Fayans Boyama İşlemi Nasıl Yapılır? Evlerin mutfak, banyo, teras, bahçe ve balkon alanlarında kullanılan fayanslar zaman içinde eskimeye yüz tutabiliyor. Eskiyen fayansları değiştirmek, oldukça pahalıya mal olabilir. Bu yüzden, orijinal ve ekonomik dekorasyon fikirlerinden biri olan fayans boyama işlemi ile evinizdeki eskimeye yüz tutmuş fayanslarınızı yep yeni hale getirebilirsiniz.
Sadece pahalı olması değil, fayansların kırılması gibi meşakkatli bir tadilat süreci gerektirmesi de dezavantajlar arasında yer alıyor. Tadilat işlemleri için yeterli bir zamanınız ve bütçeniz yoksa, evinizdeki fayans ve seramikleri yenilemenin ekonomik ve kolay bir yolu olarak fayans boyama işlemi yapabilirsiniz.
Fayans Boyama İçin Gerekli Malzemeler
Fayans boyama işlemlerinde neme ve suya dayanıklı boya kategorilerinde yer alan yağlı boya veya epoksi boyaları kullanabilirsiniz. Fakat gerekli olan malzemeler sadece boya ile sınırlı kalmıyor.
- Epoksi veya Yağlı Boya
- Taş Vernik
- Rulo Fırça
- Küçük Alanlar İçin İpek Uçlu Fırça
- Koruyucu Örtü
- Maskeleme Bandı
- Boya Tavası
Fayans Boyama Nasıl Yapılır?
Fayans boyama işlemine geçmeden önce koruyucu örtü aracılığı ile bulaşmaması gereken alanları koruyabilirsiniz. Koruyucu örtü yetersiz gelirse, maskeleme bandı kullanarak boyamak istemediğiniz alanları koruyabilirsiniz.
- Fayansların güzel boyanması için, nemli bir bezle toz ve kirden arındırmanız gerekiyor. Böylelikle pürüzleri yok ederek, boyama öncesi hazırlık işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
- Fayans boyamak için kullanacağınız renkteki boyayı boya tavasına boşalttıktan sonra, geniş yüzeyleri rulo fırça ile boyamaya başlayabilirsiniz. Küçük ve ince alanlar içinde ipek uçlu fırçayı kullanabilirsiniz. İlk sürdüğünüz boya fayansların astarı niteliğinde oluyor. 2. ve 3. kat boya işlemleri yapmanız gerekiyor. Fakat 2. ve 3. kat boyama işlemlerine geçmeniz için, 3 gün astar boyasının kurumasını beklemeniz gerekiyor. 3 günlük süre, mutfak ve banyo fayansları için geçerli. Yer fayanslarını boyama işleminde yaklaşık olarak 5-6 gün kurumasını beklemeniz gerekiyor.
- 2. ve 3. kat boyama işlemlerinde dalgalı görünümler oluşmaması adına fırçayı tek yönlü kullanmanız gerekiyor. Koyu renk kullandığınız boyama işlemlerinde 2 kat, açık renk boyama işlemlerinde 3 kat boyama işlemi yapmanız yeterli oluyor.
- Boyama işlemi tamamlandıktan sonra, fayanslarınıza desen şablonlarını kullanarak stencil uygulaması yapabilirsiniz.Tamamen sizin zevkinize kalmış durumda. Böylelikle fayans boyama işlemini tamamlamış oluyorsunuz.
Epoksi ve Yağlı Boya ile Fayans Boyama İşlemleri
Fayans boyama işlemlerinde kullanılmak üzere özel boyalar bulunuyor. Fakat özel fayans boyaları dışında epoksi ve yağlı boyalar ile fayanslarınızı boyayabilirsiniz. Epoksi ve yağlı boyalar ile gerçekleştireceğiniz fayans boyama işlemleri birbirinden farklı şekillerde uygulanıyor.
- Epoksi Boya ile Fayans Boyama İşlemi: Fayans boyama işlemlerinde kullanılan birçok boya aslında epoksi boya grubuna dahil ediliyor. Fakat boya kutusunun üstünde epoksi yazan boyalar ile sert ve dayanıklı fayans yüzeylerini rahatlıkla boyayabilirsiniz. Çift karışım şeklinde kullanım talimatı olan epoksi boyaların karışımını talimatta yazdığı şekilde gerçekleştirip, boyayı öyle kullanmanız gerekiyor. Zemin fayanslarını bile rahatlıkla boyayabileceğiniz epoksi boyama işlemlerinden sonra, herhangi bir vernik uygulaması yapmanıza gerek kalmıyor.
- Yağlı Boya ile Fayans Boyama İşlemi: Yağlı boya ile fayans boyama işlemlerinde, boyama işlemine geçmeden önce fayans yüzeyini 1 gün önceden astar boyası ile boyamanız gerekiyor. Astar boyasını kullanırken tiner ile seyrelterek kullanmayı unutmayın. Fayans yüzeyine 1 kat astar boyası sürdükten sonra 1 gün kurumasını beklemeniz gerekiyor. Ardından yağlı boya ile boyama işlemine geçebilirsiniz. 2 kat uygulayacağınız boyama işleminde 24 saat bekleme süresi uygulayın. Yağlı boya ile fayans boyama işlemini tamamladıktan sonra vernik uygulaması yapmanıza gerek kalmıyor.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Banyonuza şıklık katacak banyo fayans modelleri – 20+ şık banyo örneği
- Banyo fayansı fikirleri arayanlara 32 farklı banyo tasarımı örneği!
- En güzel mutfak fayansı fikirleri ve örnekleri
- Tezgah arası fayans fikirleri arayanlara en güzel 35 örnek
- Fayansta delik nasıl açılır? İşte püf noktalar
- Fayans nedir? Fayans ile seramik arasındaki farklar
- Lavabonun arkasına fayans nasıl döşenir? İşte adım adım fayans döşeme
Pas lekesi nasıl çıkar? (Halı, fayans, kıyafet, mermer, parke)