buketlerle taçlandırın! Taze çiçekler sofranızı daha zengin göstermenizi sağlar.
Porselen ürünler, Overbacksandfriends.