Dünya genelinde sıcaklıklar artıyor ve milyonlarca insanı terletiyor. Sıcakları dayanılmaz bulanlar için serinlemenin en etkili yolu klima veya vantilatörlerdir. Özellikle geceleri, cihazlar daha rahat bir uyku sağlar. Ancak uzmanlar, vantilatörlerin yatağın hemen yanına yerleştirilmesini önermiyor.
Geceleri çok sıcaksa uykuya dalmak zordur. Sonuç, zayıf uyku ve güne kötü bir başlangıç, daha düşük performans, bitkinlik ve yorgunluktur. Vantilatörü yatağın yanına koymak ve açmak mükemmel bir çözüm gibi geliyor. Çünkü serin hava akımı uyumayı çok daha kolaylaştırıyor. Ancak uzmanlar bu alışkanlığa karşı uyarıyor.
KAS GERGİNLİĞİ
Birçok fan, havayı yalnızca bir yönde değil, odanın her yerine dağıtacak şekilde ayarlanabilir. Cihaz yatağın hemen yanındaysa, çoğu durumda hava akışı doğrudan vücuda yöneltilebilir. Bu da cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olur. Soğuk hava vücudun tek tek kas bölgelerine daha uzun süre üflenirse, hava akışı hızla kas gerginliğine ve sertliğine yol açar.
ALERJİSİ OLANLAR, DİKKAT!
Fanlar, ortamdan havayı çeker ve bir soğutma etkisi yaratmak için odanın içinde döndürür. Ayrıca havada bulunan toz, polen ve diğer alerjenleri döndürüp dağıtabilirler. Bu durum, özellikle vantilatör yatağın hemen yanında olduğunda sorun olur. Bu durumda havaya atılan partiküllerin doğrudan uyuyan kişiye ulaşarak alerjik reaksiyonlara veya nefes alma güçlüğüne neden olma ihtimali vardır. Alerjisi veya astımı olan kişiler bu parçacıklara karşı özellikle hassas olabilir ve yatağın yakınında vantilatör kullanırken dikkatli olmalıdır.
SES NEDENİYLE KÖTÜ UYKU KALİTESİ
Fanlar genellikle gürültülüdür. Derin ve mışıl mışıl uyuyanlar bunu fark etmez. Ancak, fanın takırtısı ve sürekli gürültüsünün uykuyu bozabileceği durumlar vardır. Özellikle etkilenen kişiler gürültüye duyarlı olduğunda veya zaten düşük uyku kalitesinden şikayetçi olduğunda.
Normalde mışıl mışıl uyuyor olsanız bile, bir vantilatörün takırtılı ve tekdüze sesi uykunuzu bozabilir ve sizi derin uykunuzdan uyandırabilir. Ancak derin uyku, vücudun kendini toparlayıp yenileyebildiği önemli bir uyku aşamasıdır. Bu aşamadan aniden uyanan kişi, genellikle ertesi gün kendini yorgun ve bitkin hisseder.
PEKİ ÇOCUK ODASINE NE YAPMALI?
Çocuk doktorları da geceleri çocuk odasında çalışan bir fanı önermezler. Derideki hava akımı küçükleri tahriş edebilir. Ek olarak, cihazlar sadece kısmen çocuklara karşı korumalıdır. Çocuk doktoru Torsten Spranger, Alman Basın Ajansı’na verdiği röportajda, “Çocuğu odada yalnız bırakmanın tavsiye edilmediğini” vurguluyor.Klimalar havayı soğutmasına rağmen, genellikle gürültülüdür ve havayı kurutur.