Az yağ ile daha sağlıklı yemekler yapmanın pratik çözümlerinden biri olarak popüler hale gelen sıcak hava fritözü airfryer’ların farklı seçeneklerini ve kullanım ipuçlarını sizin için derledik.
Hazırlayan: Günseli Büyüksağiş
Airfryer’ları yiyeceklerin etrafında sıcak havayı dolaştıran konveksiyonlu bir mini fırın olarak da düşünebilirsiniz. İçinde havanın yemeğinizin altına girmesi için bir alana sahip olan bir sepetleri bulunur. • Boyut ve kapasite seçenekleri var. Kalabalık bir aileyseniz seçiminizi daha büyük sepete sahip olan bir modelden yana kullanabilirsiniz. Bu durumda 5 litrelik bir airfryer sizin için daha uygun olacaktır. Ancak hacmi ile birlikte fiyatı da artıyor, aklınızda bulunsun.
Eğer yemek yaparken başka işlere dalıp gidiyorsanız zamanlayıcısı olan bir modeli tercih edin.
Kullanıldıktan sonra kolay temizlenmeleri de bir artı. Modellerin çoğunda bulaşık makinesinde yıkanabilme özelliği bulunuyor.
AİRFRYER KULLANIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 10 İPUCU
Vereceğimiz ipuçları sayesinde airfryer ile yemek yaparken işinizin ustası olabilirsiniz.
1. YARDIMCI ÜRÜNLER
Bazı tariflerde silikon kap ya da delinmiş parşömen kağıdı gibi ürünler kullanılması gerekir. Bu ürünleri birçok yerden fritözlere özel üretilmiş olarak bulabilirsiniz. Airfryer’ınızın ana haznesini kirletmemek için de bunları kullanabilirsiniz. Özellikle kek, kurabiye gibi daha akışkan yiyecekleri yaparken kullanabilirsiniz. Airfryer kullanırken sprey yağdanlık son derece pratik olur. Sufle kapları, silikon muffin kapları ve çekmeceye kolayca sığan küçük silikon kalıplarını da tercih edebilirsiniz. 18 cm’lik yuvarlak veya 15 cm’lik kare bir kalıp, kek ve brownie’ler için tam da ihtiyacınız olan şey. Hazır parşömen kağıtlarını granola yapmak veya kuruyemişleri kızartmak için kullanabilirsiniz. Küçük metal puding kapları içerisinde mini kek ve fırın tatlıları yapabilirsiniz.
2. FAZLA DOLDURMAYIN
Güçlü fan havanın eşit bir şekilde dolaşmasını sağlar, böylece fritözde sıcak veya soğuk noktalar olmaz. Ancak eşit pişirme ve hava sirkülasyonu için gıdaların etrafında boşluk olduğundan emin olun. Yiyecekleri üst üste koymaktan kaçının, bu durumda yiyecekler hafif ve gevrek olmak yerine daha sulu olacaktır.
3. SOSLARA DİKKAT
Eğer, ev yemeği özelliği yoksa, soslu yemekleri geleneksel fırına bırakmak daha iyi olabilir. Airfryer’da sos kabarabilir, sıçrayabilir ve ısıtma alanına çarpabilir. Örneğin spagetti için köftelerinizi sosa eklemeden önce fritözde pişirin. Sonra dışarıda sosla buluşturun.
4. HAMUR YAPARKEN
Hamur arifryer’da sepetin içine damlar. Bu yüzden tel sepetin ya da ızgaranın üzerinde yağlı kağıt ya da uygun bir pişirme aparatı kullanın.
5. KAPLAMALAR KURU OLSUN
Soslu yemeklerin pişirilmesinde olduğu gibi, çok ıslak olan kaplamalar da sepetten damlayabilir. Ancak kuru marinatlar bu konuda oldukça iyi iş görürler.
Örneğin kızartacağınız tavuğu tuz, şeker, limon kabuğu rendesi, toz biber ve öğütülmüş kişniş tohumu karışımıyla ovmayı deneyin.
