Daha önce balkon dekorasyonunu incelediğimiz Cem Botanik’in Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Şener’e yaz aylarının kurtarıcı açık hava mekanında balkon bahçeciliği adına yapılabilecekleri de sorduk.

BALKONA BAHÇE ETKİSİ KAZANDIRMAK İÇİN NELER YAPMALI?

İkea.
  • Balkonunuzda yemyeşil bir dinlenme alanı hazırlayıp buraya bir bahçe hissi kazandırmak için öncelikle kafanızda nasıl bir konsept istediğinize karar vermenizi öneririm. Mesela egzotik bir köşe mi, bir kır bahçesi mi, yoksa küçük bir bostan mı hayal ediyorsunuz? Buna karar verdikten sonra alanınız için uygun aksesuarları bir araya getirebilirsiniz. Elbette balkonunuzun ağırlık taşıma kapasitesini göz önüne alıp saksılarınızı buna göre hafif malzemelerden seçmeniz de önemli. Plastik ve fiberglas saksılar balkon için uygun olanlardır. Fakat balkonunuz rüzgar alıyorsa, onları sabitlemeyi ihmal etmeyin.
  • Balkonunuz küçük bile olsa bazı püf noktalarıyla onun her yerini maksimum verimde kullanabilirsiniz. Balkonu sadece zeminden ibaret düşünmeyin! Duvarlar, balkon korkulukları hatta tavanı bile kullanımınız için sizi bekliyor. Dikey bitkilendirme bu anlamda işinize yarayacaktır. Duvarlara raflar, kafesler, kancalar takarak bol bol bitki asabilirsiniz. Yine tavana takacağınız kancalardan bitkileri sarkıtırken, korkulukların üzerine kaplayacağınız tellere sarmaşık, asma gibi bitkiler sardırıp kendi izole alanınızı yaratabilirsiniz.
  • Renk etkisi, balkonunuzun çekiciliğini artıracak en önemli unsurdur. Bu yüzden balkonunuz için renkli bitkiler seçmenizin yanı sıra aksesuarlarla da yaz enerjisini açık havaya taşıyabilirsiniz. Küçük renkli fenerler, rüzgar gülleri, ferforje mumluklar, renkli minderler, masa örtüsü, farklı desenlerle boyanmış taşlar da balkonunuza bahçe hissini taşıyacaktır. Hatta sarkan bitkilerin üzerinden yapacağınız ışıklandırmalarla rüya gibi bir atmosfer hazırlayabilirsiniz.
  • Eğer balkonunuzda alanınız varsa sevdiklerinizle keyifli yemekler yiyebileceğiniz bir masa ve sandalye takımı ya da sehpa ve koltuklar; yeriniz darsa küçük renkli puflar da kullanabilirsiniz.
  • Balkondaki bitkiler toprakta yaşayanlardan daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Hatta bazen sabah-akşam su isterler. Çok sayıdaki bitkiyi taşıma suyla sulamak yerine mutfak lavobosuna takıp balkona uzatabileceğiniz bahçe hortumuyla konuya pratik bir çözüm getirebilirsiniz.
  • Farklı renklerdeki bitki türleriyle yapabileceğiniz kombinasyonlar, balkonunuza ayrı bir coşku ve ışıltı katacaktır. Bu yüzden, birbiriyle uyumlu türleri aynı saksıda kullanmaktan çekinmeyin! + Eğer balkonunuz gürültülü bir sokağa bakıyorsa, su fiskiyeleri ve rüzgar çanları gürültüyü keserek, sizi dış dünyadan soyutlayacaktır.
  • Balkonunuzda derinlik hissi yaratmak isterseniz duvarlara değişik boyutlarda aynalar asabilirsiniz.

BALKONDA HANGİ ÇİÇEKLER?

Ikea.
  • Pek çok renk seçeneği ve kendine has kokusuyla sardunyalar balkonların olmazsa olmazıdır. Çok dayanıklı ve çabuk gelişen bir bitki olduğu için bakımı da kolaydır. Balkon korkuluklarına asabilirsiniz.
  • Çiçekleriyle içimizi kıpır kıpır yapan begonyaların yaprakları ise hayli dekoratiftir. Yaz boyunca balkonlara muhteşem bir enerji katarlar. Bilhassa gölgeli ve kuzeye bakan balkonlar için idealdir.
  • Saksılardan sarkan petunyalar hacimli görünümleriyle balkonları doldurduğu gibi renkli görüntüleriyle de yaz neşesini açık alanlara taşırlar.
  • Öbek öbek çiçekleriyle hayal ettiğimiz kır hayatını balkonlara taşıyan ortancalar, bahar ve yaz sezonuna güzellik katarlar.
  • Kokusuyla kendine hayran bırakan gardenya her ne kadar daha çok bahçe çiçeği olarak düşünülse de, saksı içerisinde balkonda da yetiştirmeye uygundur.
  • Farklı renkleri üzerinde barındıran çuha çiçekleri de yine bahar ve yaz aylarının olmazsa olmazıdır.
  • Eğer balkonunuz çok güneşliyse değişik türlerdeki kaktüsler, sukulentler de mekana hareket katacaktır.

MEVSİM ÇİÇEKLERİNİN BAKIMI

Balkonlar için çiçek seçerken de, onların bakımını yaparken de en önemli faktörler; ne kadar güneş aldığı, sıcaklık oranı ve maruz kaldığı rüzgardır. Bu etkenlere göre seçtiğiniz bitklerin bakımını da yine aynı doğrultuda yapmanız gerekir. Su ihtiyacı balkonun konumuna göre dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Eğer su kaynağına hortumla doğrudan bağlanabilme şansınız yoksa kaktüs ve sulu meyveler gibi bitkiler seçerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Kışları soğuk bir yerde yaşıyorsanız, balkonunuza soğuğa dayanıklı bitkiler koyabilirsiniz. Ya da kışın içeri taşıyabileceğiniz bitkiler seçerseniz, her bahar yeniden bitki alma masrafından kurtulabilirsiniz. Saksılarda yer alan bitkilerin sararıp solmuş çiçeklerini düzenli olarak toplamaya, toprağı temiz tutmaya özen gösterin. Bitkilerin gelişimi için 15-20 günde bir sıvı gübre desteği verebilirsiniz. Balkonda yakıcı güneşin olduğu saatlerde yanıp, kavrulmamaları için saksıları biraz gölgelik alanlara çekin. Arada bitki yapraklarına sprey şişeyle su sıkarak rahatlamalarını sağlayabilirsiniz.

Küçük balkon bahçelerine 5 adımda stil katın