Yüksek sıcaklıklar insanları, hayvanları, bitkileri ve daha pek çok canlıyı etkiler. Peki yaz aylarında yatağınızın da özel bir bakıma ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? açıklığa kavuşturuyoruz.
Çoğu insan bunu rahatsız edici bulsa da, özellikle yüksek yaz sıcaklıklarında terleme insan vücudu için çok önemlidir. Çünkü terleme vücuttaki ısı dengesinin düzenlenmesine katkı sağlar. Ter, sıcaklık çok yüksek olduğunda vücudu soğutarak vücudun kendi klima sistemi gibi davranır.
Ortalama olarak, bir kişi yüksek sıcaklıklar veya fazla hareket olmaksızın tipik bir günde yaklaşık 0,5 litre ter üretir. Ancak özellikle sıcak yaz günlerinde saatte iki litreye kadar da ter atılabilir.
YATAK NE SIKLIKLA TERS ÇEVRİLMELİ?
Yaz aylarında, sadece gündüzleri terlemekle kalmıyoruz, aynı zamanda geceleri de sıcak hava nedeniyle terliyoruz. Özellikle normalden fazla terleyen kişiler, yaz aylarında en az ayda bir kez yataklarını çevirmelidir. Çünkü gece teri – gece başına en az bir litre – çoğunlukla yatak tarafından emilir ve orada daha yüksek nem seviyesi sağlar.
DÜZENLİ OLARAK TERS ÇEVRİLMEZSE KÜFLENME RİSKİ VAR
Şilte ya da yatak düzenli olarak döndürülmezse ve bu şekilde havalandırılmazsa küflenme riski vardır. Yüksek nem, akarların yayılmasını da teşvik edebilir.
Genelde daha fazla terleme eğilimindeyseniz, biriken nemin daha iyi buharlaşması için yatağınızı daha sık çevirmelisiniz. Özellikle bazalı yataklarda şilte daha az hava alabilir ve bu nedenle yaz aylarında mutlaka ters çevrilmelidir.
Latalı çerçeveli veya yay tabanlı yataklarda, yatağın alt kısmına daha fazla temiz hava girer.
ÇUKUR OLUŞMASINI DA ENGELLER
Yaz sıcağı ne olursa olsun, sadece hijyen nedeniyle değil, çukur ve çöküntülerden kaçınmak ve yatağın ömrünü uzatmak için yatağınızı düzenli olarak döndürmeli ve çevirmelisiniz.
HER YATAK TERS ÇEVRİLEBİLİR Mİ? ŞİLTE TİPİNE DİKKAT
Yatağın ya da şiltenin nasıl ters çevrileceği, öncelikle şilte tipine bağlıdır. Örneğin köpük dolgulu yataklar döndürülmemelidir. Günümüzde bazı markalar, artık iç döşemelerini tek taraflı olarak tasarlıyor. Bu yüzden yatakları çevirmek mümkün olmuyor. Bu yataklar, bir bobin tabanının üzerine birkaç dolgu katmanlarından oluşuyor ve daima dik bir şekilde durmaları gerekiyor. Peki neden köpük yataklar çevrilmiyor?
Bu yatakların çoğunda, köpüğün üst katmanları yumuşaktır ve hava akışını teşvik etmek için daha az bir yoğunluk bulunur. Yatağı çevirdiğinizde hava kanalları kapanır ve daha sıcak bir yatakta yatmış olursunuz.
Ayrılabilir yapıdaki polieter köpükten yapılan daha ucuz şiltelerde, çukurlar genellikle hafızalı köpük veya lateksten yapılmış şiltelere göre daha hızlı oluşur. Ve kullanıcının ağırlığı da bir rol oynar.
Bununla birlikte, temel olarak, bir kılavuz olarak şu temel kuralı kullanabilirsiniz: Şilte döndürülebilir yapıdaysa, en az ayda bir ve üç ayda bir döndürülmelidir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Yatağı tazelemenin ve serin bir uykuya geçmenin yolları
- Karbonat ile yatak temizliği: İlk günkü gibi taze koksun
- Otellerde yatakların üzerindeki kısa örtü ne işe yarıyor? Bed runner nasıl olmalı?
- Yatak odanızı lüks gösterecek 10 püf nokta
- Havlular nasıl temizlenmeli ve kabartılmalı? Evdeki bakteri yuvalarından biri