6. NE ZAMAN PÜSKÜRTMELİ?
Yiyecekleri fritöze koymadan önce yağa bulayın veya kaplayın. Çoğu kırıntılı yiyeceğin o muhteşem altın görüntüsünü elde etmesi için spreyden yararlanın. Kızartmalık sebzelerin -özellikle brokoli ve karnabahar gibi – kurumalarını önlemek için yağlayın.
7. HAFİF YİYECEKLER
Burada hafiften kasıt ağırlık. Başlangıç olarak patlamış mısırı düşünün. Fan patlamış mısırı etrafa savurup ısıtma elemanına sıçramasına ve olası bir yangın tehlikesine neden olabilir. Benzer şekilde, sucuklu bir pizza pişiriyorsanız, sucuğu bir dilim mozzarella peynirinin altına koyarsanız, onu sabitler! Burgerde peyniri eritmek için, zamanlayıcı bitene kadar bekleyin, ardından fan durduğunda erimesi için peynirinizi ekleyin. Aksi takdirde fan dilimlenmiş peyniri de havaya uçurur ve airfryer’ı kirletir.
8. ZAMANLAMA VE SALLAMA
Çoğu tarif, pişirme sırasında ara sıra sepetin sallanmasını gerektiriyor. Örneğin sebzeler, kızartmalar ve nugget’lar için sepeti pişirmenin yarısında (süreye göre birkaç keç olabilir) sallayın. Bazı tariflerde eşit pişirme için yemeğin yarıya kadar çevrilmesi de istenir. Ayrıca, tıpkı geleneksel bir fırında olduğu gibi, fritözde de zamanlamaların markaya göre biraz farklılık gösterebileceğini unutmamak gerekir. Yani bir dakika eksik ya da fazla olabilir. Pratik yaptıkça daha yetkin hale geleceksiniz. Genel bir kural olarak, yiyecekler geleneksel bir fırına göre %20 daha kısa sürede ve %20-30 daha düşük sıcaklıkta pişecektir, ancak bu durum fritözünüze ve tarife de bağlıdır, unutmayın.
9. ISITMA ALANINA DİKKAT
Yangın tehlikesine neden olabilecek veya ısıtma alanına zarar verebilecek herhangi bir gıda maddesinin fritöz sepetinin üzerindeki alana temas etmesini önlemek çok önemli. Bu, özellikle bütün tavuklar veya et parçaları için geçerli. Kullanmaya alıştıkça, satın almanız gereken doğru miktar konusunda daha iyi karar vereceksiniz. Genellikle, yaklaşık 1 kg ağırlığında bir et veya tavuk parçası ideal olacaktır.
10. NASIL TEMİZLEMELİ?
Fritözün çıkabilen parçaları bulaşık makinesinde yıkamaya uygun değilse (emin olmak için kullanma klavuzuna mutlaka bakın) sıcak ve sabunlu suyla temizleyebilirsiniz. Aşındırıcı ovuculardan kaçının. İç kısmını sildikten sonra dışını da sıcak, sabunlu mikrofiber bezle temizleyin. Her kullanımdan sonra düzenli olarak sepet, damlama tepsisi ve haznenin temizlenmesi sıçrayan yağların yerleşmesini ve ısıtma elemanının hoş olmayan kokular çıkarmasını önler. Parçaları yeniden monte etmeden önce kuru olduğundan emin olun. Yıkamadan önce parçaların ve cihazın soğumasını bekleyin. Çeşitli kaplamalardan oluşan airfryer’lar ani ısı değişimlerinden olumsuz etkilenebilir. 180 derece ve üzerindeki sıcaklıktaki hazneye soğuk su dökmeyin, ılık su dökün. Airfryer’ın arkasında, fanın dış panelinin havalandırılabilmesi için yeterli alan olması gerekir. Mutfak duvarına çok yakın koymayın ve arkasında boşluk bırakın. Oluşan yağ duvarı veya fayansları kirletebilir. Temizlerken cihazın prize takılı olmadığından da mutlaka emin olun.