Evinizde sağlıklı bir ortam oluşturmanın yolu hijyenden geçiyor. Bazı kurallara dikkat ederek yaşam alanlarınızı siz ve aileniz için daha güvenli ve sağlıklı kılın.
•Mutfağın küf için en iyi yaşam alanlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Sürekli akan su mutfakta küfün oluşmasının nedenidir eğer buzdolabınızın damlama kabı varsa onu düzenli olarak fırçalarla temizleyin. Aynı zamanda küflenmiş eski yiyecekleri bekletmeyin ve çöp tenekelerinizin üzerini örtün.
•Lavaboda bulaşık bırakmayın. Alakasız gibi görünse de, kirli bulaşıkları hemen yıkayıp kurulamak evinizdeki nemi azaltır. Küflenmiş yiyeceklerinizi dışarıdaki çöp kutunuza atın ve herhangibir küf oluşumuna karşı lavaboyu düzenli olarak silin.
•Çapraz bulaşma denilen riski ortadan kaldırmak için çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temas etmemesine dikkat edin. Çiğ gıdaların temas ettiği yüzeyler, bıçaklar ve diğer aletleri iyice temizlemeden pişmiş gıdalarda kullanmayın.
•Mutfak tezgahları bakterilerin üreyip yayılması için uygun yerlerdir. Bunu önlemek amacıyla tezgah üstlerini sık sık sabunlu sıcak su ile temizleyip kullandığınız bezleri her gün yıkayıp kaynatın. Mutfak bezleri ve havlular hastalık yapıcı mikropların yaşaması ve büyümesi için ideal bir ortam yarattıklarından, mümkünse bez yerine kağıt havlu kullanın.
•Besinlerin soğutucuda bile bazı bakterileri üretebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Soğutucu ve derin donduruculardan çıkarılan yiyeceklerin son kullanma tarihlerini dikkate alın.
•Yemek pişirmeden önce mutfakta kullandığınız aletleri, kapları, kesme tahtasınıve mutfak tezgahını sıcak sabunlu su ile yıkayıp durulayın.
6 adımda el yıkama
1. Sabunu elinize alıp yayın.
2. Ellerinizin arkasını
3. Parmaklarınızın arasını
4. Parmaklarınızın arkasını
5. Baş parmaklarınızı ve avuç içlerinizi iyice sabunlayıp bol su ile durulayın.