Yemek masaları yalnızca pratik bir yemek yeme alanının çok ötesinde bir yaşam alanıdır. Dostlarımızı ağırladığımız, ailemizle bir araya geldiğimiz bu alan; artık birer ofis olarak bile işlev görebiliyor. Öyle ise doğru planlama, stil sahibi seçeneklerle onu güzelleştirme zamanı!
PRATİK ŞİFRELER
- Lüks ve ihtişam için sandalye döşemelerinde kullanacağınız malzemeler önemlidir. Deri döşemeler ise bu vurguyu elde etmenizde büyük rol oynar.
- Kontrast yaratmak için tavanı açık, duvarları ise koyu renkte tercih edebilirsiniz. Eğer biraz daha sarıp sarmalayan bir görüntü olmasını isterseniz tavanı da koyu bir renge boyayabilirsiniz.
- Eğer kış bahçesi gibi bir alanda yemek alanı planlıyorsanız, tavanda bir çatı penceresi kullanın. Blok bir tavan görüntüsündense bu şekilde bir açık hava görüntüsü çok daha ferah ve davetkar bir ortam yaratır.
- Trafiği çok yüksek olan evlerde ya da boyama, dikiş gibi farklı fonksiyonlar için kullanılan masalarda ham malzemelerden kaçınmaya çalışın. Küçük çocuklu aileler tik ya da cilasız yüzeyli masif masalardan uzak durabilir. Aksi halde tüm sıvılar masa ve sandalye yüzeyinde zamanla deformasyona sebep olacaktır.
- Yemek alanında klasik bir hava elde etmek için koyu ceviz mobilyalar, kıvrımlı hatlar tercih edebilirsiniz.
- Sıcak bir ortamı garantilemek için yünlü, tüvit kumaşlar; ekose, pötikare gibi rustik ve country kumaşlar tercih edebilirsiniz.
DOĞAYA DÖNÜŞ
Son dönemlerin popüler akımlarından biri olan biyofili etkisi yemek alanlarını da sarıyor. Siz de doğa ile daha yakından bir temas kurmak istiyorsanız işlenmemiş ham ahşaplar, cilasız mobilyalar tercih edebilirsiniz. Benzer biçimde canlı bitkiler, yaprak desenli duvar kağıdı ya da orman yeşili duvarlar ve sandalyelerle temayı tamamlayın.
FONKSİYONEL BİR ALAN
Eğer yemek alanını hem ofis hem de bir yemek odası gibi kullanıyorsanız mutlaka bankları ya da döşemeli pufları göz önünde bulundurun. Sizin için çok daha konforlu bir oturum alanı yaratacaklardır.
HATLARI YUVARLAYIN
Yuvarlak masalar odak noktası oluşturma konusunda her zaman çok daha iddialıdır. Eğer tam ortasına büyükçe bir avize asarsanız gözleri doğrudan bu alana çekmiş olursunuz. Ayrıca yuvarlak masalar sohbet açısından da samimi bir ortam yaratır.
NATÜRALIST AKIM
Eğer moda stil akımlarından ilham almak istiyorsanız, bu ara yemek odalarında tam hakimiyetini koruyan modern natüralist stilden ilham alabilirsiniz. Kemik, meşe, şeftali, kum gibi toprak ile harmanlanmış yumuşak bir renk kartelasından ilham alan tema popüler olduğu kadar zamansız da.
NEO KLASİK
Klasik çizgileri modern stillerle harmanlayan neo-klasik yemek alanları onlara zamansız dokunuşlar katmak isteyenler için ideal bir ortam yaratır.
SÖZ KONUSU TEMİZLİK OLUNCA…
Küçük çocukları olan aileler ya da temizlik konusunda hassas olanlar, sandalyede döşemeli seçenekler yerine akrilik ve lake gibi modelleri tercih edebilir. Özellikle kılıfları çıkmayan döşemeler temizlik açısından sorun yaşatabilir. Öte yandan bir bezle kolayca temizlenebilen akrilik sandalyeler, lake ahşap yüzeyler çok daha pratik olur.
AYDINLATIRKEN
Yemek alanında aydınlatma planı çok önemli. Hem masa hem de sandalyelerin üzerine, dolayısıyla kişilerin yüzlerine yeterli miktarda ışık yansımalıdır. Her zaman doğal ışık en ideali olsa da, pencereye açılmayan alanlarda mutlaka gün ışığını taklit eden aydınlatmalar kullanılmalıdır. Bu ışık özellikle sabah kahvaltısı ve öğle yemeği esnasında tercih edilmelidir.
YEMEK ODASINI PLANLARKEN
Planlamada ilk dikkat etmemiz gereken yemek odası için ayıracağımız metrekaredir. Bu alanda nasıl bir oturum düzeni kurgulanacağı, bu doğrultuda nasıl bir masa seçileceği gibi etkenler metrekareye bağlı olarak şekillenir. Dar mekanlarda daha minimal sandalye ve masa kombinasyonları ile mekanı daha ferah göstermek mümkün olduğu gibi, geniş odalarda daha rahat sandalyeler ve gösterişli masalar kullanılabilir. Yemek masası boyutları ve şekli Masa boyutları yemek alanı için ayırdığımız alanın geometrik formuna göre şekillenir. Eğer dikdörtgen bir alanımız varsa bu alanda daha çok eliptik, oval form ya da dikdörtgen masalar tercih edilebilir.
Kare bir alan varsa bu alanda kare ya da daire formunda masalar tercih edilebilir. Alanın ölçülerini aldıktan sonra kenarda hareket alanı için bırakılacak mesafeler çıkartıldığında aslında masa formu kendini ele verecektir. Tabii ki tek etken bu değildir, etrafındaki mobilyalar ile de birlikte değerlendirilmelidir. Mesafe planı Masa etrafındaki sandalyeler ile duvar ya da yemek odasında bulunan konsol gibi mobilyalar arasında 50-60 cm olması geçiş için yeterli olacaktır. Sandalyeler arası mesafe 30 cm olarak planlanabilir. Bu ölçüler rahat bir yeme alanı yaratmak için yeterli olacaktır. Sarkıt aydınlatma kullanmayı planlıyorsak, aydınlatma yüksekliğini karşılıklı yemek yiyen insanların birbirini görebileceği bir yükseklikte asmaya dikkat etmek gerekir.
Ayrıca aydınlatmada kullanacağımız ışık rengi, ışığın kuvveti de ölçüler için bir etkendir. Malzeme seçimi Malzeme seçimi yaparken kullanım alışkanlığımız, nasıl bir konsept oluşturmak istediğimiz, diğer alanlarla ilişkisi gibi durumları göz önünde bulundurmak gereklidir. Yemek masasında meşe, ceviz, tik ağacı gibi uzun ömürlü dayanıklı olacak tercihler yapılabilir. MDF lam da uygun fiyatlı olması açısından burada bir alternatif olabilir. Mermer yemek masaları çok şık bir etki verebilir, kullanım açısından diğer masalara göre biraz daha zor olabilir. Ahşapla birlikte diğer malzemelerin dengesinin kurulması önemlidir.
Ayşegül Çakır, Çağlayan Mimarlık Proje Koordinatörü