gardenya çiçeği bakımı Gardenia-jasminoides

Gardenya çiçeği bakımı nasıl yapılmalı ve nasıl çoğaltılır?

Gardenya çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları anlatıyoruz. Gardenya çiçeği nasıl çoğaltılır, ne zaman çiçek açar, kokusu nasıldır, tohumu ne zaman ve nasıl ekilir? gibi soruların yanıtları sıklıkla merak ediliyor. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, soruların yanıtlarını verdi.

gardenya çiçeği bakımı Gardenia jasminoides

Gardenya çiçeği Rubiaceae familyasındandır. Asya kıtası ve Pasifik adalarına ait bir bitki türüdür. Çin, Japonya gibi ülkelerde rastlamanız mümkün. Yine Afrika, Avusturalya ve Okyanusya’nın tropikal ve subtropikal bölgelerinde de bulunmaktadır. Gardenya çiçeği sıcağı çok sever. Yaprak dökmeyen, çalı formunda bitkilerdir.

Kokusu nedeniyle dikkatleri üstüne çeken Gardenya çiçeği, parfüm ve esans yapımında sıkça kullanılmaktadır.

GARDENYA ÇİÇEĞİ KOKUSU NASILDIR?

Gardenyalar subtropikal bitkilerdir. Kendine has, dikkat çeken, etkileyici bir kokuya sahiptir. Hassas yapılı bir bitkidir. Beyaz çiçekleri vardır. Koyu yeşil yapraklara sahiptir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Güzel kokulu çiçekler: 19 farklı çiçek ile her yer mis gibi koksun

GARDENYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

gardenya çiçeği bakımı

Gardenya çiçeği sıcak havaları çok sever. Fakat yazın en sıcak zamanlarında güneşin yakıcı etkisinden korumak gerekir. Aşırı derecede güneşe maruz kalırsa gardenya çiçeği yaprakları yanabilir veya tomurcukları düşebilir. Bu nedenle özellikle temmuz sıcaklarıyla birlikte daha korunaklı bir yere taşınmalıdır.

Gardenya çiçeği en iyi sabah güneşi ve öğleden sonra gölge olan bir konumda büyür. Daha serin bölgelerde özellikle kökleri organik malçla kaplıysa tam güneşi tolere edebilir.

Gardenya çiçeğine saksıda da rahatlıkla bakım sağlanabilir.

Doğrudan güneşe maruz kalmayacağı, parlak ışığa veya filtrelenmiş gölgeye ihtiyaç duyar.

İç mekan bakımında ise güneşli bir pencereden en az 6-8 saat doğrudan gün ışığından faydalanabileceği şekilde konumlandırılmalıdır.

Gardenya çiçeğinin toprağının nemli ve iyi drene olduğundan emin olunmalıdır.

Gardenya çiçeğini her hafta en az bir defa sulamak iyi gelecektir. Fakat havanın sıcak olduğu dönemlerde toprak daha hızlı kuruyacağı için toprak nemi kontrol edilerek sulama sıklığı artabilir.

Bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki

GARDENYA AŞIRI SULAMA İLE TOMURCUKLARINI DÖKER

Toprağını nemli tutmak demek ıslak tutulması anlamına gelmez. Toprağa dokunduğunuzda hissettiğiniz hafif serinlik hissi nemli olduğunun belirtisidir. Islak toprak toprağın çamurlaşmasına ve bir süre sonra köklerin enfeksiyon kaparak çürümesine neden olur. Bu nedenle dikkat etmekte fayda var. Aşırı sulama bitkinin tomurcuklarına dökmesine neden olabilir.

Gardenya çiçeği asidik özellikte topraklarda yaşamayı sever. Besin açısından zengin toprakları sever. Turbo yosunu veya gübre gibi bol miktarda organik maddeyi toprak karışımına ekleyebilirsiniz. Bol humuslu toprak, kuvars kumu, ponza taşı karışımında sağlıklı gelişim gösterebilir.

Gardenya çiçeği bakımı konusunda sıcaklık önemli bir detay. Gardenya çiçeği en iyi gelişimi 18-21 derece sıcaklıklarda gösterir. Gece sıcaklığı ise 15-18 santigrat dereceyi göstermelidir. Eğer hava bu sıcaklıkların altına düşerse bitki tomurcuklarını açamadan döker.

Gardenya çiçeği yüksek nemde yaşamayı sever. Çakıl taşı dolu bir tepsiye su ekleyerek bitkiyi bu tepsi üzerine yerleştirip nem desteği sağlayabilirsiniz. Nem sağlayarak bitkide örümcek akarı oluşumunun da önüne geçmiş olursunuz.

GARDENYA ÇİÇEĞİNİN SÜREKLİ AÇMASINI SAĞLAMAK İÇİN YAPILABİLECEK ÇÖZÜM

Gardenya çiçeğinin sürekli çiçek açmasını teşvik etmek için yaprak düğümünün hemen altındaki solan çiçeklerini kesmeyi ihmal etmeyin!

İlginizi çekebilir: Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri – Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!

GARDENYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Gardenya çiçeği ilkbahar mevsiminde tomurcuklanmaya başlar. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte çiçeklerini açmaya başlar. Bazen doğru bakım sağlanırsa eğer sonbaharda yeniden çiçek açabilir.

TOHUMU NE ZAMAN VE NASIL EKİLİR?

Gardenya çiçeğini tohumdan yetiştirmek çok zordur. Genellikle üreticilerde tohumdan yetiştirmeye yanaşmaz. Çelikle üretmek daha kolaydır. Tohumdan yetiştirmek için tohumların taze olmasına dikkat etmek gerekir. Tohumların filizlenme süresi bulunduğu ortamdaki sıcaklık koşullarına göre farklılık gösterebilir. Tohumdan filizlendirilen gardenyaların tam gelişimi 2 ila 4 yıl gibi bir sürede gerçekleşir.

Küstüm çiçeği bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 13 örnek