ekim-ayında-ne-ekilir

Ekim ayında ne ekilir? Ay takvimine göre Ekim ayı bahçe işleri

Ekim ayında ne ekilir? Ay evrelerinin dönüşümleriyle uygulanan bahçecilik çok eski yıllara dayanan bir yöntem. Eski bir kültür olmasının yanında elbette bilimsel bir gerçekçiliğe de dayanıyor. Bu rehber doğrultusunda siz de her ay Ay takvimine göre bahçe işleri ile buluşabilirsiniz.

EKİM AYINDA NE EKİLİR?

Biyodinamik takvim, ay ve gezegenlerin burç kuşağındaki hareketine göre hazırlanmış rehber bir takvim. Maria Thun tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de pek çok çiftçi tarafından kullanılıyor. Bu takvimde on iki yıldız, dört grup altında toplanmış. Bu gruplar: Kök, Yaprak, Çiçek ve Meyve olarak tanımlanmış. Hangi günlerde ne tür bitkilerin ekilmesinin uygun olduğu gibi konularda yol göstericidir.

EKİM AYINDA EKİLEN SEBZELER – YAPRAK (SU ELEMENTİ)

Yaprakları ve sapları kullanılan sebzelerin ekilmesi, şaşırtma yapılması ve bahçede yerine yerleştirilmesi için uygun zaman. Yapraklı bitkiler çiçek günlerinde veya Meyve günlerinde hasat edilmelidir. Yaprak günlerinde hasat edilen ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar.

Bu ay: Körpe marul, karalahana, roka, brokoli, maydanoz, dereotu ve ıspanak yer alabilir.

EKİM AYINDA EKİLEN MEYVELER – MEYVE (ATEŞ ELEMENTİ)

Meyve ve tohumlu bitkilerin ekilmesi, fide olduktan sonra bahçeye aktarılması için uygun zamandır. Meyve günlerinde hasat, meyvelerin ve tohumların daha iyi depolama kalitesine sahip olmasını sağlar.

Bu ay: Portakal, mandalina, limon ve nar sofralarınıza misafir olabilir.

EKİM AYINDA EKİLEN KÖK BİTKİLERİ – KÖK (TOPRAK ELEMENTİ)

evdeki sarımsak-kokusu nasıl geçer

Kök bitkileri ve kök sebzeler için en uygun zaman anlamına gelmektedir. Mahsulleri kök günlerinde saklamak idealdir.

Bu ay: Yer elması ve sarımsak lezzetiyle sizleri bekliyor.

EKİM AYINDA EKİLEN ÇİÇEKLER – ÇİÇEK (HAVA ELEMENTİ)

Çiçekli bitkiler veya tıbbi amaç için kullanılan çiçekli bitkilerin, ot türlerinin ekilmesi, yer değişimleri ve hasat edilmesi için uygun zamandır. Kasımpatı Abelya, çuha çiçeği, yıldız çiçeği, Rudbeckia, Anemon ve Aster çiçeklerini bahçeden toplayabilirsiniz. Helleborus çiçekleri de soğuk yerlerde uyanmaya başlar!

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi

Ekim ayında ne ekilir? sorusunun yanıtı bu şekilde. Peki bu ay bahçede neler yapılmalı?

EKİM AYINDA BAHÇEDE NELER YAPILIR?

İLK 15 GÜN: Ekim ayının ilk günlerinde ay burcu Aslan! Bu burcun element ateş ve gezegeni Venüs! Kabul edelim kuvvetli, çalışkan günler ile başlıyoruz yeni aya! İlk günlerde her türlü ekim ve dikim işlerini bahçede uygulayabilirsiniz. Eylül günlerinde yeni sezon çiçekler ile buluşmadıysanız, zaman kaybetmeden bahçenize onları dahil etmelisiniz.

Çuha çiçekleri, menekşeler, kasımpatılar saksı içinde alabilirsiniz. Bu sayede bahçeniz bir anda renkli bir görüntüye kavuşur! Bahçede olgunlaşan meyvelerinizi hasat edebilirsiniz. Bulunduğunuz iklim özelliklerine göre bazı fideler daha geç olgunlaşabilir. Unutmayın ki; her bitkinin, meyvenin veya sebzenin ihtiyacı olan bir sıcaklık vardır. Bu sebepten dolayı her şehirde farklı dönemlerde hasat devam edebilir.

Kimyasal gübrelemeden uzak durun, bu dönem yanmalara sebep olabilir. Bahçenin en büyük kondisyonu elle yabani ot temizliği olabilir mi? Belinizde herhangi bir rahatsızlık yoksa bu iş eğlenceli olabilir. Yabani otları kökten çıkardıktan sonra toprak içini kontrol edin. Kök kaldıysa veya tohumunu saçan bir ot ise; bir süre sonra karşınıza yeniden çıkacaktır! Buna “Deja vu” yani yaşanılan bir olayı daha önceden gördüğünüzü hissetme duygusu diyebiliriz.

Yeni Ay zamanında yani 6 Ekim ve 14 Ekim tarihlerinde iki farklı dönemde sulamaya mola verebilirsiniz. Bu dönemde toprak suyu fazla olacağı için ihtiyaç duymaz. Fakat siz yeni bir tohum ektiyseniz veya fide diktiyseniz can suyunu vermeyi sakın unutmayın!

BAHÇE İŞLERİNDE 2. DÖNEM: Ayın belli günlerinde Ay Burcu farklılık gösterir. Ekim 15’de Ay Burcu Kova’da! Hava Burcunun olduğu bugünlerde bahçede yenilikler yapabilirsiniz. Yapraklarından faydalanabileceğiniz şifalı otları toplayıp, kurutabilirsiniz. Yapraklı sebzeleri bahçeye dikebilirsiniz. Yaz sezonu toprağınızı çok yorduysanız yeni ekim yerlerinde yer alan toprakları önce revize etmelisiniz. Özetle; kuvvetlendirmelisiniz.

Toprak içinde yer alan organik maddeler zamanla sulama veya başka bir fide yüzünden azalır, güçsüzleşir. Bunun için organik maddece zengin besin takviyeli gübre ve yeni toprak karışımı ile alanı zenginleştirmelisiniz. Dikimlerden önce toprağı havalandırmayı da unutmayın!

Kış sezonu bahçeyi unutmamız mümkün değil! Bunun için bir keşif turu sizi bekliyor! Kuruyan dallar, yapraklar… Hepsini toplamalı ve temizlemelisiniz.

Kış sezonu için hassas olacak olan türleri de korumaya ileriki günlerde almalısınız. Nefes alabileceği ve aynı zamanda soğuktan korunacağı çuval bezi gibi bir örtü ile sarabilirsiniz. Naylon bu durumda sakın kullanmayın! Terleme yapar ve bitkiniz hastalanabilir.

Tüm bu çalışmaları yaparken sürdürülebilirlik içinde mutfak atıklarınızı toplayabileceğiniz bir alan belirleyin. Bu noktada kendi gübrenizi yapabilir ve bahçenizde kullanabilirsiniz. Sarı sonbahar günlerini hazırladığınız gübre ile coşturabileceğinizi unutmayın!

Ekim ayında evde yapılması gerekenler: İşte 6 madde

Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi