Tarhanalı ekmek tarifi ile karşınızdayız. Geleneksel bir lezzet olan tarhanalı ekmek tarifini Refika’nın Mutfağı’ndan Mutfak koordinatörü Burak Arpak anlattı.
PÜF NOKTASI: Ekmek hamuru hazırlarken, ekmeği alışılagelmiş eski usul bastırarak, ezerek yoğurmayın. Bertinet tekniği denilen teknikle ekmek hamurunuzu çalıştırdığınızda, hem glutenin açılması hızlanacak hem de çok daha hava aldırarak hamuru çalıştırmış olacaksınız. Böylece ekmeğiniz çok daha kabarık olacak.
GEREKLİ MALZEMELER
- 750 gr yaş tarhana
- 500 gr un
- 250 gr su
- 15 gr instant maya
- 10 gr tuz
TARHANALI EKMEK TARİFİ
Geniş bir kapta malzemeleri karıştırıp hamuru tezgaha alın. 7-8 dakika hamuru çalıştırın ve üzerini nemli bir bezle örtün, 1 saat mayalayın. Ardından unlanmış tezgaha hamurun altı üstüne gelecek şekilde alın.
Parmak uçlarınızla büyük bir dörtgen yapın. Önce üst tarafını ortaya doğru, ardından da alt tarafını ortaya doğru katlayıp silindir haline getirin. Ardından hamuru doksan derece çevirip kısa kenarı önünüzde olacak şekilde koyun.
Uzak taraftan içe doğru rulo yaparak kendinize doğru getirin. Kenarlarındaki kat yerlerini üstten alta doğru elinizle iterek üstünü iyice yuvarlayın. Bu şekilde birkaç avuç unla iyice unladığınız mutfak bezinin içine, düzgün tarafı alta gelecek şekilde yerleştirin ve bezi bohça gibi kapatıp genişçe bir kasenin içine yerleştirin. Bu şekilde 1 saat daha mayalayın.
Fırını, 2500C’ye ısıtıp fırın taşı veya fırın tepsisini ters bir şekilde yerleştirin. Fırın ısınınca ekmeğin kasesinin üzerine kesme tahtası veya genişçe bir tahta küreği yerleştirip çevirin.
Üzerindeki kaseyi ve bezi alın. Bıçakla veya ustura ile üzerine birkaç çizik atın. Fırına yerleştirin ve fısfısla fırının tüm yüzeylerini iyice ıslatın. Bu şekilde 50 dakikada ekmeğiniz pişecektir.
Tarhanalı ekmek tarifi bu şekilde. Aşağıdaki tariflerimiz de ilginizi çekebilir.