Özellikle nemli bölgelerde sıklıkla görülen küf lekesi, çoğu kişinin kabusu haline gelir. Sıklıkla hava değişimi yaşanan yerlerde de karşılaşılan küf lekesi; farklı yüzeylerde, elbiselerde, halılarda, duvarda ve farklı kumaşlarda görülebilir. Evinizde bulunan doğal ürünler ile birtakım yöntemleri deneyerek farklı yüzeylerde oluşan küf lekesini pratik bir şekilde çıkarabilirsiniz..
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evdeki rutubet ve küf kokusunu yok etmenin yolları
Farklı Yüzeylerden Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
- Parke, fayans gibi yüzeylerde oluşan küf lekesini çıkarmak için ilk olarak bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı klorlu ağartıcı koymanız gerekir.
- Hazırladığınız karışımı homojen bir hale getirerek sprey başlıklı bir şişeye koymalısınız.
- Sprey başlıklu şişeye koyduğunuz karışımı küflü bölgeye püskürtebilirsiniz. Püskürtme işlemini küf miktarına göre birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
- Püskürtme işleminden sonra karışımın lekeye iyice temas etmesi için belirli bir süre bekleyebilirsiniz. Ardından temiz bir nemli bez vasıtası ile küf lekesini tampon hareketlerle ovalamalısınız.
- Özellikle kumaş ve halılarda oldukça iyi etki gösteren klorlu ağartıcı ile temizleme işlemi, açık renkli kıyafetler için de oldukça idealdir.
Sirkeli Su ile Küf Lekesi Çıkarma
- Sirkeli su, dolap içlerinde ve duvarda oluşan küf lekesini çıkarmak için oldukça etkili bir çözümdür.
- Bir fincan sirkeyi bir bardak sıcak su ile seyreltmeli ve homojen bir hale gelene kadar karıştırmalısınız.
- Ardından hazırladığınız karışımı küf lekesi bulunan bölgeye dökmeli ve 10-15 dakika beklemelisiniz.
- Bekleme süresi sona erdikten sonra ılık su ile ıslattığınız nemli bir bezden yararlanarak küf lekesini tampon hareketlerle temizleyebilirsiniz.
Kıyafetlerdeki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
- Özellikle koyu renkli kıyafetlerinizde oluşan küf lekesini çıkartmak için limon suyu ve sofra tuzu ikilisinden faydalanabilirsiniz.
- Küf lekesi oluşan kıyafetin üzerine lekenin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak bir miktar limon suyu dökmeniz gerekir.
- Ardından limon suyu döktüğünüz bölgeyi tamamen kaplayacak şekilde aynı bölgeye sofra tuzu dökmelisiniz.
- Tuzun ve limonun asidik ve çözücü etkisini gösterebilmesi için belirli bir süre beklemelisiniz.
- Bekleme süresi sona erdiğinde ılık su ile ıslattığınız bezle küflü bölgeyi tampon hareketlerle ovalayabilir, küf lekesinin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Banyoda Oluşan Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
- Banyonuzun farklı yerlerinde oluşan küf lekesini çıkarmak için karbonat ve sirke karışımından faydalanabilirsiniz.
- Uygun bir kap içerisine koyduğunuz 1 su bardağı sirkenin üzerine bir paket karbonat eklemeli ve hazırladığınız karışımı iyice karıştırmalısınız.
- Birbiri ile etkileşime girerek homojen hale gelen karışımı sprey başlıklı bir kaba aktarabilir ve banyonuzda küf lekesi olan yerlere püskürtmeye başlayabilirsiniz.
- Püskürtme işlemini tamamladıktan sonra belirli bir süre bekleyerek küf lekelerinin banyo yüzeyinden tamamen arındığını gözlemleyebilirsiniz.
- Son olarak akan küf lekelerini nemli bir bezle silebilir, ardından kaynara yakın sıcak su ile banyo yüzeyinizi durulayabilirsiniz. Eğer dilerseniz bahsedilen işlemleri gerçekleştirdikten sonra küf lekesinin aktığı yeri kurulayabilirsiniz.
Halıdaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
- Halılarda oluşan küf, çoğu zaman oldukça can sıkıcı bir durumdur. Özellikle rutubet miktarı yüksek olan evlerin odalarında bulunan halılarda küf lekeleri oluşabilir. Bu noktada çamaşır deterjanı ve sirkeden oluşan bir karışımdan faydalanabilirsiniz.
- Halınızda oluşan küf lekesine yaklaşık olarak iki kaşık çamaşır deterjanı dökmelisiniz. Ardından sprey başlıklı bir şişeye koyduğunuz sirkeyi çamaşır deterjanının üzerine püskürtmelisiniz.
- Belirli bir süre bekledikten sonra temiz bir ıslak bez ile küf lekesi bulunan bölgeyi ovalayarak temizlemelisiniz. Temizleme işlemini deterjan ve sirke temizlenene kadar tekrarlayabilirsiniz.
- Ardından halınızı kurumaya bırakmalısınız. Kuruma süresi sona erdiğinde halınızda oluşan küf lekesinin çıktığını gözlemleyebilirsiniz.
Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Küf oluşmasını istemiyorsanız dikkat!